7 tipuri de brânză olandeză pe care trebuie să le guști
Dietă & Fitness · Nutritie / 08.04.2020

Olanda este renumită pentru sortimentele aromate de brânză, cu o textură aparte și un gust irezistibil. Află care sunt cele 7 tipuri de brânză olandeză pe care nu trebuie să le ratezi.

Îți place să combini brânza potrivită cu fiecare rețetă pe care o prepari pentru ca savoarea finală să fie apetisantă? Principalele tipuri de brânză olandeză pot transforma orice fel de mâncare sau gustare într-un răsfăț culinar. Parcurge lista realizată de gpsmycity.com și vei descoperi cât de specială este brânza creată după rețete tradiționale din această țară. 

Iată care sunt cele 7 tipuri de brânză olandeză pe care trebuie neapărat să le guști:

1. Gouda

Gouda 

Este specialitatea olandezilor, deși s-a încercat copierea rețetei în multe părți ale lumii. Brânza Gouda reprezintă aproximativ jumătate din producția de brânză din Olanda și are acest nume datorită orașului de origine al rețetei, o localitate aflată lângă Amsterdam. Gouda este o brânză de culoare galbenă, semi-tare, cu o coajă cerată, 48% grăsime și o perioadă de maturare de 3 luni până la 5 ani. 
După ce trec 18 luni din procesul de maturare gustul brânzei devine mult mai intens, iar aroma este cu totul specială. În cazul în care brânza Gouda este realizată la fermele locale se va numi Boerenkaas. Consumă Gouda alături de fructe și vin, fiind ideală inclusiv în cadrul desertului.

2. Tipuri de branza olandeza: Edam

Edam 

Se află pe locul doi după brânza Gouda din punct de vedere al vânzărilor și este un sortiment definitoriu pentru Olanda. Edam este o brânză semi-tare, iar bucățile au o formă asemănătoare franzelelor și sunt de obicei învelite într-un strat cerat galben sau roșu. Procentul de grăsime este de 40%, având un gust plăcut, ușor sărat și fiind apreciată de consumatorii de toate vârstele. 
Poate fi păstrată o perioadă de timp îndelungată, dar probabil se va întări odată cu trecerea timpului. Este sortimentul ideal pentru călătorii și vei putea descoperi savoarea completă a brânzei Edam dacă o vei consuma cu un pahar de bere neagră.

 
3. Leyden

Leyden 

Brânza Leyden, numită și „Leidse kaas”, are o culoare galbenă apetisantă și conține mult chimen. Este cel mai apreciat sortiment cu acest ingredient din Olanda și se prepară din lapte de vacă semi-degresat. Are o formă asemănătoare cu brânza Gouda, dar marginile bucăților sunt mai ascuțite. Procentul de grăsime se situează între 30 și 40%, fiind ideală pentru cei care vor să reducă totalul de calorii.

 
4. Tipuri de branza olandeza: Maasdam

Maasdam 

Este replica olandeză pentru șvaițerul elvețian. Brânza Maasdam are găuri mari după ce se maturează și este fabricată în bucăți de 14-15kg. De fiecare dată când alegi o variantă de brânză care se numește „Leerdammer” sau „Mondrian” să știi că, de fapt, consumi brânză Maasdam. Are un gust intens, puțin dulceag, cu savoare de nucă și este un ingredient esențial pentru salate, sosuri sau sandvișuri cu brânză caldă.

 
5. Nagelkaas (brânză care conține cuișoare)

Branza cuisoare 

Este o varietate picantă, foarte apreciată, dar destul de greu de găsit. Datorită cuișoarelor gustul este foarte intens și precis nu vei avea nevoie de mai mult de o felie odată. Folosește această brânză la salate, preparate la cuptor sau aluaturi picante.

 
6. Brânză cu mucegai olandeză

Branza cu mucegai 

Dacă vezi o bucată de brânză cu mucegai cu marcajul Gouda pe ea nu te gândi că se întâmpă ceva ciudat. În Olanda se creează brânza cu mucegai pornindu-se de la brânza Gouda. Deși nu este tradiția de bază, sortimentul de brânză cu mucegai olandez are un gust cu totul special, ușor dulceag și mai puțin sărat decât brânza Roquefort. 
Este ideal să consumi acest tip de brânză cu struguri și felii de măr, dar ai grijă să nu o adaugi la salate. O vei găsi sub denumirea Delfts Blauw sau Bleu de Graven. În cazul în care îți dorești o versiune organică alege Bastiaanse Blauw.

 
7. Brânză de capră olandeză

Branza de capra 

Brânza olandeză de capră are o formă asemănătoare cu brânza Gouda și o consistență semi-tare. Este cremoasă și se topește în gură, având o culoare deschisă și un gust ușor picant. Spre deosebire de brânza obținută din lapte de vacă, cea de capră necesită o perioadă mai scurtă de maturare. Încearcă să găsești sortimentul Bettine Grand Cru, care a primit distincția de Cea Mai Bună Brânză Din Lume în 2006.
 
Sursă foto:www.gpsmycity.com
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro