4 momente în care nu trebuie să bei apă
Într-o lume axată pe ideea de hidratare intensă a organismului, ideea de a nu bea apă în orice moment poate părea un lucru ciudat. Totuși, există situații în care trebuie să eviți apa pentru a-ți proteja sănătatea.
În anumite circumstanțe specifice un simplu pahar de apă îți poate face mai mult rău decât bine.
Trendul orientat spre creșterea nivelului de hidratare este un lucru pozitiv în general dar cât de multă apă ar trebui să bei în fiecare zi? Părerile sunt împărțite. În mod oficial se recomandă 15 pahare de apă pentru bărbați și 11 pahare pe zi pentru femei, dar există și experți care le spun pacienților să bea apă atunci când le este sete, considerând că se va transmite un semnal de la creier care indică deshidratarea.
Dacă faci și exerciții fizice nevoia de hidratare se va modifica în funcție de frecvență, durată și intensitate. Ca regulă generală trebuie să suplimentezi totalul de apă cu 200-300ml pentru fiecare 20 de minute de exerciții fizice. Deși pare un lucru foarte simplu se pare că există multe recomandări legate de consumul de apă, fără să se fi ajuns la un consens. În același timp există și momente când nu ar trebui să bei apă.
Iată când un nou pahar de apă nu este răspunsul corect:
1. Înainte de culcare
Un consum ridicat de apă exact înainte de culcare ar putea cauza întreruperi ale somnului. Potrivit specialiștilor, nevoia intensă de a urina care te trezește mai mult de o dată pe noapte se numește nocturie. Este adevărat că această afecțiune poate fi acuzată și de alți factori cum ar fi obstrucția vezicii urinare, dar un consum prea mare de apă o va favoriza. Este ideal să restricționezi lichidele înainte să mergi la culcare pentru a preveni acest inconvenient.
2. Când deja ai băut multă apă
Când vine vorba despre consumul de apă să știi că este posibil și să exagerezi. În cazuri rare se poate bea o cantitate atât de mare încât nivelul de sodiu din organism va scădea prea mult, putând cauza hiponatremia. Procesul prin care se bea atât de multă apă încât sodiul scade extrem de mult de numește intoxicație cu apă.
În general o persoană care are mereu la ea o sticlă de apă de 500ml nu este expusă riscului de intoxicație, dar dacă participă la un concurs de băut apă este necesară o abordare prudentă. Chiar dacă nu se cunoaște cantitatea exactă de apă care va provoca o intoxicație contează foarte mult să nu bei extrem de multă dintr-odată. Majoritatea persoanelor nu se vor confrunta niciodată cu acest fenomen de toxicitate a apei.
3. Exact înainte de o operație
Mulți pacienți primesc instrucțiuni clare să nu mănânce și să nu bea nimic, nici măcar apă, cu câteva ore înainte de o operație. De ce? „Stomacul trebuie să fie gol în timpul unei intervenții chirurgicale pentru a se reduce riscul de complicațiii. Chiar dacă poate fi enervant să-ți fie sete până când intri în operație, să știi că este o interdicție stabilită în folosul tău”, spune dr. Ram Roth, anestezist.
4. În cadrul evenimentelor sportive
Toxicitatea apei se face remarcată cel mai adesea în cadrul competițiilor sportive care necesită un nivel ridicat de rezistență fizică. Alergătorii care participă la un ultramaraton sau competitorii de la un triatlon sunt foarte expuși acestui risc. Din moment ce cursele durează mai multe ore este foarte dificil să se realizeze echilibrul de hidratare ideal, mai ales în condițiile în care există și fluctuații de temperatură. Emoțiile și mulțimea de spectatori pot fi alți factori care agravează starea generală a organismului în timpul acestor evenimente.