6 ingrediente de toamnă pe care nu trebuie să le ratezi
Dietă & Fitness · Nutritie / 04.11.2018

De la usturoi la ghimbir și turmeric, meniul aromat de toamnă are o savoare cu totul specială. Află ce ingrediente ar trebui să folosești în sezonul frunzelor ruginii și al serilor răcoroase.

Toamna este prin excelență anotimpul deliciilor culinare și al serilor petrecute în familie sau alături de prieteni savurând rețete aromate în așteptarea zăpezii. Preparatele specifice atmosferei de toamnă nu sunt doar gustoase, ci conțin și o cantitate ridicată de nutrienți care mențin organismul sănătos.

 
Iată care sunt principalele ingrediente pe care trebui să le incluzi în rețetele din această toamnă:

 
1. Merișoarele

Sucul de merișoare este o sursă excelentă de antioxidanți și luptă împotriva infecțiilor și a afecțiunilor cardiovasculare. Folosește sucul cât mai des în cadrul smoothie-urilor sau pentru dressingurile de la salate. De asemenea, merișoarele confiate pot fi adăugate la porția de cereale de la micul dejun, alături de nuci crocante și semințe de floarea soarelui. Poți prepara o gustare consistentă din quinoa, merișoare confiate și semințe de in sau poți combina merișoare proaspete, ulei de cocos, cimbru și zahăr brun pentru a le rumeni 20 de minute la tigaie, adăugându-le apoi la o salată de crudități.

 
2. Usturoiul

Potrivit specialiștilor, usturoiul reduce nivelul de colesterol și previne cancerul de stomac și de colon. Cel mai simplu mod de a-l consuma este să ții un borcan cu usturoi tocat în frigider și să îl adaugi cât mai des la rețetele pe care le prepari. Se potrivește foarte bine cu legumele rumenite la grătar, precum și la supe, ciorbe, chilli ori la friptura de pui și de curcan.

 
3. Scorțișoara

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că scorțișoara poate stabiliza nivelul glicemiei în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2. Este un condiment foarte important pentru a stopa apariția acestei afecțiuni, dar și pentru minimizarea simptomelor neplăcute legate de fluctuațiile glicemiei. Poți adăuga ½ linguriță de scorțișoară la cafeaua de dimineață, plus lapte semidegresat. De asemenea, este util să înlocuiești dulciurile concentrate cu o altă variantă. Taie un măr în opt bucăți și presară scorțișoară din plin pe fiecare dintre ele. Vei obține rapid o gustare delicioasă, care te ajută să-ți reconturezi silueta fără să renunți la gustul bun. De asemenea, nu uita să pui scorțișoară și în ceai sau la smoothie-uri.

 
4. Salvia

Specialiștii au constatat că un consum frecvent de salvie stimulează memoria și îmbunătățește capacitatea de concentrare. Poți folosi atât salvie uscată, cât și frunze proaspete pentru a da un gust deosebit felurilor de mâncare pe care le gătești. Se potrivește cu legumele fierte la aburi, piureul de cartofi dulci, la omlete cu legume și brânză feta, precum și la tocănițele care conțin carne de porc sau de vită.

 
5. Turmericul

Conține curcumină, substanță cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Turmericul te ajută să te menții în formă și să ai mereu un tonus excelent. Reduce efectele nocive ale radicalilor liberi și previne cancerul.  Adaugă cât mai des o linguriță de turmeric la supe și ciorbe sau la orez negru, fiert cu stafide aurii. De asemenea poți amesteca legumele pe care vrei să le rumenești la grătar cu ulei de măsline și turmeric.

 
6. Ghimbirul

Dacă ai o stare de greață din cauza călătoriilor cu avionul sau cu mașina, ghimbirul te ajută să te simți din nou bine. Este util și în timpul sarcinii sau pentru a favoriza recuperarea după o operație sau chimioterapie. De asemenea, previne gripa și răceala de sezon și contribuie la eliminarea kilogramelor în plus. Adaugă ghimbir ras la supe și piure de cartofi, precum și la tocănițe sau paste, plăcinte și aluaturi dulci sau sărate. Poți realiza un topping special pentru somon combinând rădăcină de ghimbir cu miere de salcâm, iar pentru salate pregătește un dressing aromat din ghimbir, ulei de cocos și oțet de orez.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro