O floare la fel de colorata ca vara...
Casă şi familie · Plante / De Maranta Decoplant, Prosper Center, 24.05.2007

Petunia este una dintre cele mai utilizate plante anuale pentru amenajari peisagistice. Se foloseste in gradini si parcuri, pentru alcatuirea rondurilor si mozaicurilor...

Petunia este una dintre cele mai utilizate plante anuale pentru amenajari peisagistice. Se foloseste in gradini si parcuri, pentru alcatuirea rondurilor si mozaicurilor, precum si pentru decorarea balcoanelor si teraselor in jardiniere, ghivece sau alte vase decorative.

Provine din America de Sud (Argentina, Brazilia) si este ruda buna cu cartoful si ardeiul, inflorind din abundenta in perioada de vara-toamna.

Toate varietatile si soiurile existente in cultura apartin speciei Petunia hybrida, care cuprinde plante cu talia de pana la 40-60 cm, cu lastari (tulpini) drepti, taratori sau pendenti, care formeaza tufe compacte sau nu, cu flori simple sau involte divers colorate, de diferite marimi. Atat tulpina, cat si frunzele sunt acoperite cu peri.



Florile, care constituie partea decorativa a plantei, sunt sub forma de palnie larga, simpla sau dubla, cu margine dreapta, ondulata sau franjurata. Culoarea difera de la soi la soi, existand flori unicolore, bicolore sau pestrite, intr-o gama bogata de nuante (alb, roz, rosu, violet, galben etc.).

Toate petuniile sunt plante pretentioase in ceea ce priveste caldura si lumina. Infloresc bine in locuri insorite si terenuri bine drenate, nisipoase, dar in acelasi timp hranitoare. Nu suporta temperaturile scazute, mai ales asociate cu excesul de umezeala din sol. Rezista insa bine la seceta.


De obicei, se cultiva prin rasad sau prin semanare direct in gradina. Rasadurile se obtin in sera prin semanare in luna februarie, in asa fel incat sa fie inflorite in mai, cand pot fi plantate afara.

Semintele, care sunt foarte fine, se seamana in ladite cu pamant de gradina fertil, bine maruntit, si se acopera cu un strat subtire de pamant; se mentin la caldura (18-20 de grade Celsius) si umiditate moderata in sol. Plantele rasar dupa 8-10 zile.

La doua saptamani de la rasarire, se separa plantutele in alte ladite, iar dupa alte 3-4 saptamani se pot planta in ghivece mici sau pahare de plastic. Cand planta are 10 cm inaltime, i se ciupeste varful pentru a facilita ramificarea.


Daca, in momentul plantarii rasadurilor, afara este foarte rece sau foarte cald, se face o acomodare a plantelor tinute in sera (umbrare, aerisire treptata etc.). Plantarea rasadurilor se poate face incepand cu luna aprilie-mai, la distanta de 25-30 cm, deoarece planta se ramifica si creste mult.

Semanatul in gradina se realizeaza la sfarsitul lunii aprilie, dar inflorirea in acest caz se va produce mai tarziu. Plantutele rasarite din seminte trebuie rarite sau replantate la distanta optima (25-30 cm), pentru a ajunge la stadiul de planta matura.

Lucrarile aplicate in cursul verii sunt udatul, afanatul solului, smulgerea buruienilor si fertilizarea de cateva ori. Unele soiuri cu flori duble se pot inmulti prin butasi de lastari, in luna august.

Plantele cumparate din florarie sau de la piata, sub forma de rasad sau in ghivece, trebuie obligatoriu tinute afara, pe balcon sau in gradina. Unele necesita replantare imediata, iar aceasta se va face intr-un pamant de gradina fertil (nu turba).

Operatia se executa intr-o zi noroasa sau mai racoroasa, dimineata sau seara, cand soarele nu arde puternic. Planta se scoate cu tot cu balot din vechiul vas, nu se scutura pamantul de pe radacini, se pune in noul vas si se completeaza spatiul ramas cu pamant. Ghiveciul nou sau jardiniera trebuie sa aiba drenaj bun pentru a permite scurgerea excesului de apa.

Dupa plantare, se administreaza imediat apa, astfel incat planta sa nu se ofileasca, dar nu in exces, si in primele 2-3 zile se fereste de insolatie. Daca planta are lastari foarte lungi si ofiliti, acestia se taie, pastrandu-se macar primul rand de frunze de la baza. De asemenea, pot fi indepartate si frunzele mari ofilite sau se pot taia pe jumatate.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro