Alte cinci alimente care te pot proteja impotriva cancerului
Am stabilit deja faptul ca fructele si legumele te pot ajuta sa teprotejezi impotriva cancerului. Exista si alte dovezi pe baza caroraputem demonstra ca o alta grupa de alimente ne poate ajuta, de asemenea,sa ne echipam organismul cu arme care sa lupte impotriva cancerului.
Vom analiza proprietatile a inca cinci alimente care pot lupta impotrivaacestei boli.
1. Plantele leguminoase
Fibrele continute de plantele leguminoase si de alimentele fabricate dinfaina integrala ne ajuta la eliminarea estrogenului din organism. Preamult estrogen produs de proprii nostri hormoni si substante asemanatoarehormonilor continute de diverse produse (medicamente, bauturi) potimpiedica divizia celulara din tesutul sanilor.
Cercetarile au demonstrat ca o prea mare divizie celulara poate conducela cancerul de san. Fibrele pot ajuta la tinerea in sah a cancerului desan deoarece ajuta la eliminarea estrogenilor din organism si previnereabsorbtia estrogenului in intestine, toate acestea conducand la scadereadiviziei celulare.
Semintele de in sunt o deosebita sursa de fibre, acestea fiind recunoscutepentru protectia pe care o asigura impotriva cancerului de san prinnormalizarea nivelului de estrogen si reducerea cresterii tumorii instadiile avansate.
O dieta bogata in fibre ne poate ajuta, de asemenea, sa ne mentinemorganele interne sanatoase. Si asta pentru ca fibrele solubile au creat"bacteria prietenoasa" de care avem nevoie pentru a lupta impotrivabacteriilor daunatoare - ceea ce inseamna ca organismul tau va fi maiputin expus in fata toxinelor periculoase care pot provoca aparitiacancerului.
2. Pestele gras
Pestele gras cum ar fi macroul, sardinele, pastravul si somonuleste recunoscut pentru scaderea razei de actiune a cancerului desan. Cercetarile au aratat faptul ca eschimosii care mananca foarte multpeste gras sunt mai putini expusi aparitiei cancerului. Acest lucru sedatoreaza continutului de grasimi omega-3. Oricum, parerile expertilorsunt impartite in ceea ce priveste rata de aparitie a cancerului laeschimosi. Se pare ca pericolul aparitiei cancerului de san este scazutdar cel al cancerului de stomac este totusi ridicat.
Ultimele cercetari au aratat faptul ca aceste grasimi omega-3 pot prevenisau pot incetini dezvoltarea tumorilor canceroase si, de asemenea,poate contribui la intensificarea sistemului nostru imunitar. Aceastapentru ca omega-3 rivaliabout thezeaza cu grasimile omega-6 (care segasesc in uleiurile pentru gatit care incurajeaza divizia celulara)si tine sub control dezvoltarea celulelor.
Se pare ca omega-3 are capacitatea de a stopa mecanismul de cresterea celulelor si previne divizarea acestora (ceea ce poate conduce ladezvoltarea tumorilor canceroase).
3. Lactatele
Acizii linoleici combinati se gasesc in lapte si in toate alimentelepe baza de lapte. Un studiu facut de revista "Nutrition and Cancer" acomparat consumul de lactate si nivelul din sange al acizilor linoleicicombinati al unui grup de femei cu cancer de san, cu acela al unui grupde femei care nu sufereau de aceasta boala.
Aceste cercetari au scos la iveala faptul ca riscul scazut al aparitieicancerului este asociat nivelului ridicat din sange al acizi linoleicicompusi si cu un consum ridicat de lactate. Se pare ca lactatele joacaun rol foarte important in scaderea riscului de aparitie a canceruluide san.
4. Curry
Cancerul de colon (intestinul gros) apare mai putin in India decatin restul Europei, iar consumul mare de curcumina - care se gasestein mirodeniile de sofran - ne poate ajuta sa ne explicam acestlucru. Curcumina blocheaza ritmul de aparitie al cancerului de colon,iar studiile au aratat ca aceasta poate suprima dezvoltarea celulelorcanceroase in organismul uman.
Cercetarile s-au finalizat in Leicester dupa ce specialistii au notatfaptul ca in timp ce populatia din orase este formata din asiaticiin proportie de 20%, doar doi din cinci sute de pacienti afectati decancerul de colon sunt de etnie indiana. De asemenea, sofronul mai esterecunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatorii.
5. Fibrele
Consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele,orezul si graul pot stopa riscul dezvoltarii cancerului in organeleinterne cu mai mult de 40%, spun specialistii. In lunile anterioare, auexistat unele indoieli cu privire la beneficiile medicale pe care l-arputea avea continutul de fibre din alimentatie, dar studiile privitoarela alimentatie si cancer au contrazis cu fermitate toate aceste teorii.
Toate aceste informatii sunt provenite de la "European ProspectiveInvestigation into Cancer and Nutrition" (EPIC), care a facut teste peun total de 400,000 de oameni din noua tari.
Voluntarii au fost chestionati in legatura cu consumul lor de fibrenaturale din fructe, legume si cereale. Din cele 400,000 de persoanetestate, 470 sufereau de cancer colorectal. La cei care consumau foartemulte fibre, riscul de imbolnavire era redus cu mai mult de 40%.
In episodul urmator, ultimul din acest serial dedicat cancerului,vom discuta despre alimentele de care trebuie sa ne ferim pentru a neproteja impotriva acestei boli.
Cum sa mananci pentru a combate cancerul