8 greșeli pe care le faci când prepari carnea crudă de pui
Majoritatea persoanelor preferă să folosească piept de pui dezosat în cadrul rețetelor. Deși este foarte ușor de integrat în diferite preparate, carnea crudă de pui trebuie gătită cu atenție pentru a evita riscurile pentru sănătate.
Carnea crudă de pui este un ingredient foarte des întâlnit în cadrul tuturor rețetelor pentru că are un preț mai redus și dă un gust foarte bun preparatului final. Cu toate acestea trebuie să ai grijă cum o pregătești pentru a proteja sănătatea ta și a întregii familii.
Iată cum trebuie să gătești carnea crudă de pui pentru a evita riscurile:
1. Nu lăsa carnea pe masă prea mult timp
De multe ori carnea de pui este lăsată pe masă pentru a se dezgheța, dar este posibil să uiți de ea și să stea prea mult timp la temperatura camerei. O temperatură mai ridicată favorizează dezvoltarea bacteriilor, care în urma consumului preparatului final ar putea provoca toxiinfecția alimentară.
Cel mai bine este să pui carnea de pui în frigider de îndată ce te întorci de la cumpărături. Scoate-o de la rece numai atunci când ești gata să prepari un fel de mâncare. Dacă este înghețată o poți lăsa să se dezghețe în frigider timp de două zile. În acest fel vei preveni contaminarea cu bacterii și carnea va putea fi utilizată pentru rețeta gustoasă la care te-ai gândit.
2. Nu o păstra într-un loc inadecvat
Credeai că nu este nicio problemă indiferent ce raft al frigiderului alegi pentru a depozita carnea crudă de pui? Ei bine, zeama lăsată de carne poate picura pe alte alimente, așa că este bine să fii atent unde o pui. Folosește o tavă pentru a colecta zeama și a evita contaminarea altor alimente din frigider. Pune carnea pe raftul de jos al frigiderului și așteaptă până când se dezgheață complet la rece.
3. Nu clăti carnea cu apă înainte să o gătești
Spre deosebire de impresia generală, carnea de pui nu ar trebui clătită cu apă. Nu te gândi că ar fi o șansă de a elimina bacteriile pentru că, de fapt, riscurile pentru sănătate vor crește. Zeama de carne poate stropi alte suprafețe din imediata apropiere în timp ce clătești carnea, iar riscul de contaminare va fi mult mai ridicat. Este recomandat să uiți de clătirea cu apă și să pui carnea direct pe grătar sau în tigaie pentru a-ți proteja sănătatea.
4. Nu o marina folosind metoda greșită
Carnea de pui are un gust special dacă este marinată înainte de preparare. De fapt, este una dintre cele mai simple metode pentru a frăgezi friptura și a preveni uscarea excesivă în timpul preparării. Cu toate acestea, dacă lași carnea la marinat la temperatura camerei cina pe care o plănuiești poate provoca probleme digestive celor care o vor savura. Un loc cu o temperatură ridicată facilitează răspândirea bacteriilor. În plus, deși este tentant să folosești ce îți rămâne din marinată după ce pui carnea crudă în tavă, evită acest reflex pentru că sosul conține zeamă de carne crudă și poate contamina alte preparate cu bacterii. Cel mai bine este să marinezi carnea de pui într-o pungă specială, în frigider, și să arunci punga după ce ai terminat.
5. Nu refolosi ustensilele care au intrat în contact cu puiul crud
Precis că vrei să faci mai multe lucuri în același timp, de exemplu să pregătești garnitura pentru friptură în timp ce puiul se rumenește la cuptor. Cu toate acestea, nu este recomandat să folosești aceleași ustensile, de exemplu cuțitul, pentru a tăia carnea și legumele. Contaminarea lor te va expune riscului de îmbolnăvire. Curăță cu atenție ustensilele care au fost utilizate pentru a muta sau aranja carnea înainte de a le folosi pentru alte preparate.
6. Nu lăsa carnea crudă să intre în contact cu alte alimente
Dacă ai o bucătărie mică, fundul de lemn pe care tai ingredientele probabil că este o suprafață foarte solicitată. Poate fi ușor să începi să tai salată verde pe aceeași suprafață pe care a stat carnea crudă. Zeama de carne trebuie spălată bine, după ce ai dezinfectat fundul de lemn cu ajutorul sucului de lămâie. Este foarte important să eviți contaminarea ingredientelor care nu vor fi gătite cu zeamă de carne.
7. Nu uita să te speli pe mâini
Cel mai adesea vei folosi degetele pentru a condimenta și a realiza o crustă pentru carnea de pui. Spală-te pe mâini imediat ce ai terminat și evită să atingi diferite mânere, ustensile sau sertare. Dacă ai atins anumite suprafețe este recomandat să le speli pentru a evita răspândirea bacteriilor. Maeștrii bucătari utilizează și un alt truc și anume nu folosesc decât mâna dreaptă pentru prepararea cărnii de pui. În acest mod vei avea mereu o mână liberă pentru a adăuga sare și piper sau pentru a da drumul la apă.
8. Nu păstra același burete de vase timp de mai multe luni
Poate că ești atent la felul în care depozitezi carnea și la ustensile, dar buretele folosit pentru spălarea lor? Chiar dacă nu ți se pare un lucru esențial trebuie să știi că tocmai buretele de vase poate fi o sursă de bacterii, mai ales dacă stă în apropierea cărnii crude. Este recomandat să înlocuiești buretele la 2-3 săptămâni și să îl pui timp de 2 minute în cuptorul cu microunde pentru igienizare.