Alternative proteice pentru persoanele care nu consumă carne
Dietă & Fitness · Nutritie / 09.05.2019

Nu toată lumea consumă carne, dar toată lumea are nevoie de proteine. Fiecare celulă din organismul uman conține proteine, iar corpul are nevoie de macronutrienți pentru a repara și pentru a reface toate celulele.

Părul, pielea, mușchii și unghiile sunt făcute din această componentă vital. Este o resursă de care organismul are nevoie pentru sănătatea sângelului și pentru rolul său în ceea ce privește hormonii. În general, un adult are nevoie ca 10-35% din aportul total de calorii să provină din proteine. Cu alte cuvinte, dacă nu mâncăm carne și avem nevoie de proteine, care sunt alternativele proteice la care putem apela? Mai jos, găsești câteva pe care le poți include și tu în dieta ta. Iată despre ce este vorba!

Ce alternative proteice există pentru persoanele care nu consumă carne?


Nuci

Acestea conțin între 5 și 6 grame de proteine per 30 de grame. Poți apela la alternative precum nucile, migdalele, caju, arahidele și semințele de pin.

Semințe

Este vorba despre semințele de susan și cele de floarea-soarelui, care au aproximativ 5-6 grame de proteine la 30 de grame.

Tampeh

Această alternativă proteică este populară în Thailanda și Indonezia. Această proteină este un produs din soia, care conține 30 de grame de proteine per cană.

Linte

Există aproximativ 18 grame de proteine într-o cană cu linte.

Quinoa și cereale integrale

Este vorba despre hrișcă, orez brun și orz, fiecare dintre aceste alternative proteice conținând aproximativ 24 de grame de proteine într-o cană.

Fasole roșie

Fiecare cană de fasole roșie are 15 grame de proteine.

Fasole garbanzo / năut

O cană din aceste alternative proteice conține 12 grame de proteine.

Seitan

Aceasta este o imitație de carne făcută din soia, însă conține doar 3 grame per suta de grame de produs.

Broccoli

O cană de broccoli conține aproximativ 5 grame de proteine.

Edamame

O cană de edamame are aproximativ 17 grame de proteine.

Lapte

O cană de lapte degresat are aproximativ 8 grame de proteine.

Iaurt

Această formă de lactate, în special iaurtul grecesc, poate avea aproximativ 20 de grame de proteine per porție.

Ouă

Un ou are aproximativ 6 grame de proteine.

Tofu

Din nou, este vorba despre un produs din soia, care conține aproximativ 10 grame de proteine per porție.

Shake-uri și batoane proteice

Aceste produse se găsesc în multe magazine cu produse sănătoase și pot conține oriunde între 12 și 20 de grame sau chiar o cantitate mai mare de proteine. 

Atunci când alegi oricare dintre opțiunile de mai sus, ia în considerare întotdeauna și ceilalți factori: carbohidrații și grăsimile. De exemplu, o cană de quinoa are 110 grame de carbohidrați. Nucile și semințele au un conținut bogat de grăsimi. Citește toate etichetele nutriționale pentru a rămâne informat. Există argumente pro și contra pentru toate aceste alternative, la fel cum există avantaje și dezavantaje pentru diferitele tipuri de carne. Organismul tău îți va mulțumi atunci când îi oferi proteine. Gândește-te că le oferi celulelor tale șansa de a funcționa corect, așa că nu uita niciodată cât de important este aportul proteic pe care îl aduci corpului tău!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro