Privarea de somn


Nu subestima niciodată un somn bun. Ghrelin este așa-numitul hormon al foamei care controlează senzația de apetit în creierul nostru.  Privarea de somn joacă un rol foarte important, deoarece s-a dovedit că lipsa acestuia crește nivelul de ghrelină și, ca urmare, creează senzația de foame. Menținerea unui program de somn constant de cel puțin 8 ore poate controla nivelul hormonilor și provovează o stare generală de bine.

Sindromul premenstrual sau menopauza


Mâncatul compulsiv este un simptom cu adevărat frecvent în cazul femeilor care prezintă sindromul premenstrual. În zilele de dinaintea menstruației, o femeie ar putea avea un apetit mai mare și pofte mai intense. Pe de altă parte, același lucru poate fi întâlnit și în cazul femeilor care trec la menopauză, din cauza modificărilor hormonale și mai ales a scăderii estrogenului. Respectând o dietă sănătoasă, care include fructe, legume, multă apă și sport, poate fi de mare ajutor.


Ești însărcinată


În cazul sarcinii, organismul cere mai multe alimente dintr-un simplu motiv: copilul trebuie să obțină mai mulți nutrienți pentru a crește în mod corespunzător. Un apetit crescut poate fi unul dintre simptomele sarcinii, precum și lipsa menstruației sau greața. Studiile indică faptul că 50-90% dintre femeile gravide au pofte, însă acestea pot fi ținute sub control cu o dietă sănătoasă.

Consumi prea mult alcool


Alcoolul influențează serios pofta de mâncare. Potrivit cercetărilor, alcoolul scade liptina, un hormon care este responsabil pentru sentimentul de sațietate, mai ales atunci când este consumat înainte sau în timpul mesei. Consumul excesiv de alcool este, de asemenea, un factor de risc pentru obezitate. Poți renunța complet la alcool sau poți să îl consumi în mod responsabil. Ar trebui evitată combinația cu alimentația, deoarece te face mai sensibil la aromele alimentare și creierul este apoi păcălit să dorească mai multă mâncare.


Nu bei suficientă apă


Există atât de multe motive pentru care apa este bună pentru sănătate, inclusiv un sistem digestiv sănătos, o inimă, un creier și o piele sănătoase. De asemenea, apa ajută la diminuarea senzației de foame. Cercetările arată că persoanele care beau apă înainte de masă, mănâncă mai puțin și se simt la fel de sătule. Deși poate părea ciudat, creierul nostru ar putea confunda senzația de foame cu sentimentul de sete. Așadar, o hidratare adecvată este foarte importantă, la fel ca și includerea cât mai multor alimente bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele.


O dietă saracă în grăsimi


Să nu consumi suficiente grăsimi poate fi o problemă la fel de mare ca un consum ridicat al acestora. Atunci când consumi produse grase, încetinești timpul de tranzit gastro-intestinal, ceea ce înseamnă că mâncarea rămâne în stomac mai mult timp și asta duce la creșterea senzației de sațietate. Un studiu a demonstrat că persoanele care mâncau constant alimente cu un conținut scăzut de grăsimi aveau senzații de foame mai accentuate decât persoanele care o urmau o dietă cu grăsimi. Include pește precum somonul și tonul, ouă, ulei de măsline și alte surse sănătoase de grăsimi în dieta ta.


Nu consumi suficiente proteine


Lipsa proteinelor din alimentație ar putea fi un alt motiv pentru un apetit crescut și constant. Anumite calități din proteine ajută la reducerea nivelului de hormoni care provoacă foamea în timp ce creează senzația de sațietate. Sportivii adoptă o dietă bogată în proteine, deoarece ajută la gestionarea greutății și îmbunătățește metabolismul. Alte cercetări au demonstrat că persoanele care au consumat mai multe proteine ăe parcursul zilei au avut mai puține gânduri obsesive despre mâncare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro