8 alimente pe care nu ar trebui să le reîncălzeşti în cuptorul cu microunde
Indiferent cât de gustoase şi sănătoase sunt mesele preparate de tine, acestea îşi pierd o mulţime de beneficii atunci când sunt reîncălzite într-un cuptor cu microunde.
Mai mult decât atât, preparatele reîncălzite în acest cuptor pot provoca chiar şi intoxicaţii alimentare.Brightside ne prezintă 8 alimente pe care nu ar trebui să le reîncălzim în cuptorul cu microunde:
1. Ţelina
Ţelina este un ingredient excelent pentru supă, dar doar până în momentul în care este reîncălzită într-un microunde. Ţelina conţine nitraţi care se transformă în nitriţi toxici şi nitrozamine cancerigene după reîncălzire.
2. Ouăle
Dacă reîncălzeşti omleta sau ouăle amestecate la cuptorul cu microunde, ar fi bine să ştii că ouăle devin toxice apoi. Cea mai bună soluţie este să le adaugi în salată sau sandviş atunci când se răcesc şi vor fi extrem de gustoase!
3. Spanacul
Mulţi oameni care urmează o dietă sănătoasă consumă spanac deoarece acesta conţine o mulţime de vitamine şi minerale. Dar, la fel ca şi ţelina, spanacul este plin de nitraţi care devin nitriţi şi nitrozamine după reîncălzire. Adaugă spanacul în piureuri, salate sau sandvişuri şi vei obţine beneficii maxime.
4. Ciupercile
Ciupercile sunt foarte dificile. În ciuda conţinutului ridicat de proteine, vitamine şi aminoacizi, acestea nu sunt digerate bine de cele mai multe ori. Dacă ai un pilaf cu ciuperci pe care vrei să îl reîncălzeşti, trebuie să ştii că ciupercile vor suferi modificări ce pot provoca probleme de stomac şi balonare. Dacă ai ciuperci gătite separat, mai bine faci un sos pentru paste din ele sau le adaugi la o salată.
5. Cartofii
Cartofii neîncălziţi îşi pierd gustul şi beneficiile lor pentru sănătate şi pot deveni chiar o cauză a botulismului dacă sunt depozitaţi la temperatura camerei acoperiţi cu folie alimentară. Cel mai indicat este să mănânci imediat după gătire piureul sau cartofii prăjiţi.
6. Puiul
Atunci când preparatele de pui sunt reîncălzite, compoziţia proteică se modifică astfel încât poate provoca probleme digestive. Utilizaţi carnea de pui rămasă la o salată sau într-un sandviş.
7. Sfecla
Sfecla îşi păstrează beneficiile pentru sănătate chiar şi într-o supă, însă nu este recomandat să o reîncălzeşti pentru că, de asemenea, aceasta este plină de nitraţi. Cea mai sănătoasă varianta este sfecla roţie proaspătă, pe care o puteţi utiliza la salate sau smoothieuri.
8. Orezul
Orezul este bogat în vitamine, minerale şi aminoacizi, dar conţine de asemenea spori de bacterii care supravieţuiesc chiar şi după gătire. În cazul în care orezul este lăsat la temperatura camerei după ce este preparat, bacteriile se vor multiplica, iar acest lucru poate provoca intoxicaţii alimentare. Reîncălzirea nu rezolvă problema, aşa că este indicat să consumi orezul imediat după preparare.