Alimente sănătoase care te ajută să reduci stresul
Ai întârziat, mai este puțin până la termenul limită sau nu știi când vei găsi timp să rezolvi toate problemele zilnice? Află cum să reduci stresul în mod natural.
Schimbarea locului de muncă, facturile de achitat sau mutatul într-o casă nouă sunt numai câteva dintre situațiile care te pot stresa. Dacă nu iei măsuri stresul îți poate afecta sănătatea în timp. Te predispune la hipertensiune, gripă, diabet și depresie. Exercițiile fizice și meditația sunt modalități eficiente de a diminua stresul, dar alimentația este elementul de la care pornește totul. Nutrienții pe care îi primește organismul pot determina reacția în fața situațiilor neprevăzute, precum și capacitatea de adaptare sau rezistența la diferite acțiuni.
Iată ce alimente te ajută să reduci stresul:
1. Ciocolata neagră
Simți că problemele mărunte te compleșesc? Ia câteva pătrățele de ciocolată neagră și vei privi lucrurile altfel. Acest tip de ciocolată conține resveratrol, antioxidantul care stimulează creșterea nivelului de serotonină. Te vei simți relaxată, iar dificultățile nu vor mai părea de nerezolvat.
De asemenea, consumul de ciocolată neagră îmbunătățește circulața sângelui și echilibrează tensiunea arterială. În ciuda multiplelor beneficii este important să nu exagerezi și să mănânci toată ciocolata!
30g de ciocolată negră îți asigură beneficiile împotriva stresului fără să pericliteze silueta. Nu vei regreta că ai savurat delicioasa ciocolată.
2. Somonul
Acizii grași de tip Omega-3 din somon te ajută reduci stresul fără să iei medicamente. Consumul frecvent de somon protejează neuronii împotriva leziunilor cerebrale cauzate de stres și previn afecțiunile cardiovasculare.
Potrivit studiilor de specialitate acizii grași Omega-3 reduc cu până la 80% din simptomele stresului cronic și sunt esențiali pentru un stil de viață sănătos, fără tensiuni și emoții negative. Somonul la grătar este ideal pentru o cină gustoasă, combinat cu o salată de crudități sau felii de sfeclă și mango la grătar.
Dacă nu îți place somonul poți alege un alt pește gras, precum macroul sau sardinele, iar în cazul în care preferi să nu mânânci pește poți opta pentru nuci sau semințe de in.
3. Bananele
Datorită conținutului ridicat de potasiu bananele previn hipertensiunea arterială. De asemenea sunt o sursă importantă de vitamina B6. Potrivit studiilor efectuate, în lipsa vitaminei B6 scade și producția de serotonină. Include 2 banane în meniul zilnic și te vei simți mult mai bine.
Sunt o gustare ușor de transportat și au puține calorii, iar gustul dulce te va face să renunți mai ușor la prăjituri și bomboane. La micul dejun poți adăuga o banană făcută piure la cerealele cu lapte de migdale sau poți face un smoothie rapid dintr-o banană, 6 căpșuni, 1 kiwi și 2 felii de pepene galben. Combină o banană tăiată felii cu scorțișoară și 2 linguri de semințe de floarea soarelui și vei obține o gustare consistentă, care te va ajuta să rezolvi orice problemă cu zâmbetul pe buze.
4. Ceaiul
Ceaiul verde și negru conțin aminoacidul L-teanină, care stimulează producția de serotonină și dopamină. Similar serotoninei, dopamina este un hormon care influențează optimismul și motivația. Deci, chiar dacă unele sortimente de ceai pot conține mai multă cafeină decât o ceașcă de cafea, asigură o stare de relaxare și bună dispoziție datorită conținutului de L-teanină.
Savurează o ceașcă de ceai la ora 11:00 pentru a-ți reface rezervele de energie și în jurul orei 16:00 pentru a evita starea de epuizare care poate apărea după-amiaza. Evită îndulcitorii artificiali și consumă ceaiul simplu sau cu puțină miere.
5. Ardeiul roșu
Ardeii grași roșii sunt o sursă importantă de vitamina C și reduc nivelul de cortizol. 100g de ardei roșu conțin 158mg de vitamina C, ceea ce depășește necesarul zilnic. Consumul frecvent de ardei roșii îmbunătățește și aspectul pielii, previne ridurile și elimină imperfecțiunile.
Crocanți și zemoși, ardeii roșii adaugă savoare oricărei salate și se potrivesc atât la friptură, cât și cu tofu sau alte opțiuni vegetariene. De asemenea îi poți adăuga la sucurile de fructe sau legume. Au puține calorii și te ajută să te menții în formă fără să adaugi stres pe fondul unei diete drastice și a poftelor care îți dau târcoale.