Alimente care iti echilibreaza starea
Anumite stari atrag anumite pofte gastronomice - si vice-versa. Provocarea pe care trebuie sa o acceptam este sa le mentinem pe amandoua sub control. Daca incerci sa-ti revii dupa haosul alimentar din timpul weekend-ului, gandeste-te la organismul tau ca la un complex nebunesc, o masinarie sentimentala.
Alimenteaza-te cu ulei si benzina (o dieta echilibrata) si esti gata de drum. Daca vei adauga nicotina, alcool, cofeina, grasimi prelucrate si zahar, va fi ca si cum ai presara zahar in rezervorul cu benzina. Vei fi agitat(a), grabit(a), nehotarat(a) si mereu in intarziere.
Schimba-ti alimentatia si vezi diferenta
Daca aportul de substante nutritive este echilibrat, atunci si starea ta psihica si emotionala va fi echilibrata. Exista multi factori care contribuie la dezechilibrul organismului nostru. Foarte multe femei sufera de anemie. Aceasta conduce la depresii si oboseala. Persoanele mai in varsta sufera cel mai adesea de un deficit de vitamine B. Cei care nu reusesc sa manance regulat sufera din pricina cresterii nivelului zaharului din sange. Majoritatea oamenilor au anumite sensibilitati fata de anumite alimente care le guverneaza starea generala.
Intr-un studiu realizat in Marea Britanie pe un esantion de 200 de persoane, participantii au fost rugati sa renunte la alimentele "stresante" pe care le consuma si sa mareasca numarul de alimente care le "intretin" starea de bine. Alimentele "stresante" includeau zaharul, cofeina, alcoolul si ciocolata. Alimentele de "intretinere" erau apa, legumele si fructele proaspete si pestele bogat in ulei de peste.
88% dintre participantii care s-au supus acestui test si-au imbunatatit starea sanatatii mentale. In mod special, 26% dintre acestia au spus ca au avut mai putine modificari de stare, iar un alt procent de 26% au suferit mai putin din cauza atacurilor de panica si de anxietate. 24% au declarat ca nu au mai avut starile de depresie anterioare.
Cum iti poti hrani sau infometa starea
O intreaga serie de substante care ne controleaza starea generala a organismului sunt neurotransmitatorii din creier care sunt legati de "drogul" placerii - serotonina. Aceste substante determina starea de bine si energia sau oboseala, nervozitatea si lipsa de chef.
Nutritionistii pun accent pe consumul de zahar si pe mentinerea unui nivel stabil de zahar in circuitul sangvin pe parcursul zilei. Carbohidratii cu un continut scazut de zahar se pot gasi in painea integrala, cereale integrale, soia, mere, pere, piersici si multe alte fructe.
Ceea ce nutritionistii au numit "carbohidrati rai" se pot gasi in dulciurile comerciale, chips-urile de cartofi si, bineinteles, prajiturile si placintele - care patrund foarte repede in circuitul sngvin si determina o crestere brusca a nivelului de insulina care se face vinovata pentru distrugerea echilibrului pe care tu vrei sa-l mentii in organismul tau. Poti simti ceea ce se intampla atunci cand mananci la micul dejun prajitura cu dulceata. Pana la pranz te vei pregati pentru un pui de somn. Aceasta alerta provocata de zahar si care determina cresterea insulinei devine din ce in ce mai putin eficienta si poate duce la diabet sau la multe alte probleme.
Alimentele sanatoase functioneaza cu adevarat
Daca iti vei lasa neurotransmitatorii sa se dezechilibreze sau daca alti factori externi iti vor provoca o stare proasta, nu intra in panica - se mai intampla. Acesta este momentul in care organismul tau are nevoie de o alimentatie sanatoasa. Poti da curs cerintelor organismului, insa cu moderatie. Trebuie sa-ti faci timp si sa te gandesti daca intr-adevar iti este foame sau pur si simplu simti nevoia sa mananci ca sa te destresezi? Oricum, daca nu reusesti sa gasesti cel mai potrivit raspuns, alimenteaza-te cu ceea ce iti cere organismul si bucura-te de starea de confort pe care aceste alimente ti-o vor da. Daca simti nevoia sa manci o prajitura, fa-ti aceasta pofta dar nu o repeta in restul zilei.
Poti face ca aceste alimente de care organismul are pofta sa fie si mai nutritive. Interesant este faptul ca atat femeile cat si barbatii prefera inghetata atunci cand au pofta de ceva dulce, insa pe locul doi se afla ciocolata pentru femei si pizza pentru barbati. Daca ai pofta de o prajitura, alege una cu stafide sau vanilie. Alege inghetata de fructe si nu cea cu lapte. Prepara-ti ciocolata calda cu lapte degresat. Uita de chips-uri si alege popcorn sau covrigei.
S-a vorbit si s-a scris mult despre ciocolata - acest rasfat pe care il preferam cel mai adesea. Este foarte bogata in substante capabile sa ne modifice starea generala, substante care ajung chiar la receptorii serotoninei si provoaca acel sentiment al "indragostitilor" dupa cum declara milioanele de adepti ai ciocolatei.
Se presupune ca ciocolata este plina cu antioxidanti care mentin creierul si alte organe departe de atacurile radicalilor liberi. Unii nutritionisti sustin chiar ca ciocolata poate actiona aproape ca un cannabinoid - substanta care modifica starea in cel mai inalt grad si care se gaseste in marijuana. Insa substantele care pot modifica felul in care ne simtim nu sunt suficient de puternice pentru a putea sa se resimta in organism.
Recomandari pentru a putea sa ne controlam starea generala
mentine un nivel stabil de zahar in circuitul sangvin, fara mari oscilatii. Aceasta inseamna cantitati mici de mancare consumate la intervale mici de timp, cam la fiecare patru ore;
bea cat mai multa apa;
fa exercitii cate 20 de minute in fiecare zi pentru starea generala si o ora pentru arderea grasimilor;
nu urma o dieta cu un continut foarte scazut de grasimi - scaderea brusaca in greutate actioneaza negativ asupra starii generale a organismului. Avem nevoie de grasime ca anti-depresiv. Alege grasimi polinesaturate sau mononesaturate sau carne grasa de peste care este foarte bogata in grasimi omega-3;
consuma tryptophan - un amino acid care face ca zaharul din sange sa fie accesibil neurotransmitatorilor. Acesta inseamna lapte si carne de curcan. Pentru o mai buna absorbtie a tryptophanului consuma alaturi alimente bogate in carbohidrati;
nu sari peste micul dejun;
fa-ti mai mult timp pentru cumparaturi - incearca sa consumi cat mai multe culori, ceea ce inseamna legume si fructe;
treci peste alimentele invelite in celofan rupt;
limiteaza-ti portia de cafea;
nu elimina din alimentatia ta nici un fel de grup de alimente, asa cum ar fi cele bogate in carbohidrati.