4 alimente care stimulează funcțiile cognitive
Meniul zilnic nu-ți va afecta doar silueta, ci și performanțele intelectuale, capacitatea de învățare și memorare. Optează cât mai des pentru alimente care mențin structura și funcțiile creierului pentru a evita problemele imediate sau pe termen lung.
Creierul este un organ care necesită doze intensive de energie și consumă aproximativ 20% din totalul de calorii ingerate. În aceste condiții trebuie să te asiguri că tipul de alimente pe care îl consumi te va ajuta să obții rezultate bune atât pe termen scurt, cât și să-ți menții acuratețea funcțiilor cognitive până la vârste înaintate.
Nu te poți ghida numai după gust sau pofte, ci trebuie să ții cont de nutrienții de care are nevoie creierul tău pentru a avea mereu rezultate foarte bune. Din fericire lista de preparate utile pentru creier nu te va obliga să renunți la gustul bun, ci ar putea fi chiar ocazia de a experimenta cu arome pe care le-ai ignorat, dar care te vor cuceri de îndată ce le vei regăsi în farfurie.
Iată ce alimente trebuie să consumi cât mai des pentru a-i oferi creierului tău combustibil de calitate:
1. Peștele gras
Este o sursă excelentă de grăsimi de tip Omega-3, care susțin membranele celulare din tot corpul, inclusiv de la nivelul creierului. În acest mod consumul frecvent de pește gras poate ameliora constant structura neuronilor.
În cadrul unui studiu realizat în 2017 s-a constatat că persoanele care consumă cel puțin 3 porții de pește gras la nivel de săptămână au o circulație mult mai bună a sângelui spre creier. De asemenea, cercetătorii au identificat o legătură între funcțiile cognitive și capacitatea de a rezolva probleme complexe și consumul de acizi grași de tip Omega-3. Mănâncă și tu cât mai des somon, macrou, sardine, hering și ton. De asemenea, poți obține grăsimi de tip Omega-3 și din boabele de soia, nuci, semințe de in sau de chia.
2. Ciocolata neagră
Pudra de cacao care se regăsește în ciocolata neagră este o sursă importantă de flavonoide, un tip de antioxidanți foarte util pentru creier. În general antioxidanții au un efect benefic asupra creierului pentru că acest organ este foarte vulnerabil în fața stresului oxidativ, care contribuie la declinul funcțiilor cognitive odată cu înaintarea în vârstă. Flavonoidele din cacao asigură regenerarea neuronilor și refacerea vaselor de sânge de la nivelul creierului, fiind utile în special pentru părțile creierului care gestionează memoria și procesul de învățare. De asemenea, flavonoidele stimulează circulația sângelui spre creier.
În cadrul studiilor efectuate pe animale s-a observat că flavonoidele din ciocolată pot reduce problemele de memorare, dar încă nu s-a dovedit același efect și pentru oameni. În 2018 s-a realizat un studiu asupra consumului de ciocolată neagră cu un procent de cacao de cel puțin 70%, iar concluziile au fost că acest răsfăț dulce ameliorează plasticitatea creierului, intensifică activitatea generală și previne afecțiunile neurodegenerative.
3. Fructele de pădure
Aromatele fructe de pădure conțin flavonoide, antocianine, acid cafeic, catehină și quercetină, o combinație de antioxidanți ideală pentru creier. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că fructele de pădure ameliorează conexiunile dintre neuroni, reduc inflamațiile de la nivelul creierului, cresc gradul de plasticitate a creierului, stimulează crearea de noi conexiuni, ameliorează procesele de învățare și de memorare și reduc declinul funcțiilor cognitive cauzat de trecerea timpului. Consumă în fiecare zi 2-3 porții de căpșuni, afine, coacăze, mure și zmeură.
4. Nucile și semințele
Potrivit specialiștilor, un meniu zilnic care include cel puțin o porție de nuci și semințe favorizează menținerea funcțiilor cognitive până la vârste înaintate. Nucile și semințele conțin cantități ridicate de vitamina E, acizi grași Omega-3 și antioxidanți care protejează creierul împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Pe măsură ce înaintezi în vârstă creierul este din ce în ce mai expus la efectele nocive ale stresului oxidativ, așa că este ideal să consumi cât mai des nuci, migdale, alune de pădure și semințe de floarea soarelui.