Bauturile energizante
"Aceeasi Marie, cu alta palarie". Desi, aportul de energie pe care ti-l confera este mai mare decat al unei simple cola, nu esti scutita de dusmanul numarul 1 - zaharul, pe care aceste bauturi il contin. In plus, nu poti fi niciodata sigura de ceea ce contin pe langa zahar, cofeina, taurina, ginseng, guarana, vitamine sau ceai verde. Din pacate, nu intotdeauna toate ingredientele sunt listate pe eticheta produsului, iar cele care stii ca se regasesc intr-o astfel de bautura iti vor da energie pe termen scurt si furniza calorii, cu efecte pe termen lung. De ce nu ai apela, mai degraba, la fructe sau la un pliculet de ceai verde, pentru a te revigora? Nu sunt doar prietenii siluetei tale (daca stai departe de banane sau cubuletul de zahar), insa contin si antioxidanti, benefici organismului.
Alcoolul
Daca esti la regim, probabil capitolul "bauturi alcoolice" a devenit strain pentru tine. Intr-adevar, orice fel de licori - de la votca, pana la lichiorul de ciocolata sau crema de whiskey - desi apetisante, nu sunt "compatibile" cu dietele. Alcoolul nu contine nici un fel de nutrienti si, consumat in exces, afecteaza ficatul. In plus, favorizeaza absorbtia grasimilor in organism. Daca doar doresti sa te mentii, un pahar cu gin la o ocazie nu reprezinta o tragedie. Insa trebuie sa nu exagerezi, altfel alcoolul se poate transforma in cel mai mare dusman al siluetei tale, dar si al sanatatii.Exista totusi o exceptie: vinul. Cu toate ca nici el nu se sustrage topului bauturilor care ingrasa, "licoarea lui Bachus" are un avantaj: contine antioxidanti, mai ales resveratrol, prezent in boabele de strugure. Antioxidantii contribuie la pastrarea tineretii organismului, unii dintre cei mai longevivi oameni de pe Pamant listand vinul printre secretele lor de "Matusalemi" ai lumii moderne. Poti bea cu incredere un pahar de vin (preferabil rosu) pe saptamana, daca in rest te hranesti sanatos si faci miscare regulat. Moderatia este cuvantul-cheie!
Cafeaua
Nu poti renunta la obisnuita cafea de dimineata, singura care iti da o mana de ajutor cand Mos Ene nu vrea sa te paraseasca?Nu-i nimic, poti savura linistita o cafea, daca tii cont de cateva reguli. In primul rand, nu o indulci. Cel putin, nu cu zahar, fie el si brun. Alege mai degraba un indulcitor, daca gustul amar al bauturii nu este pe placul tau. Ai auzit tot felul de opinii negative in ceea ce priveste cafeaua - astfel incat, consumul ei este asociat cu aparitia problemelor cardiace sau chiar a cancerului. Evident, cofeina are ca efect intensificarea ritmului batailor inimii, insa, daca te vei rezuma la una sau la cel mult doua cesti de cafea pe zi, nu vei avea decat de castigat. Daca nu depasesti doza zilnica recomandata, cafeaua are efecte pozitive asupra organismului: mareste capacitatea de concentrare si reduce riscul aparitiei bolii Parkinson. Ce zici de o cafea la micul dejun?
eu m-am invatat incat acum nu mai pot bea nici un ceai indulcit. mi se face greata, desi ador dulciurile. deci, daca ai vointa,poti! incepeti treptat si o sa reusiti:D
Majoritatea adultilor au intoleranta la lactoza. Pentru acestia nu este la fel de sanatos un pahar de iaurt (degresat) de 450-500 ml? Eu lapte nu pot sa beau decat cu miere si cacao, deci trebuie sa mai iau in calcul si caloriile mierii, nu doar ale laptelui (presupunand ca folosesc cacao cu continut scazut de grasime), pe cand o jumatate de kg de iaurt degresat are doar 135 kcal...