Stii intotdeauna ce mananci?
O alimentatie sanatoasa incepe in momentul in care devii atenta la ce scrie pe etichetele produselor si eviti sa cumperi unele care contin E-uri. Sunt situatii in care citesti eticheta produsului si observi ca sunt listati: conservanti, emulgatori, arome identic naturale etc. Acestea nu sunt altceva decat... tot E-uri.
Ce sunt E-urile?
E-urile (aditivii alimentari) sunt substante chimice care, adaugate produselor alimentare, duc la imbunatatirea aspectului, al gustului sau le prelungesc produselor termenul de valabilitate. Litera "E" simbolizeaza faptul ca au fost testate minimum sase ani si atestate apoi la nivel european.
Exista 24 de categorii de E-uri, dar cele mai raspandite sunt:
antioxidantii - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337);
conservantii - intarzie sau impiedica alterarea alimentelor (E200-E290);
edulcorantii - folositi pentru a indulci;
colorantii - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180);
acidifiantii - dau un gust usor acid;
corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea;
emulgatorii - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500);
corectorii de gust si de miros - schimba sau imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor;
propulsorii - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje.
Care sunt cele mai periculoase?
De obicei, pe eticheta apare litera E si numarul corespunzator sau doar denumirea chimica. Iata o lista cu cele mai periculoase E-uri si denumirea lor chimica, pe care trebuie neaparat sa le eviti:
E621 - este glutamatul de sodiu, se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe.
E120, E127, E141, E160 - sunt recunoscuti ca fiind cei mai alergici.
E127 - sau eritrozina. Este un colorant rosu care se foloseste in special pentru compoturi si provoaca mutatii genetice.
E102 - tratrazina - este un colorant galben pentru bauturi, mustar sau gem si poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
E95 - acetsulfam K - este un indulcitor care a fost interzis in SUA, deoarece este considerat a fi cancerigen. Acesta este folosit cu precadere pentru guma de mestecat, produse zaharoase si bauturi racoritoare.
E320 - butil-hidroxi-anisol BHA - este un conservant folosit pentru cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri si guma de mestecat.
E249 / E252 - nitrati si nitriti - sunt conservanti care se folosesc pentru mezeluri si alimente conservate prin sarare (branza).
Vitamina C din unele produse este, de fapt, acid ascorbic de sinteza si nu este nici pe departe acelasi lucru cu vitamina C naturala.
Prin urmare, alege cu atentie ce mananci si incearca sa rezisti tentatiei de a consuma anumite alimente.