7 alimente care cauzează respirația urât mirositoare (în afară de ceapă și usturoi)
Dietă & Fitness · Nutritie / 23.04.2019

Ai probleme des cu respirația urât mirositoare? Ar fi bine să-ți verifici meniul zilnic, iar apoi să te îndrepți rapid spre pasta de dinți, periuță, gumă fără zahăr și un pahar cu apă proaspătă.

Respirația urât mirositoare îi poate îndepărta pe ceilalți de tine și te poate face să te simți prost. Această problemă jenantă poate fi cauzată de unele alimente pe care le consumi des, dar despre care nici nu bănuiai că îți periclitează eforturile de a face o impresie bună. 

 
Iată ce alimente favorizează respirația urât mirositoare:

 
1. Brânza

Aminoacizii din componența brânzei și a celorlalte produse lactate reacționează negativ la contactul cu bacteriile din gură, producând compuși volatili de sulf care pot provoca halena. Persoanele care au intoleranță la lactoză trebuie să fie foarte atente la astfel de produse. Din moment ce organismul lor nu posedă enzima necesară pentru a prelucra lactoza, consumul de produse lactate va provoca o acumulare excesivă de aminoacizi și o cantitate foarte ridicată de compuși de sulf. În aceste condiții este posibil să ai probleme cu halena chiar și la câteva zile după ce ai oprit sau ai redus consumul de brânză. 

 
2. Curry

În trecut se credea că acest preparat poate reduce respirația urât mirositoare pentru că în componența lui se regăsesc uleiuri esențiale incluse în formula unor ape de gură, dar realitatea este foarte diferită. În cadrul unui studiu realizat în 2004 s-a constatat că uleiurile esențiale din curry nu sunt eficiente pentru prevenirea acestei probleme, iar condimentele pe care le conține vor cauza halena care va persista timp de mai multe ore. Ca regulă generală, cu cât mirosul unui preparat este mai puternic cu atât efectul asupra respirației va fi mai intens.

 
3. Cafeaua

Rolul principal al salivei este acela de a clăti gura și de a preveni acumularea bacteriilor nocive. Cafeina, însă, încetinește producția de salivă, favorizând proliferarea bacteriilor și eliberarea gazelor cu miros neplăcut. Există termenul de „respirație de cafea”, iar acest fenomen este mai pronunțat dimineața pentru că oricum producția de salivă scade foarte mult când dormi. Este recomandat să-ți periezi dinții după ce bei cafea și să bei apă pentru a reduce efectele nedorite.

 
4. Salsa

Precis știai deja că usturoiul și ceapa îți afectează negativ respirația, dar este foarte ușor să uiți că reprezintă baza pentru salsa. Majoritatea tipurilor de salsa conțin aceste 2 ingrediente, măcinate sau sub formă de pudră și ai putea remarca halena chiar și după numai câteva înghițituri.

 
5. Friptura

Carnea roșie conține foarte multe proteine, care sunt formate din aminoacizi. La fel ca și în cazul produselor lactate acești nutrienți reacționează negativ când se combină cu bacteriile din cavitatea bucală, dar din cauză că acest tip de carne are mai multe proteine decât lactatele se vor genera și mai mulți compuși de sulf.

 
6. Vinul

Alcoolul favorizează deshidratarea, ceea ce înseamnă că se va produce mai puțină salivă și vor exista mai multe bacterii în gură. În plus, vinul roșu lasă un strat pe suprafața dinților la care pot adera foarte ușor bacteriile. Este bine să bei des apă și să-ți clătești gura pentru a te menține hidratat și a reduce cantitatea de bacterii care pot provoca respirația urât mirositoare.

 
7. Gyros

Carne de miel, brânză feta cu aminoacizi, ceapă, roșii cu un efect acid ... practic fiecare ingredient din gyros va cauza o reacție chimică nepotrivită pentru respirație. Mestecă neapărat gumă mentolată fără zahăr după ce consumi acest preparat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro