9 alimente care cresc producția de colagen
Dietă & Fitness · Nutritie / 22.01.2019

Îți dorești un ten neted, fără riduri, un păr mătăsos și unghii mai puternice? Cantitatea de colagen produsă de organism este elementul-cheie pentru menținerea frumuseții, iar alimentele potrivite o pot stimula și te vor menține tânără.

Colagenul joacă un rol de bază pentru a avea un ten radiant, păr strălucitor și unghii care nu se rup ușor. Înainte de a cumpăra creme scumpe care promit să reactiveze producția de colagen, este util să-ți modifici și meniul pentru că există alimente care îți vor face pielea mai fermă, restructurează aspectul părului și mențin manichiura impecabilă. Alimentația inteligentă poate stimula întinerirea și vei ocoli efectele secundare asociate cu utilizarea diferitelor produse cosmetice.

 
Iată ce alimente stimulează producția de colagen în mod natural:

 
1. Proteinele din carnea slabă

Colagenul este proteina cu proporția cea mai ridicată în organismul uman, care menține pielea, părul și unghiile rezistente și frumoase. Pentru a avea mereu la dispoziție o cantitate suficientă, corpul poate utiliza proteinele din alimentație ca bază pentru a crea cantități suplimentare. „Proteinele pe care le consumăm sunt transformate în aminoacizi în timpul digestiei, iar apoi sunt asamblate sub formă de colagen. Consumă cât mai des carne slabă de pui, curcan sau porc”
, recomandă dr. Libby Mills, nutriționist.

 
2. Mazărea

Legumele nu oferă de obicei cantități însemnate de proteine, cu excepția unei porții de mazăre. Fiecare 100g de mazăre conțin 8g de proteine. Dacă nu îți place să o consumi simplă o poți adăuga la salate, supe, sosuri sau chiar smoothie-uri.

 
3. Quinoa

O porție de 100g de quinoa conține 8g de proteine, esențiale pentru a susține producția constantă de colagen, precum și zinc, un mineral care facilitează conversia aminoacizilor în colagen.
„Zincul și cuprul accelerează rata de conversie a aminoacizilor în colagen și sunt două minerale esențiale pentru frumusețe”, explică dr. Mills.

 
4. Ardeii grași

Proprietățile antioxidante ale vitaminei C o transformă într-un component esențial din cadrul producției de colagen. Ardeii grași, mai ales cei roșii, sunt o sursă foarte bună de vitamina C. Consumă necesarul zilnic pentru a menține hidratarea și elasticitatea pielii, luptând în mod eficient împotriva semnelor trecerii timpului, a efectelor nocive ale expunerii la soare și a stresului.

 
5. Morcovii

„Contează foarte mult ca asamblarea colagenului să aibă loc în mod complet, iar vitamina A joacă un rol de bază pentru a obține colagen de calitate superioară. Morcovii sunt o sursă foarte bună de vitamina A. Îi poți consuma simpli sau îi poți adăuga la salate, supe ori îi poți mixa cu năut pentru un plus de proteine și un humus aromat”, recomandă dr. Mills.

 
6. Carnea de vită

„Cumpără carne de vită care nu este atât de fragedă pentru că vei obține un plus de colagen, iar acest tip de fibre vor accelera procesul de conversie”, spune dr. Mills.

 
7. Stridiile

Indiferent dacă sunt proaspete sau de la conservă, stridiile conțin o cantitate ridicată de cupru, cel de-al doilea mineral esențial în cadrul procesului de creare a colagenului. „Odată cu trecerea timpului organismul nu va mai produce la fel de mult colagen sau calitatea acestuia ar putea fi diminuată ori se va degrada mai rapid. Cuprul susține în mod eficient crearea colagenului și reduce degradarea acestuia”, spune dr. Mills.

 
8. Spanacul

Conține vitamina C, vitamina A și zinc, fiind util pentru prevenirea ridurilor și a deteriorării părului. Poți pregăti spanacul după rețeta clasică sau îl poți consuma crud, la salate. Și smoothie-urile pe bază de spanac și lapte de migdale te pot revigora, sprijinind crearea de noi rezerve de colagen.

 
9. Semințele de chia

Micuțele semințe de chia conțin foarte multe proteine, fiind ideale drept topping la iaurturi sau clătite. De asemenea, poți prepara un desert sănătos alegând budinca pe bază de semințe de chia. Prăjiturile cu banane, cremele de ciocolată sau plăcinta cu mere pot fi îmbunătățite rapid din punct de vedere nutițional folosind 1-2 linguri de semințe de chia.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro