Cum sa mananci pentru a combate cancerul
Dietă & Fitness · Nutritie / 23.09.2003

Urmeaza o dieta sanatoasa pentru a te echipa cu arme puternice impotrivacancerului. Exista anumite alimente care te pot ajuta sa te protejeziimpotriva acestei boli. Potrivit Fundatiei "World Cancer Research", 30- 40% din cazurile de cancer sunt provocate direct de ceea ce mancam,de greutatea pe care o avem si de ativitatea pe care o desfasuram.

Este bine cunoscut faptul ca alimentatia mediteraneana bogata in fructe,legume, peste, grau si cereale, scade riscul aparitiei cancerului sipoate sa ne reduca riscul imbolnavirii cu peste 25%. Consumand o largavarietate de alimente, ne putem pastra sistemul imunitar puternic siputem ajuta la prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi -incarcarea cu milioane de molecule negative care umbla prin organismulnostru cautand sa ne distruga celulele.


Un studiu interesant a aparut in urma cu cateva saptamani in ziarulpublicat de "American Medical Association", aratand ca suplimentelealimentare, cum ar fi vitaminele sub forma de tablete, nu pot oferiaceeasi protectie impotriva cancerului, asa cum o pot face alimentelenaturale.
Acest lucru subliniaza faptul ca mancarea in starea sa naturala poatefi o adevarata arma impotriva cancerului. Oricum, nu exista inca dovadastiintifica a faptului ca printr-o anume alimentatie putem regresaefectele cancerului. Inca nu se poate spune ca mancand alimentelepotrivite putem vindeca aceasta boala. Dar renuntand la alimentele grasesi mentinand o dieta echilibrata si bogata in amidon, fructe si legume,ne putem pastra sistemul imunitar puternic pentru a lupta impotrivatoxinelor produse de cancer.


In acest serial de dieta dedicat cancerului, vom examina anumite alimentecare ne pot ajuta sa ne protejam organismul impotriva cancerului si,de asemenea, alimente pe care trebuie sa le evitam.

I. Fructe si legume pe care trebuie sa le mancam

Potrivit Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie,oamenii consuma doar doua sau trei fructe pe zi. Insa, dieteticienii spunca numai consumul a cel putin cinci fructe sau legume in fiecare zi nepoate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea impotrivacancerului.

Acum vom analiza de ce anumite fructe si legume sunt potrivite in specialpentru a ne proteja impotriva acestei boli. Este evident ca un singurfruct sau o singura leguma nu ne poate proteja impotriva acestei boli,dar consumand o larga varietate din acestea, ne putem ajuta foarte multorganismul sa lupte cu cancerul. Fructele si alimentele sunt cunoscutein mod deosebit pentru beneficiile pe care le au acestea datoritaantioxidantilor pe care le contin - substante care lupta impotrivamoleculelor care pot duce la aparitia cancerului. Cu cat vom consumamai multi antioxidanti, cu atat vom avea mai putine toxine in organism.


- "tenderstemul" este un hibrid obtinut din broccoli si varza creatachinezeasca, poate ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de stomac,colon si de plamani. Creatorii acestui hibrid spun ca acesta este bogat inglucosinolat - un important agent anti cancerigen continut, de asemenea,si de broccoli si de varza de Bruxelles, datorita mirosului deosebit alacestora. De fapt, "tenderstemul" contine cu 45% mai mult glucosinolatdecat tipurile obisnuite de broccoli. Unul din componentele acestuihibrid contine "sinigrin", despre care se spune ca determina celulelepre-canceroase sa se sinucida. "Tenderstemul" arata ca broccoli, darare tulpina mai lunga.

- broccoli; specialistii spun ca o singura portie de broccoli consumatain fiecare zi, poate preveni aparitia cancerului cu pana la 50%.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Liverpool, broccoli sialte cateva legume cu frunze contin fibre bogate in glucide - care potajuta la prevenirea proteinelor numite lactoza sa nu blocheze colonulsi astfel micsorand riscul aparitiei cancerului de colon.

Broccoli si alte astfel de legume cum ar fi conopida, salata verde sivarza sunt, de asemenea, bogate in anumiti compusi care se pare ca potmodifica metabolismul estrogenului, micsorand riscul aparitiei canceruluide san.

Doua din trei studii au examinat relatia dintre cancerul de san si genulacesta de legume, descoperind faptul ca un consum mare din acestea poatereduce riscul aparitiei cancerului de san cu peste 40%.

Oricum, dieteticienii atentioneaza asupra importantei consumului uneimai mari varietati de fructe si legume - incluzand o mai mare varietatede culori in mancarea noastra - pentru o mai buna interactiune intrechimicalele continute de aceste fructe si legume si care ne poate ajutala construirea unei imunitati mai puternice.

- varza; unii specialisti spun ca varza poate ajuta la prevenireaaparitiei cancerului de san si de colon. Un studiu american a aratat capersoanele care consuma varza cel putin o data pe saptamana isi reducriscul de aparitie a cancerului cu doua treimi, dar alti specialistisunt inca rezervati in privinta acestui rezultat.

- varza de Bruxelles contine acea substanta chimica numita "sinigrin"despre care se spune ca reprima dezvoltarea celulelor pre-canceroase.

Procesul de determinare a celulelor pre-canceroase sa se sinucidafunctioneaza - este un proces natural numit apoptosis - iar efectul esteatat de puternic incat unii medicii sunt convinsi ca si o singura portiede mancare de varza poate distruge celulele pre-canceroase din colon.

- pepenele verde; tomatele, pepenele verde si grapefruitul sunt bogate inlycopen. Acesta este un nutrient care pare sa aiba o actiune puternicaasupra sistemului imunitar prin producerea activitatii antioxidantilorin organism. Este din ce in ce mai evident faptul ca lycopenul poatefi un instrument puternic impotriva unei largi varietati de afectiuni,incluzand cancerul de prostata.

- strugurii; un agent anti-fungal descoperit in struguri poateajuta la prevenirea aparitiei cancerului, potrivit cercetatorilor dela Universitatea din Leicester. Resveratrolul este o molecula careajuta culturile de vita de vie si alte culturi sa se apere impotrivaciupercilor.

Cercetatorii au folosit teste de laborator si analize ale tumorilor pentrua descoperi faptul ca organismul poate transforma resveratrolul intr-unbine cunoscut agent anti cancerigen a carui tinta sa fie distrugereacelulelor canceroase. Acestia recomanda un consum cat mai mare deresveratrol continut de strugurii rosii si mure, ajutand la reducereariscului dezvoltarii cancerului.

Dupa acest articol introductiv, saptamana viitoare va vom prezenta olista cu mai multe alimente pe care le putem consuma pentru a preveniaparitia cancerului, urmand ca in urmatoarea saptamana sa discutam desprealimentele care trebuie evitate.

Alte cinci alimente care te pot proteja impotriva cancerului
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro