Faci mişcare? Bea apă sau lapte ca să te hidratezi după efort
Facem mişcare din diverse motive - fie că dorim să fim în formă sau să pierdem în greutate, fie că astfel ne relaxăm sau este un nou pretext pentru a ieşi cu prietenii sau cu cei dragi. Sunt o mulţime de sporturi pe care le putem practica, în aer liber sau la sală.
De ce e bine să facem mişcare?Facem mişcare din diverse motive - fie că dorim să fim în formă sau să pierdem în greutate, fie că astfel ne relaxăm sau este un nou pretext pentru a ieşi cu prietenii sau cu cei dragi. Sunt o mulţime de sporturi pe care le putem practica, în aer liber sau la sală.
Este foarte important să ne hotărâm să facem mişcare, să ne respectăm programul stabilit şi apoi totul va deveni foarte natural deoarece ne va intra în reflex. De ce să facem acest „efort”? Pentru că vrem să arătăm mai bine– ceea e înseamnă fie să ne menţinem, fie să mai scăpăm de kilogramele în plus, pentru că ne relaxează, pentru că vrem să fim sănătoşi. Dar mai este un beneficiu – după ce facem efort fizic, ne scade nivelul hormonilor de stres, cresc nivelul de oxigenare al organismului şi ne simţim mai bine; în plus, putem socializa cu prietenii sau putem descoperi lucruri neştiute despre noi înşine, de exemplu că ne place să dansăm, să alergăm sau poate ca avem o rezistenţă mare la efort.
Alegem sala sau mişcarea în aer liber?
Depinde de fiecare dintre noi, de vreme (căci nu e uşor să faci efort fizic pe temperatura extremă, fie rece, fie foarte cald), de sportul pe care dorim să îl practicăm. La sală beneficiem de tot felul de echipamente, dotări şi instructori, însă şi alergarea sau plimbarea cu rolele într-un parc, aproape de natură au beneficiile lor.
Cum ne ajuta laptele cand facem sport?
Indiferent ce alegem, e bine de ştiut că înainte cu o oră sau 40 de minute trebuie să avem o gustare uşoară (lapte cu cereale sau cu o felie de paine cu unt) astfel încât să îi oferim organismului o parte din energia necesară efortului fizic. În timpul şi după antrenament trebuie să ne hidratăm foarte bine şi, pe lângă apă, mai avem o opţiune – laptele. Conţine 87% apă, dar mai ales conţine proteine de foarte bună calitate care ne ajută musculatura să fie în formă şi ne întăresc sistemul imunitar, conţine calciu cu cea mai mare biodisponibilitate şi alte minerale care vin să compenseze ce am pierdut prin transpiraţie. Dacă laptele are un aport nutritiv foarte mare, are, în schimb, un aport caloric foarte mic, doar 44 de calorii pentru 100 ml de lapte semidegresat de 1,5%, ceea ce îl recomandă ca o băutură de rehidratare şi remineralizare după efort extraordinară.
Nu degeaba laptele este considerat un aliment complet de către medicii nutriţionişti. Lapteleconţine cei mai importanţi nutrienţi de care organismul nostru are cea mai mare nevoie.Laptele de vacă ambalat conţine (100 de ml): 87% apă, proteine (3-4%), lipide, carbohidraţi, minerale (calciu, sodiu, potasiu, fosfor), vitaminele A, D, K şi E, vitaminele din complexul B. În plus, 100 de ml de lapte ne furnizează între 44 şi 70 de calorii, depinde de tipul de lapte ales: semidegresat (1,5% grăsime) sau integral (3,5% grăsime).
„Există tot mai multe argumente în favoarea utilizării laptelui ca băutură de rehidratare atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Anul trecut, la Universitatea McMaster din Canada, s-a făcut un studiu care a inclus copii care practicau diverse sporturi, cu vârste între 10 şi 14 ani, iar rezultatele au arătat ca laptele poate fi folosit cu succes. Copiii activi pot fi hidrataţi cu lapte, deoarece laptele este cel puţin la fel de eficient în refacerea statusului hidric ca şi băuturile pentru sportivi sau apa în sine. Laptele este o excelentă sursă de proteine de înalta calitate, carbohidraţi, calciu şi electroliţi. Iarîn ceea ce priveşte adulţii, laptele este considerat ca fiind o bătură utilă după efort, aspect constat în urma unor studii şi cercetări efectuate în ultimii ani
Este important să mâncăm corect şi echilibrat, deoarece deşi sunt alimente care ne oferă un plus instant de energie, precum dulciurile, pe termen mediu şi lung nu ne ajută deloc. De aceea, să nu uităm să avem trei mese principale pe zi şi două gustări, să mâncăm zilnic fructe şi legume, carne şi să bem lapte pentru calciu şi proteine de calitate.
Afla mai multe despre laptele si beneficiile lui pe www.dalapte.ro.