8 alimente pe care să nu le consumi niciodată după antrenament
Dietă & Fitness · Intretinere / De Ioana Maroşan, 07.08.2018

Un shake proteic nu este întotdeauna cea mai bună soluție, avertizează specialiștii. Descoperă ce nu trebuie sa mănânci niciodată după antrenament!

Antrenamentele la sala sau afară trebuie însoțite de o alimentație echilibrată care să furnizeze corpului energie. De asemenea, nutriționiștii și antrenorii recomandă să mănânci la o oră după antrenament, alegând alimente integrale și sănătoase.

Potrivit unui nutriționist celebru citat de Harper's Bazaar este foarte important ce alimente alegi să consumi după antrenament, deoarece unele îți pot face mai mult rău decât bine. 


Alimente pe care să nu le consumi niciodată după antrenament


1. Shake proteic care conține zahăr

”Un smoothie proteic constituie masa mea favorită pentru că hrănește rapid celulele corpului după un antrenament cardio intens sau cu greutăți”, spune Amy Wright, nutriționistul citat. Însă, ea avertizează că ”nu toate pulberile proteice sunt create corect, astfel că trebuie să te asiguri că nu conțin zaharuri, îndulcitori artificiali și alți aditivi nocivi pentru sănătate”. 

După ce ai ales o pulbere proteică sănătoasă (cu proteine din mazăre, cânepă de exemplu) specialistul recomandă să amesteci două doze cu o banană, 150 de grame de căpșuni, ovăz integral, lapte de migdale neîndulcit, gheața și pulbere de spirulină/iarbă de grâu/lucernă. 


2. Batoane proteice procesate

Acestea pot să fie excelente pentru o zi în care ai un program încărcat, însă trebuie să le eviți pe cele ultra-procesate care conțin zaharuri și o mulțime de ingrediente necunoscute. O regulă după care te poți lua este aceea de a nu cumpăra batonul dacă nu înțelegi și recunoști toate ingredientele trecute pe ambalaj. 

Evită batoanele care conțin aspartam, zahăr rafinat sau prea multe fructe uscate care au și ele zaharuri naturale. ”Cea mai bună și sănătoasă opțiune va rămâne asocierea dintre un pumn de migdale/nuci cu o banană sau fructe de pădure”,
recomandă nutriționistul. 


3. Mesele sărace în carbohidrați

Proteinele sunt esențiale după antrenament, însă nu trebuie să uiți nici de carbohidrați pentru că energizează corpul și-l hrănesc. ”Corpul folosește depozitele de glicogen în timp ce faci exerciții, iar dacă mănânci carbohidrați după antrenament se completează resursele astfel încât să le poți folosi la următorul antrenament”, explică specialistul. 

Fructele sunt printre cele mai bune surse de carbohidrați pe care este bine să le consumi după antrenament. Consumă banane, căpșuni, afinele și kiwi! De asemenea, mai poți adăuga surse de carbohidrați complecși din cereale integrale, leguminoase și legume, dar stai departe de pâinea albă, paste și orice alt preparat care conține făină rafinată. 


4. Băuturile sportive

Sunt recomandate doar în cazul în care faci sport de performanță, altfel nu este deloc indicat să le consumi zilnic după antrenamente obișnuite. Aceste băuturi conțin mult zahăr, îndulcitori artificiali și aditivi. În schimb, poți să alegi apa de cocos naturală care este bogată în electroliți și hidratează corpul după antrenament. 


5. Gustări sărate și procesate

Pentru că pierzi mult potasiu și apa în timpul antrenamentului, vei constata că ai o poftă de ceva sărat. Nu alege chipsurile, nucile prăjite și sărate, ci mai degrabă consumă o banană care completează necesarul de potasiu. 

6. Prăjeli

Antrenamentele intense la sală te pot determina să mănânci mai mult sau să alegi alimente prăjite și nesănătoase. Aceste opțiuni nu aduc niciun beneficiu sănătății, ci din contră furnizează grăsimi trans care sunt deosebit de nocive pentru inimă. ”Mă setez să evit aceste alimente prăjite și băgate în grăsimi după un antrenament pentru că încetinesc digestia și te lasă fără plc de energie. Reține că exercițiile sunt stresante pentru corp, astfel că trebuie să îi asiguri nutrienții necesari consumând ingrediente sănătoase care-l hrănesc”, explică nutriționistul. 

În loc să mănânci cartofi prăjiți alege o sursă bună de proteine preparată la cuptor sau la abur, cum ar fi peștele sau puiul. Completează farfuria cu o sursă de carbohidrați complecși, cum ar fi orezul integral, quinoa, cartof dulce copt și multe legume la grătar. 


7. Cofeina

Cafeaua poți să o consumi înainte de antrenament pentru că va crește rezistența fizică. Însă, specialistul susține că nu este bine să o bei după antrenament pentru că deshidratează și mai tare organismul. Apa plată sau un smoothie sănătos sunt mult mai bune după antrenament. 


8. Nu mănânci după antrenament

Este o greșeală foarte mare, avertizează nutriționistul, deoarece corpul are nevoie de nutrienți. Dacă sari peste masă nu vei face decât să te confrunți mai târziu cu o foame intensă care te determină să faci cele mai proaste alegeri alimentare. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro