9 alimente pe care să nu le mănânci după 40 de ani
Dietă & Fitness · Nutritie / 22.11.2018

Un meniu constituit din alimente nesănătoase are efecte din ce în ce mai nocive pe măsură ce înaintezi în vârstă. Descoperă ce trebuie să elimini din dietă pentru a fi mereu sănătos.

În multe cazuri alegi alimente care sunt ușor de preparat și au un gust bun dar ce efect au asupra sănătății tale? Potrivit specialiștilor, trebuie să fii mult mai atent la componența meniului zilnic după vârsta de 40 de ani deoarece efectele nocive se vor acumula rapid și ești predispus la mai multe riscuri. 

 
Iată ce alimente trebuie să eviți pentru a avea mereu energie și un tonus excelent:

 
1. Supă la conservă

Probabil că nu te-ai gândit că nu este benefică, dar majoritatea alimentelor la conservă conțin un exces de sodiu.
„Un consum ridicat de sodiu după vârsta de 40 de ani favorizează hipertensiunea arterială și crește riscul de osteoporoză”, potrivit dr. Erin Palinski. În plus, pe măsură ce trece timpul ești mai predispus la balonare și retenția de apă. Este mai bine să prepari chiar tu o supă rapidă de legume, să o porționezi în recipiente etanșe și să congelezi porțiile pentru a le putea savura toată săptămâna.

 
2. Hot dog

Este momentul să uiți de hot dog, bacon, salam și alte tipuri de carne procesată.
„Aceste produse conțin mult sodiu, grăsimi saturate, nitrați și nitriți, cu un efect nociv asupra sănătății. Cresc riscul de diabet și cancer de stomac, așa că ar fi bine să le înlocuiești cu friptură la grătar”, recomandă dr. Palinski.

 
3. Pui prăjit

În momentul în care carnea este gătită la temperaturi foarte ridicate sunt eliberați compuși cancerigeni. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că un consum frecvent de carne prăjită crește riscul de cancer de pancreas, de colon și de prostată. Nu consuma prăjeli decât o dată sau de două ori pe săptămână și marinează carnea înainte pentru a reduce producția de compuși cancerigeni.

 
4. Prăjiturele

Cu toții ne dorim din când în când ceva dulce, dar dacă te oprești la o cutie cu prăjiturele nu îți vei face deloc un bine. „Zahărul în exces cauzează modificări la nivelul arterelor, sistemului imunitar, microbiomului și tractului digestiv, precum și dezechilibre hormonale”, potrivit dr. Whitney Bowe, dermatolog. În afară de faptul că stimulează inflamațiile și fluctuațiile glicemiei, prea mult zahăr va grăbi apariția semnelor de îmbătrânire a pielii.
„Arterele se pot întări, vor apărea ridurile adânci și efecte nocive asupra terminațiilor nervoase. Este ideal să alegi fructele în loc de dulciuri”, spune dr. Bowe.

 
5. Înghețată cu gust de cafea

Acest tip de înghețată nu este indicat pentru persoanele care au trecut de 40 de ani pentru că reprezintă o combinație nocivă de grăsimi satuate, zahăr și cafeină. Cafeaua are unele beneficii, dar în momentul în care este integrată în cadrul unui desert este foarte posibil să nu te lase să adormi până la ore târzii. După vârsta de 40 de ani insomnia devine o problemă frecvent întâlnită, având în vedere faptul că pentru multe femei începe procesul de tranziție spre menopauză.

 
6. Băuturi sportive

Probabil știi deja că sucurile carbogazoase nu sunt benefice pentru sănătate, dar poți avea impresia că băuturile sportive sunt o alegere mai bună. Din păcate conțin mult zahăr, fiind o sursă de calorii irosite și favorizând obezitatea, diabetul, inflamațiile, problemele de memorie și dificultățile de învățare.

 
7. Gustări fără zahăr

Dacă nu poți mânca prea mult zahăr poate ar trebui să alegi direct produsele speciale care nu conțin acest ingredient? Ei bine, nu. Produsele care nu au zahăr vor conține îndulcitori artificiali și multe grăsimi. Este mai bine să alegi surse naturale de zahăr cum sunt prunele uscate sau caisele confiate. „Citește cu atenție etichetele și evită orice produs care conține un exces de sodiu, grăsimi trans, făină rafinată, zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali”, recomandă dr. Palinski.

 
8. Lapte de migdale

Poate te-ai gândit că este util să eviți produsele lactate, dar calciul din acestea ar putea fi extrem de util pe măsură ce înaintezi în vârstă. Când te apropii de menopauză este indicat să crești doza zilnică de calciu pentru a preveni reducerea densității osoase și riscul de fracturi. Dacă alegi o alternativă pentru lapte nu vei mai beneficia de aceeași protecție. „Asigură-te că meniul tău conține calciu și vitamina D. Nu alege produsele alternative care au foarte mult zahăr pentru că vor favoriza inflamațiile, creșterea glicemiei și a nivelului de trigliceride”, potrivit dr. Palinski.

 
9. Produse fără gluten

Gândește-te bine înainte să înlocuiești pâinea albă cu una fără gluten. Mai bine alege variante din făină integrală. „Majoritatea cerealelor integrale care conțin gluten îți asigură o doză importantă de magneziu și fibre. Dacă le consumi zilnic vei avea o digestie optimă, nivelul de colesterol va scădea, iar absorbția carbohidraților va fi mai lentă, cu un impact redus asupra glicemiei”, explică dr. Palinski. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro