Unele uleiuri vegetale se pot folosi la gătit, în vreme ce altele degajă substanţe cancerigene, deoarece nu sunt rezistente la temperaturi înalte. Află de la Dr. Oz şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi care sunt uleiurile sănătoase!
Unele uleiuri vegetale se pot folosi la gătit, în vreme ce altele degajă substanţe cancerigene, deoarece nu sunt rezistente la temperaturi înalte. Află de la Dr. Oz şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi care sunt uleiurile sănătoase!
Uleiurile vegetale presate la rece au un conţinut ridicat în nutrienţi care sunt preţioşi pentru sănătatea ta.
Pentru a beneficia de aceste substanţe valoroase este recomandat să consumi aceste uleiuri în stare crudă, fără a le expune temperaturilor înalte care le pot altera calitatea nutritivă.
Iată care sunt cele mai sănătoase uleiuri vegetale recomandate de celebrul Dr. Oz şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutlui de Cercetări Alimentare:
1. Uleiul de măsline extravirgin;
2. Uleiul de in presat la rece;
3. Uleiul de cânepă presat la rece;
4. Uleiul de rapiţă (canola);
5. Uleiul de nucă presat la rece;
6. Uleiul de arahide presat la rece;
7. Uleiul de susan presat la rece sau prăjit;
8. Uleiul de avocado presat la rece;
9. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece.
Dr. Oz recomandă să înlocuieşti untul pentru pâinea prăjită cu uleiul de nuci. De exemplu, poţi să faci bruschete cu ulei de nuci, frunze proaspete de busuioc şi felii de roşii. De asemenea, uleiul de nuci macadamia îl poţi folosi pentru clătite pentru a le oferi o aromă delicioasă de nucă. Dacă nu ştii la ce să foloseşti uleiul de susan, Dr. Oz îţi oferă o sguestie: pentru legumele la tigaie, deoarece le îmbogăţeşte aroma.
Uleiuri sănătoase cu care poţi să găteşti
Deoarece foarte multe uleiuri nu sunt rezistente la încălzire şi pot să genereze substanţe cancerigene este recomandat să alegi cu atenţie uleiul pe care-l foloseşti uneori la prăjirea alimentelor. Ştim că prăjelile nu sunt recomandate spre consum zilnic, de aceea atunci când vrei să recurgi la ele pentru diverse ocazii trebuie să faci alegerea cea mai bună pentru sănătatea ta şi a familiei.
De exemplu, nu este recomandat să prăjeşti alimente în uleiul de floarea-soarelui pentru că nu rezistă la temperaturi înalte.
De asemenea, uleiul de măsline extravirgin are o rezistenţă destul de ridicată la temperaturi înalte, aflăm de la dr. Mencinicpschi, însă îţi va pierde toate substanţele valoroase. Potrivit celor doi specialişti, uleiurile recomandate pentru a găti sunt cele de: palmier, rapiţă, nuci macadamia, susan, arahide, toate nehidrogenate şi grăsimile animale (untura, seul, untul sub formă de ghee).