4 alimente pe care să le eviți pentru a te menține tânără
Dietă & Fitness · Nutritie / 04.02.2019

În afară de accelerarea ridurilor, agravarea inflamațiilor și a durerilor, aceste alimente cresc și riscul de afecțiuni cardiovasculare și te fac să te miști mai greu.

În cadrul procesului de îmbătrânire meniul are un rol esențial pentru a furniza organismului nutrienții necesari pentru a contracara efectele negative ale trecerii timpului. Dacă știi ce alimente să eviți nu vei avea probleme cu durerile articulare, hipertensiunea arterială sau bolile cardiace, iar tenul tău va fi lipsit de riduri și cu un aspect proaspăt. Preparatele neinspirate te pot face să te simți și să arăți mai în vârstă decât în realitate, așa că învață să-ți diversifici aromele preferate pentru a te menține mereu în formă.

 
Iată ce alimente trebuie să dispară din meniul tău pentru a avea un ten neted, fără riduri:

 
1. Cartofi prăjiți

Se potrivesc perfect la un burger sau lângă sandvișul tău preferat, dar cartofii prăjiți, chips-urile și restul alimentelor foarte crocante și prăjite în ulei (inclusiv peștele, creveții sau aripioarele de pui) te pot îmbătrâni rapid. „Prăjirea poate fi o modalitate utilă de a găti diferite ingrediente dacă uleiul folosit este proaspăt și este utilizată temperatura potrivită, dar de cele mai multe ori uleiul este refolosit, iar ingredientele preiau grăsimile trans și radicalii liberi proveniți din utilizarea unei temperaturi mult prea ridicate”
, explică dr. Ginger Hultin, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietă. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că o porție de alimente prăjite pe săptămână crește riscul de diabet de tip 2 și boli cardiace. Afecțiunile cronice asociate cu vârstele înaintate apar mult mai rapid în condițiile unui asemenea meniu, iar prăjelile te vor face să te simți obosit, accentuează umflarea și cearcănele. Mai bine folosește pesmet și alege să coci ingredientele la cuptor pentru a reduce componentele nocive din farfuria ta.

 
2. Colorant caramel

Consumul de băuturi tip cola, bere de ghimbir sau icetea poate părea inofensiv, dar colorantul care le dă nuanța specifică poate cauza inflamații și chiar cancer. Deși băuturile tip cola sunt surse evidente de colorant, diferite sortimente de pâine, ciocolată, prăjituri care au cremă de cacao, bere sau whisky îl pot conține. Este recomandat să alegi băuturi transparente sau care au culoarea specifică datorită extractelor din fructe sau legume ori ca urmare a polifenolilor din ceai.

 
3. Supă la conservă

O porție de supă pare o alegere sănătoasă, dar nu toate variantele au ingrediente benefice. Nivelul ridicat de sodiu din supele de la conservă poate cauza deshidratare, ceea ce va face linile de expresie și ridurile mult mai vizibile. Sarea în exces supune și sistemul cardiovascular unei presiuni crescute, cauzând hipertensiune arterială și un risc ridicat de accident vascular cerebral.
Doza zilnică recomandată este de 2.300mg de sodiu, dar o singură porție de supă la conservă poate conține 800mg sau chiar mai mult. Este mai util să prepari chiar tu supa, folosind ulei de măsline, legume proaspete și condimentele care îți plac.

 
4. Legume din familia solanaceelor

„Vinetele, cartofii, ardeii grași, fructele goji, coarnele și roșiile sunt bogate în antioxidanți și se crede adesea că sunt utile împotriva îmbătrânirii datorită conținutului ridicat de polifenoli. Cu toate acestea, ele conțin un component numit solanină, care va declanșa inflamații în cazul persoanelor predispuse la afecțiuni pe acest fond. Durerile articulare sau încheieturile amorțite vor fi ameliorate rapid prin eliminarea acestor alimente din meniul zilnic. Inflamațiile cronice, de gravitate redusă, care persistă perioade lungi de timp favorizează efectele nocive ale radicalilor liberi, crescând riscul de îmbătrânire a pielii, artrită, acnee, boala Alzheimer, endometrioză, boli cardiace, sinuzită și cancer”, potrivit dr. Fiona Tuck, nutriționist.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro