Totul despre vergeturile provocate de sport: cum le eviți!
Dietă & Fitness · Intretinere / 06.12.2016

Sarcina, fluctuaţiile hormonale şi creşterea bruscă în greutate sunt motivele care favorizează apariţia liniilor inestetice. Dar ştiai că există şi vergeturile provocate de sport?

La fel cum creşterea bruscă în greutate, fluctuaţiile cauzate la nivel hormonal sau modificările pe care care corpul le suferă în timpul sarcinii pot să conducă la apariţia vergeturilor, tot aşa se întâmplă şi în cazul în care musculatura se dezvoltă prea repede în urma unui program intensiv de sport. Vergeturile provocate de sport apar atunci când muşchii tăi se umflă prea repede, determinând o întindere excesivă a pielii şi apariţia acestor linii inestetice. De asemenea, pudrele proteice pentru dezvoltarea masei musculare pot să genereze o creştere rapidă a muşchilor, lucru care favorizează apariţia vergeturilor.


Cele mai predispuse zone sunt la vergeturi provocate de sport sunt: braţele, pieptul, coapsele şi spatele.

Vergeturile se formează prin întinderea pielii în urma unor antrenamente sportive intense, fibrele conjunctive se rup şi apar aceste linii pe tegument. La început aceste cicatrici fine sunt rozalii sau roşiatice, iar apoi se estompează, devenind cu câteva tonuri mai deschise decât culoarea naturală a pielii.


Vergeturile provocate de sport: cum le eviţi


Cea mai bună metodă pentru a evita acest lucru este de a lucra musculatura treptat, astfel încât tonifierea şi creşterea masei musculare să se facă progresiv. Dacă ţi-ai propus să tonifiezi musculatura şi să creşti masa musculară trebuie să apelezi la sfatul unui antrenor care te va ghida către cel mai bun plan de antrenament, astfel încât să lucrezi în mod echilibrat toate grupele musculare.


Un alt aspect foarte important este acela de a mări consumul de apă, în special dacă faci multă mişcare. Apa va hidrata foarte bine celulele, iar pielea ta va fi mai puţin predispusă la formarea vergeturilor. Consumă zilnic între 2 şi 3 litri de apă plată pentru o hidratare optimă.

Exfolierea pielii înainte de duş reprezintă o altă metodă eficientă de a evita apariţia vergeturilor. Acest obicei ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafaţa pielii, ajutând la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine. După duş, foloseşte o cremă hidratantă pentru tot corpul pentru a păstra pielea hidratată şi catifelată.



Vergeturile provocate de sport: cum să le tratezi


În cazul în care ai deja vergeturi provocate de sport, iată care sunt cele mai bune soluţii pentru a le estompa:

1. Antrenamente speciale pentru zonele afectate de vergeturi

Prin întărirea musculaturii din zona afectată vei reuşi să estompezi aspectul vergeturilor.

2. Ai grijă la alimentaţie

Un plan alimentar echilibrat care să se bazeze pe legume, verdeţuri, fructe proaspete, cereale integrale şi proteine de calitate se numără printre cele mai eficiente soluţii de a estompa vergeturile provocate de sport. Hrana sănătoasă ajută la menţinerea elasticităţii pielii şi stimulează producţia de colagen care ajută la estomparea vergeturilor. Asigură-te că incluzi zilnic în meniul tău alimente bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, frunzele de pătrunjel, ardeii, rodiile, cătina, kiwi, broccoli.


3. Redu din numărul kilogramelor la greutăţile pe care le ridici

Este de preferat să foloseşti greutăţi mai uşoare şi să repeţi de mai multe ori exerciţiul pe care-l faci. Dacă foloseşti greutăţi foarte mari vei pune o presiune prea mare asupra pielii, iar din dorinţa de a avea muşchi te vei confrunta mai degrabă cu problema vergeturilor provocate de sport.

4. Tratamentul cu laser

Pentru că vergeturile sunt de fapt cicatrici la nivelul pielii, singura modalitate de a le îndepărta definitiv este tratamentul cu laser. Acesta presupune "arderea" liniilor inestetice pentru ca pielea să pară iar suplă şi netedă.

5. Cremele și tratamentele cu tretinoizi

Tretinoizii reprezintă o formă acidă a vitaminei A. Medicamentele și cremele care conțin tretinoizi sunt produse farmaceutice care tratează diferite afecțiuni, dar ajută și la stimularea producție de colagen, proteina care susține elasticitatea și suplețea pielii.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro