3 minerale care sunt esenţiale pentru sănătatea colonului. În ce alimente le găseşti
Dietă & Fitness · Nutritie / 11.07.2013

Colonul are nevoie de sodiu, potasiu şi magneziu pentru a funcţiona bine şi a se reface. Descoperă ce rol au aceste trei minerale şi în ce alimente le găseşti!

Dezechilibrul chimic sau nutriţional cu care se confruntă organismul nostru este cel mai periculos pentru sănătate, deoarece el poate să apară fără să genereze simptome o perioadă lungă de timp, avertizează un medic celebru, Bernard Jensen, cunoscut ca părintele detoxifierii intestinale. Specialistul susţine că tocmai aceste dezechilibre conduc în timp la afecţiuni grave precum cancerul de colon, ca urmare a faptului că organismul este privat multă vreme de nutrienţii esenţiali.


Pentru a avea un colon sănătos, dr. Bernard Jensen susţine că avem nevoie de trei minerale esenţiale, şi anume: sodiu, potasiu şi magneziu.


Ce rol are sodiul?

Sodiul neutralizează acidul, gazele de putrefacţie din colon, acţionează ca un calmant al tractului intestinal şi este necesar pentru articulaţii, ligamente şi tendoane.

Cele mai bune surse de sodiu sunt: zerul, laptele de capră şi smochinele. Pe lângă aceste surse importante de sodiu, avem şi alte alimente care au o cantitate însemnată din acest mineral şi trebuie incluse în alimentaţia noastră. Iată care sunt aceastea:


  • merele
  • caisele uscate
  • sfecla
  • măslinele megre
  • morcovii
  • ţelina
  • năutul
  • nuca de cocos uscată
  • păpădia
  • curmalele
  • gălbenuşul de ou
  • peştele
  • hreanul
  • algele
  • lintea
  • pătrunjelul
  • mazărea uscată
  • prunele uscate
  • strugurii
  • varza roşie
  • ardeiul roşu
  • seminţele de susan
  • seminţele de floarea-soarelui
  • căpşunile.


Ce rol are potasiul?

Potasiul este necesar pentru elasticitatea muşchilor care accelerează timpul de tranzit în colon, spune medicul Bernard Jensen. Măslinele negre uscate la soare conţin cel mai mult potasiu, însă avem şi alte alimente accesibile în România care sunt aproape la fel de bogate în potasiu. Iată care sunt acestea:


  • merele de ţară consumate cu coajă
  • bananele
  • fasolea boabe
  • sfecla
  • migdalele
  • coacăzele
  • broccoli
  • morcovii
  • nucile caju
  • castraveţii
  • curmalele
  • smochinele uscate
  • laptele de capră
  • strugurii
  • salata verde
  • lintea
  • fasolea verde
  • orezul alb
  • seminţele de susan
  • laptele de soia
  • spanacul
  • roşiile
  • nucile
  • tărâţele de grâu.


Ce rol are magneziul?

Magneziul acţionează ca laxativ, elimină balonările şi spasmele intestinale. Mălaiul şi germenii de grâu sunt două surse importante de magneziu. Însă, mare atenţie la mălaiul din comerţ, deoarece acesta este rafinat. Alege-l pe cel de la ţară sau din magazinele naturiste. O altă sursă bună de magneziu este şi orezul integral. Pe lângă aceste alimente bogate în magneziu, iată ce alte surse ai la îndemână:


  • merele
  • avocado
  • fasolea uscata
  • sfecla
  • nucile de Brazilia
  • varza
  • nucile de cocos
  • curmalele
  • andivele
  • smochinele uscate
  • lintea
  • menta
  • ovăzul
  • pătrunjel
  • piersicile
  • arahidele/alunele
  • prunele
  • laptele de soia
  • tofu
  • peştele
  • laptele de capră
  • ardeiul verde
  • mierea de albine
  • orezul sălbatic
  • grâul integral.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro