Cum sa te simti fantastic la finalul antrenamentului
Stii ca exercitiile te fac sa te simti bine. De ce sa nu te simti minunat, si nu obosita, la finalul unui antrenament? Utilizand si maximizand puterile reconfortante ale acestuia, ii poti da starii tale avant si energia necesara pentru sesiunea din ziua urmatoare. Fii preventiva si consulta expretii pentru a gasi cai usoare, strategii eficiente de a-ti pastra energia mult timp dupa ce te-ai eliberat de pantofii cu care ai umblat toata ziua.
Bea cafea
Acest stimulent nu numai ca iti da energia necesara inceperii antrenamentului: noi cercetari sugereaza ca te poate ajuta sa te simti bine si dupa ce ai terminat. Femeile care consuma echivalentul a 2 cesti si jumatate de cafea cu o ora inainte de a merge 30 de minute cu bicicleta reduc durerea muschilor de la picioare la jumatate, comparativ cu cei care nu au baut cafea. Cafeau se pare ca lucreaza asupra agentului inflamator.
Foloseste-ti nasul
Stimulandu-ti mirosul iti trezesti creierul si corpul. Atletii care merg pe o banda de alergat timp de 15 minute in timp ce inhaleaza o aroma de menta se simt mult mai inviorati decat cei care merg fara sa miroase nimic. Menta mareste activiatea creierului in zone care sporesc voiciunea. Desi menta inhalata are cele mai bune rezultate, poti sa folosesti o guma cu aroma de menta sau o bautura (de exemplu apa cu gust de menta).
O alta aroma care te face sa te simti bine? Iasomia. Se spune ca inhaland aroma dupa ce iti termini exercitiile ajuta inima si presiunea din sange sa revina la normal mai repede, permitand corpului tau sa se recupereze intr-un timp mai scurt dupa un antrenament mai dificil.
Respira adanc
Oxigenul - sangele bogat ajuta inima, plamanii si muschii sa opereze la eficienta optima pentru a te simti plina de energie - si nu obosita - in timpul si dupa exercitii. Un mod minunat de a maximiza fluzul de oxigen este tai chi, un sistem chinezesc care accentueaza respiratia adanca din abdomen. Focalizandu-ti respiratia in acest mod creste capacitatea plamanilor si ulterior energia.
Incearca respiratia tai chi intre reprizele antrenametului: stai cu picioarele departate si cu bratele pe langa corp, inspira adanc din burta si rica-ti bratele deasupra capului. Relaxeaza-ti mainile, atinge-ti usor degetele mari si cele aratatoare. Expira usor in timp ce iti cobori bratele la pozitia initiala. Repeta de 10 ori.
Ia vitaminele corecte
Doua treimi dintre femeile adulte nu au suficient fier, o gresala care seaca energia. Avem nevoie de acest mineral care produce hemoglobina, celule rosii din sange care conduc oxigenul prin corp. Deficienta este mai des intalnita la oamenii activi deoarece corpul pierde fier si alte minerale prin transpiratie. Femeile adulte au nevoie de 18 mg de fier pe zi (8 mg dupa menopauza). Se ia din carnea rosie, cereale sau din multivitamine.
Nivelul scazut de zinc te lasa de asemenea secata de energie. Cei care nu iau doza zilnica recomandata au probleme cu inima si cu respiratia in timpul exercitiilor. In afara de faptul ca te ajuta sa faci muschi, zincul regleaza hormonii care permit corpului nostru sa acceseze energia acumulata.
Hidrateaza-te
Deshidratarea epuizeaza alimentatia corpului. Pentru a avea performanta, bea suficiente lichide inainte de a incepe sa transpiri, dar cu cel putin o ora inainte de a incepe antrenamentul pentru a avea timp sa circule prin corpul tau. Pentru a mentine o buna hidratare in timpul antrenamentuli, bea 400 ml de apa pe ora daca nu transpiri foarte mult, si 600 ml daca esti genul care incheie antrenamentul ud leoarca.
Imagineaza-ti victoria
Vizualizand succesul in timp ce faci exercitiile poate face antrenamentul psihic sa se simta mai usor si mai satisfacator. Este recomandat sa te focalizezi asupra a ceea ce poti obtine si nu asupra a ceea ce ai vrea sa obtii. Imagineaza-ti greutatea dorita pe o scara sau o perechea perfecta de blugi - te incarca cu sentimente pozitive.
Apoi, dupa antrenament, stai si mediteaza la fapta buna pe care ai facut-o pentru tine si pentru corpul tau, progresul spre atingerea scopurilor si cat de mandra esti de realizarea ta. Nu conteaza cat de greu a fost antrenamentul, aceasta practica te invata sa asociezi antrenamentul cu reflexia succesului.
Un antrenamnent stralucit
Unii antrenori sustin ca fiecare parte colorata a spectrului luminii iti poate afecta antrenamentul. De exemplu, rosu duce cu gandul la inima si la energie.
Evita durerile
Chiar daca te simti minunat dupa antrenament, a doua zi durerea cauzata de inflamatia din muschii tai poate persista. Iata cum poti sa eviti o astfel de durere:
Incepe incet: Incalzeste-te 8-10 minute inainte de fiecare antrenament pentru a creste gradual rimtul inimii si temperatura corpului. Pentru a nu suferi mai tarziu, fa 6 sesiuni la acelasi nivel inainte de a creste intensitatea.
Bea suc de cirese: Acidul din cirese contine anti-imflamator natural care ajuta la reducerea durerii si umflaturii.
Raceste zona: Temperatura rece reduce umflatura, care minimizeaza durerea viitoare. Se recomanda racirea muschilor cu gheata timp de 15 minute imediat dupa terminarea exercitiilor.