Vrei să trăiești mai mult? Ridică greutăți!
Dacă vrei să-ți mărești șansele de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă, poate că ar trebui să iei în considerare ridicarea greutăților.
Se pare că oamenii care au mușchi puternici au mai multe șanse să ajungă la o vârstă mai înaintată, potrivit unei noi cercetări realizate de Universitatea din Michigan.
De ce ar trebui să ridici greutăți dacă vrei să trăiești mai mult? Iată ce spune un nou studiu
Cercetătorii spun că nu este niciodată prea târziu pentru a începe antrenamentele care te ajută să îți întărești mușchii. Și poate fi chiar mai important pentru persoanele în vârstă să lucreze la formarea mușchilor decât este pentru tineri. Dar nu îți face griji, deoarece autorii studiului au constatat că este vorba despre forța musculară, nu despre masă, când vine vorba despre longevitate.
Creșterea forței musculare poate contribui la reducerea riscului unui deces precoce, în timp ce persoanele cu mușchii slăbiți au un risc cu 50% mai mare să moară mai devreme. Aproape jumătate dintre toți adulții de peste 65 de ani trăiesc cu un handicap care le face viața dificilă. În curând, chiar mai mulți vor avea nevoie de asistență. Nu este nimic de făcut pentru a opri îmbătrânirea, dar dacă rămâi în putere poți reduce dramatic efectele vârstei. Știm că dietele sănătoase și mișcarea au efecte protectoare împotriva bolilor de inimă, a diabetului și chiar a cancerului.
Dar cele mai recente cercetări arată că ar fi înțelept să ne axăm nu doar pe exerciții care ne cresc rata inimii, ci și pe ridicatul de greutăți. Menținerea forței musculare pe tot parcursul vieții și mai ales la bătrânețe este extrem de importantă pentru longevitate și procesul îmbătrânirii. Iar printre cele mai importante părți care trebuie să rămână puternice sunt mâinile noastre. Nu există foarte multe exerciții concepute doar pentru mâini, dar forța de prindere este o măsură cheie a forței generale și aceasta scade pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Este ușor să uiți, dar mâinile reprezintă cheia aproape a fiecărei funcții a vieții independente. Îți folosești mâinile când faci baie, când te îmbraci, când gătești, când faci curat și când manipulezi obiectele.
Echipa de specialiști de la Universitatea din Michigan a analizat forța de prindere a mai mult de 8.300 de femei și bărbați care au participat la studiu. Aproape jumătate dintre participanți (46%) au avut o forță de prindere care a intrat în categoria de mușchi slabi. Iar aceste procente sunt semnificative.
Multe studii care analizează îmbătrânirea, nu doar cele privind forța musculară, sunt efectuate pe populații în mare parte caucaziene. Cu toate acestea, populația Statelor Unite a devenit din ce în ce mai diversă, așa că este esențial să se utilizeze date reprezentative pentru aceste studii. Chiar și după luarea în calcul a altor variabile, cum ar fi fumatul, durata vieții a scăzut semnificativ în cazul puterii musculare mici. Persoanele care au atins pragul muscular jos au fost supuse unui risc cu 50% mai mare de a muri mai devreme decât persoanele puternice.
O forță de prindere a mâinilor este o parte integrantă a îngrijirii de rutine care ar putea duce la creșterea longevității și independenței indivizilor.
În concluzie, ar trebui să începi să îți mărești forța de prindere a mâinilor, dacă vrei să trăiești o viață mai lungă, dar și mai sănătoasă. Iar aceste antrenamente ar trebui însoțite de un stil de viață sănătos și de o alimentație sănătoasă.