Ce să mănânci când ai diaree?
Tulburările de tranzit de tip sindrom diareic pot apărea inopinant și pot să creeze un important disconfort. Cauzele pot varia de la o intoleranță la un aliment consumat, la infecții intestinale destul de grave, provocate de bacterii și paraziți.
Diareea ar putea fi severă (atunci când durează mai multe zile) sau ușoară (când constă în câteva scaune moi). Severitatea este determinată de frecvența scaunelor diareice. Este important să ne informăm cu privire la ce alimente putem consuma și pe care ar trebui să le evităm în această situație.
Recomand în cazul sindroamelor diareice consumul de lichide, pentru evitarea deshidratării și a dezechilibrelor electrolitice.
Iată ce poți mânca atunci când suferi de diaree:
1. Cartofii și morcovii fierți sau copți
Cartofii copți în coajă și morcovii fierți conțin amidon care va contribui la normalizarea scaunelor diareice. Recomand consumul lor pasat. Nu trebuie adăugat unt, pătrunjel sau alte ingredient deoarece acestea pot agrava simptomele.
2. Pâine prăjită, biscuiți sau covrigei neîndulciți
Ajută la absorbția acidului gastric, diminuând astfel simptomatologia de tipul crampelor stomacale, durerilor abdominale.
3. Carne albă slabă
Preparată fiartă sau la cuptor, fără grăsime oferă organismului necesarul de proteine, grăbind astfel vindecarea și refacerea energiei.
4. Cereale neîndulcite
Cele mai multe dintre cereale conțin grâu și implicit gluten. Acesta poate ajută la încetinirea frecvenței scaunelor diareice.
5. Orez
Poate fi consumat în această perioadă pentru diminuarea scaunelor diareice. Pentru a nu agrava diareea este indicat să se evite produsele din cereale integrale care sunt bogate în fibre. Fibrele au rol laxativ natural.
6. Ceai de mentă
De preferat, neîndulcit.
Recomand consumul de produse alimentare care au un conținut ridicat de sodiu, cum ar fi supe sau ciorbe cu puține grăsimi. Sărea va ajută să rețineți apa și împiedică deshidratarea.
Includeți în alimentația dumneavoastră suficiente proteine de tipul: carne de vită, porc, pui, curcan, ouă fierte tari.
Puteți consuma fructe și legume, fierte, nu în stare crudă. Unele fructe și legume crude pot agrava diareea. Consumați supe cu sparanghel, sfeclă, morcovi, dovlecei, ciuperci și țelină.
Este bine să evitați în caz de sindrom diareic următoarele alimente:
1. Produsele lactate bogate în grăsimi de tipul untului, laptelui, înghețată sau brânzeturile. Iaurtul bogat în probiotice poate fi singură excepție de la această regulă.
2. Alimentele prăjite sau grase - acestea includ și grăsimile și sosurile care pot înrăutăți sindromul diareic
3. Produsele dulci de tipul prăjiturilor, băuturilor și bomboanelor cu zahăr, mai ales cele care conțin sorbitol și alți îndulcitori artificiali, care ar putea avea efect laxativ
4. Condimentele și alimentele condimentate care sunt laxative naturale și pot contribui la intensificarea manifestărilor atunci când sunt ingerate în cantități mari
5. Alimentele și băuturile care conțin cafeină
6. Băuturile carbogazoase-acestea provoacă balonare și pot declanșă stres digestiv. Atunci când apare diareea, funcția sistemului digestiv este suprasolicitata.
Recomand în caz de sindrom diareic o alimentație echilibrată, o hidratare corespunzătoare și evitarea alimentelor cu efect laxativ care ar putea accentua simptomatologia.
Dr. Florin Bălănică