Pastreaza-ti motivatia de a face sport
Dietă & Fitness · Intretinere / 28.06.2005

Multe femei stiu cat de importanta este activitatea fizica in viata lor. Totusi, dupa cateva zile (in cel mai bun caz, saptamani), majoritatea renunta la a mai practica exercitii de intretinere. De ce? Pur si simplu, le liseste motivatia de a continua. Noi iti prezentam cateva metode auto-motivationale propuse de specialisti - pentru ca tu sa nu fi niciodata tentata sa renunti la sport.

O buna modalitate de a-ti pastra motivatia este aceea de a-ti reaminti constant ca urmeaza sa culegi niste beneficii de pe urma exercitiilor practicate; o noua "tu", puternica, sanatoasa si activa urmeaza sa iasa la suprafata. Practicarea regulata a unui sport nu iti va imbunatati doar sanatatea, ci si infatisarea, nivelul de energie si interactiunile sociale. Nu trebuie sa uiti de beneficiile psihice pe care exercitiile fizice le ofera: incredere, forta interioara si un scut impotriva depresiei, anxietatii sau stresului.


Daca te gandesti serios la sanatatea ta si la bunastarea intregului organism, vei incepe sa practici in mod regulat exercitii fizice. Observand rezultatele, vei deveni si mai motivata - pentru ca se stie: actiunea creeaza motivatie!


Stabileste-ti obiective

Stabilirea de obiective este o tehnica excelenta pentru pastrarea motivatiei initiale. Daca esti de felul tau nerabdatoare, vei incepe sa lucrezi din greu, dar te vei plictisi pe parcurs. De aceea, ai nevoie de niste obiective clare - spre care trebuie sa iti canalizezi intreaga energie.


Pe parcurs, o data cu realizarea fiecarui pas, motivatia ta va creste si vei fi incurajata sa continui. Iata cum poti atinge obiectivele pe care ti le propui si rezultatele pe care le meriti.

1. Asigura-te ca obiectivele tale sunt masurabile: o dorinta formulata vag (de exemplu, "Vreau sa fiu in forma") nu spune de fapt nimic. Hotaraste clar ce si cand vei obtine, ca sa ai ce urmari: "Vreau sa elimin 2 kilograme pana pe 1 august".

2. Fii realista: urmareste ca obiectivele tale sa fie realizabile. Daca iti stabilesti niste standarde prea inalte, vei fi frustrata si nu vei mai dori sa continui. Totusi, nu iti propune un scop prea usor de realizat; trebuie sa lupti pentru ceea ce vrei. Atunci cand atingi un obiectiv solicitant, mandria si satisfactia te vor face sa iti doresti si mai mult.


3. Stabileste pasi mici in drumul tau spre "victoria finala": daca scopul tau este sa alergi 20 de km pana la sfarsitul anului, planifica-ti obiective saptamanale sau lunare - creeaza un plan. Este mult mai usor sa atingi obiective mai mici, care, in timp, sa te ajute sa iti indeplinesti visul, decat sa dai totul deodata.


Distreaza-te

O alta cale pentru a te asigura ca iti pastrezi motivatia este sa faci exercitiile fizice distractive. Daca percepi programul zilnic de sport ca pe o corvoada, este clar ca vei incerca sa il ocolesti. In continuare iti prezentam cateva tehnici care te vor ajuta sa astepti cu nerabdare momentele de antrenament.


1. Variaza exercitiile: daca programul tau de sport este plictisitor si repetitiv, incearca urmatoarele remedii:
- schimba zilnic numarul de serii si repetari pentru fiecare exercitiu;
- gaseste alternative exercitiilor pe care le faci (uneori, exista mai mult moduri de a realiza un exercitiu corect - aplica-le!);
- schimba ordinea exercitiilor pe care le faci pentru fiecare grupa de muschi; de asemenea, schimba ordinea grupelor de muschi pe care le vei lucra.

2. Include prietenii si familia: practicarea sportului alaturi de un partener nu face doar experienta sa fie placuta, ci te si incurajeaza sa apari la sala. Persoana potrivita are aceleasi scopuri ca si tine si isi doreste sa te ajute sa dai tot ce ai mai bun pentru a-ti atinge obiectivul.

3. Lupta cu descurajarea: daca mai sari din cand in cand peste antrenament pentru a iesi cu prietenii, nu trebuie sa te simti vinovata. Accepta-ti pur si simplu alegerea si bucura-te de ea. Sentimentele de culpabilitate nu te vor ajuta; dimpotriva, iti vor crea o stare de neajutorare si vei fi din ce in ce mai putin motivata sa exersezi. Concentreaza-te pe rezultatele pe care le-ai obtinut, nu pe cat de mult mai ai de lucrat.

4. Asteapta-te la niveluri de saturatie si pregateste-te pntru ele: daca simti ca ai atins un platou in activitatea ta fizica si ai inceput sa te plictisesti, nu renunta - aceasta este o faza naturala in cadrul antrenamentului. Asigura-te ca variezi exercitiile si numarul de repetari - fa mereu ceva pentru a iesi din rutina si a aduce un plus de dinamism programului tau.

5. Planifica-ti antrenamentul: daca iti incluzi programul de exercitii in rutina zilnica - exersand in aceleasi zile si la aceleasi ore, vei observa ca sportul incepe sa faca parte din viata ta. Astfel, sa nu mergi la sala ti se va parea ciudat. Schimbarea este dificila pentru multi oameni. Totusi, daca ai vointa de a trece peste disconfortul initial si de a parcurge pas cu pas toate etapele, vei observa ca increderea si determinarea iti vor usura calea spre un program de fitness eficient.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro