Atentie la plantele din gradina!
Casă şi familie · Animale / De Ramona Popa, 17.01.2008

Locuiesti la curte? Doresti sa-ti amenajezi o mica gradina cu legume, iar in fata casei visezi sa ai o mica oaza multicolora formata din flori, unde sa te relaxezi seara...

Locuiesti la curte? Doresti sa-ti amenajezi o mica gradina cu legume, iar in fata casei visezi sa ai o mica oaza multicolora formata din flori, unde sa te relaxezi seara dupa o zi stresanta de munca? Iubesti plantele si vrei sa te bucuri de armonia naturii? Cu siguranta, si pisica ta va fi la fel de fericita sa leneveasca printre plantele din gradina ta!

Nimic nu este mai placut pentru micul patruped decat sa cerceteze, sa adulmece sau sa se tolaneasca la umbra, sub frunzele vreunui arbust mai stufos. Din plictiseala, poate chiar sa aiba curiozitatea de a gusta una din minunatele tale plante.



Insa, nu uita ca unele plante de gradina pot fi toxice pentru micutele feline. Avand in vedere faptul ca pisica este un animal de talie mica, absorbtia unei cantitati mici de substanta toxica poate fi foarte periculoasa. Cateodata, simplul fapt ca atinge cu corpul o planta toxica, in timp ce isi face toaleta, ii poate produce o intoxicatie puternica si grava.

Ce putem face pentru a nu pune in pericol pisica?

1. Tine pisica departe de toate plantele (mai ales de cele tratate cu insecticide sau ierbicide), in afara de iarba matei.


2. Da-i propriile jucarii in curte, in special cele cu iarba matei, sau adu-i un companion, pentru a evita singuratatea si a nu se plictisi.

3. Asigura-i un regim alimentar echilibrat. Nu-i oferi niciodata ceva ce tu nu mananci. Frunzele de morcov de exemplu sunt extrem de toxice atat pentru om, cat si pentru un animal.

4. Cand nu sti sigur daca o planta este toxica, nu lasa pisica sa intre in contact cu aceasta.

5. Bulbii florilor sunt toxici, asa ca pastreaza-i intr-un loc inaccesibil pisicii.

6. Pentru a nu se apropia de plantele toxice de gradina, pune pietris in jurul lor sau foloseste substante repulsive care tin animalele la distanta.


7. Pisica se poate ortavi si cu o planta tratata cu insecticide sau ierbicide. Daca aceste produse sunt utilizate o perioada indelungata, respectiva planta poate deveni un pericol pentru pisica.

8. Tine pisica departe de o planta care are mucegai, ciuperci sau este putrezita. Chiar daca nu este o planta toxica, pisica se poate imbolnavi.

Simptomele otravirii

In cazul otravirii cu o planta toxica, cele mai cunoscute simptome sunt: vomitari repetate, diaree, refuzul hranei, paloarea gingiilor si a limbii, umflaturi ale limbii, dureri abdominale si convulsii.


Daca pisica are unul dintre aceste simptome, trebuie sa actionezi imediat si sa mergi urgent la veterinar. Daca nu stii ce planta a consumat si a vomitat, du-i doctorului pentru analiza un esantion din ceea ce a eliminat.

Daca pisica nu vomita, poate face blocaj intestinal.

Masuri de precautie

Este bine sa cunoasti numele plantelor pe care le ai in gradina, de preferat denumirea lor in latina (numele popular difera de la o regiune la alta).

Atunci cand cumperi o planta, cere-i vanzatorului o eticheta. In caz de intoxicare, verifica rapid daca planta este toxica sau nu.

O conceptie gresita este sa presupunem ca planta ingerata nu este toxica daca pisicii nu i se face rau imediat. Uneori este nevoie de cateva ore pentru ca toxinele sa-si faca efectul si din acest moment tratamentul devine mai dificil.

Din clipa in care sesizezi ca pisica a mancat dintr-o planta, ia legatura cu medicul veterinar (chiar si telefonic) pentru a evita complicatiile. Daca nu cunosti denumirea plantei, incearca sa descri planta cat mai corect posibil.

Care sunt plantele toxice de gradina

Desi ne incanta privirile, multe dintre plantele de gradina sunt toxice pentru pisici. Iata cateva dintre cele mai raspandite plante de gradina toxice pentru pisici si principalele simptome ale intoxicari:

Gladiola - provoaca stari de voma, diaree, dureri abdominale acute, stare depresiva.
Zambila - intoxicatia se manifesta prin voma insotita de sangerari si diaree.
Iris - pisica are dureri abdominale, stari de voma, hipersalivatie, diaree.
Lacramioara - semnele clinice ale intoxicarii sunt extrem de grave: aritmie cardiaca si stari comatoase care duc uneori si la deces.
Laleaua - provoaca inapetenta, hipersalivatie, stari de voma si diaree.
Hortensia - poate duce la anorexie, diaree, febra, stari de voma, puls crescut.
Brandusa de toamna - pisica prezinta iritatii la nivel bucal si esofagian, voma si diaree.

In cazul legumelor, ingerarea frunzelor si a florilor de cartof provoaca grave intoxicatii. Semnele clinice sunt: dureri abdominale, stari de confuzie, pupile dilatate, diaree, hipersalivatie.

Tot in categoria legumelor toxice mai pot fi trecute si morcovul, ceapa, usturoiul si patrunjelul.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro