Slabeste cu fructele si legumele preferate!
Vara indeamna la consumul de cruditati, fructe si legume pline de vitamine, care ne ajuta sa ne mentinem corpul in forma. Daca vara aceasta ti-ai propus sa slabesti, uita de diete! In schimb, consuma aceste "produse ale naturii" bogate in nutrienti, dar sarace in calorii, care te vor ajuta zi de zi in demersul tau. Pe langa toate acestea, nu uita sa te hidratezi din plin!
Rosii si ardei
Antioxidantii, cum ar fi licopenul, vitamina C si vitamina A, iti protejeaza sanatatea si sunt "responsabili" pentru culorile vii si variate ale fructelor si legumelor. Astfel, este indicat sa folosesti rosiile si ardeii in cat mai multe si inedite retete, pentru a-ti asigura necesarul zilnic de nutrienti, cu foarte putine calorii.
1. Alege rosii cu pulpa tare si cu forma perfecta. Cele mai bune rosii au un parfum aparte si sunt intens si uniform colorate. Rosiile trebuie depozitate la temperatura camerei si consumate in zilele imediat urmatoare.
2. Rosiile feliate si conservate pot face minuni in meniurile tale - contin foarte putine calorii si reprezinta un adaos esential in salate, paste, supe sau sosuri. Gustul acestor preparate va fi mult mai delicios!
3. Ardeii copti sunt excelenti - pot fi folositi atat ca ingrediente in diferite mancaruri, cat si ca salata, un preparat de sine statator.
Fructe de padure
Capsunele, afinele, zmeura, murele, fragii sau alte fructe de padure reprezinta alegeri minunate pentru o dieta sanatoasa si echilibrata. Aceste fructe colorate contin antioxidanti, care previn deteriorarea celulelor si imbatranirea prematura a pielii. De asemenea, sunt o sursa minunata de fibre si nu contin foarte multe calorii. Este bine sa le consumi cat mai proaspete posibil si de cate ori ai ocazia.
1. Incepe-ti ziua cu o doza sanatoasa de fibre si antioxidanti - bucura-te de un bol cu cereale integrale, omleta sau clatite pe deasupra carora ai presarat afine proaspete sau congelate.
2. Renunta la desertul opulent - iti poti satisface pofta de dulce cu un bol plin cu un amestec de fructe de padure.
3. Amesteca fructe de padure in salata de legume, pentru un gust proaspat si revigorant.
Iaurt
Iaurtul si alte produse lactate cu continut scazut de grasimi reprezinta o sursa foarte buna de calciu si proteine. De asemenea, acestea te pot ajuta sa scapi de cele cateva kilograme in plus care te deranjeaza. Produsele lactate, atunci cand sunt incluse intr-o dieta echilibrata, dar, in acelasi timp, cu putine calorii, pot ajuta la pierderea greutatii suplimentare si la intarirea sistemului osos al organismului. In plus, produsele lactate iti confera senzatia de satietate.
1. Inlocuieste iaurtul cu o crema de iaurt, mai fina si mai gustoasa.
2. Citeste etichetele si alege produse sanatoase, care pot fi consumate si pe drum, in cazul in care nu ai timp pentru o masa "adevarata".
Fasole
O prezenta permanenta in dietele vegetariene, fasolea este si un substitut excelent pentru carne. Boabele mici si delicioase iti ofera proteinele si fibrele necesare unei dezvoltari armonioase. In plus, o mare calitate a acestei legume este aceea ca iti da senzatia de saturatie, desi are foarte putine calorii.
Fasolea poate fi preparata usor, in special daca este semipreparata si apoi congelata. Poate fi consumata atat in salate, cat si la conserva sau in diferite mancaruri si tocane.
1. Asigura-te ca ai mereu la indemana cateva conserve cu fasole (sau pungute cu fasole congelata). Poti "arunca" boabele in salatele preferate, in supe, mancaruri, paste sau in diferitele preparate cu orez.
2. Inainte de a o gati, fasolea uscata trebuie inmuiata in apa timp de cateva ore sau chiar peste noapte, pentru redihratarea boabelor.
3. Poti prepara in cateva minute o salata bogata in fibre si proteine, din mai multe varietati de fasole uscata (fiarta, clatita si apoi stoarsa) sau fasole la conserva. Adauga un sos usor si... salata este servita!
Mango
Acest fruct tropical este suculent, dulce si, in acelasi timp, acrisor, avand un gust specific. Fructele mango sunt bogate in fibre si o sursa ideala pentru potasiu, vitamina A si C. Un fruct intreg are doar 135 de calorii. Samburele tare si alungit din mijlocul fructului face felierea acestuia destul de dificila, insa efortul tau va merita, cu siguranta!
1. Iti poti asigura necesarul de potasiu in cea mai simpla modalitate cu putinta - pur si simplu feliaza un mango si consuma-l.
2. Taiat bucati, inmuiat intr-un sos dulce-acrisor sau in sos salsa si apoi lasat la gratar, impreuna cu pestele, fructul mango este un deliciu culinar.
3. Fa-ti provizii de suc de mango, pentru o limonada revigoranta si plina de nutrienti. In combinatie cu zeama de lamaie, portia de prospetime zilnica este asigurata!
4. Feliile de mango pot fi consumate impreuna cu clatite, paine prajita, iaurt sau cereale integrale. Este un fruct excelent pentru salate, prajituri sau pudding-uri.
Apa
Desi in anotimpul estival este recomandat sa bei cel putin doi litri de apa zilnic, cele mai multe dintre noi ignoram aceasta indicatie. Regula de mai sus trebuie schimbata, in special pe durata verii, cand te poti deshidrata foarte usor, din cauza temperaturilor ridicate. Nimic nu iti potoleste setea ca un pahar cu apa... Unde mai pui ca "lichidul vietii" nu contine calorii, sub nici o forma!
1. Nu te baza pe sete pentru a-ti da seama daca este necesar sau nu sa te hidratezi - senzatia de sete scade o data cu inaintarea in varsta. Bea apa cat mai des posibil si, de asemenea, consuma bauturi bogate in nutrienti, inclusiv sucuri de fructe si legume suta la suta naturale, lapte fara grasime, apa minerala, supe, sau ceaiuri.
2. Iti poti asigura necesarul de fluide si din alimente sau preparate, cum ar fi cele lichide sau aproape lichide, aflate la temperatura camerei. Ideale in acest sens sunt: gelatina, iaurtul, supele, pepenele rosu, muraturile, portocalele, salata verde si rosiile.
3. "Invioreaza" apa plata sau minerala cu un strop de suc natural de fructe, cu felii de citrice (lamaie sau portocala) sau rondele de castravete, pentru o bautura plina de energie.