Consumul de alcool poate opri artrita
Cand artrita ne arde, a bea un pahar cu vin cu degetele umflate poate sa nu fie primul gand care ne trece prin minte. Dar n-ar fi o idee chiar atat de rea, dupa cum afirma numarul din 2 ianuarie al Revistei Academiei Nationale de Stiinte a Suediei.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Göteborg au descoperit ca doze mici si regulate de alcool incetinesc debutul artritei reumatoide (A.R.) la soarecii de laborator. Soarecii carora li s-a administrat alcool sunt mai putin predispusi sa faca artrita si sunt mai putin afectati de ea. Descoperirea s-ar putea dovedi utila in prevenirea dureroaselor si distructivelor boli autoimune la oameni. "Scopul nostru a fost sa evaluam daca un consum mic, dar constant, de alcool etilic, in cantitati non-toxice pentru ficat ar putea influenta incidenta artritei reumatoide (A.R.) la oameni", scriu cercetatorii de la Departamentul de Reumatologie si Studiul Inflamatiilor al Centrului de Cercetare Osoasa. "Rezultatele noastre sugereaza ca ingestia de alcool etilic intarzie aparitia si opreste progresul bolii in artrita distructiva". Cauza artritei este necunoscuta, desi teoriile abunda: de la istoricul familiei pana la obiceiul trosnirii degetelor. In A.R., sistemul imunitar al omului se intoarce impotriva sa, induce in confuzie tesuturile sanatoase cu invadatori straini si apoi ataca si inflameaza parti ale corpului. Distrugerea articulatiilor se produce la aproape un an de la debutul bolii. Autorii explica ca, de vreme ce alte studii au descoperit o legatura intre bautul moderat si ratele scazute ale bolilor de inima si infarcturilor, au decis sa verifice daca alcoolul ar putea proteja incheieturile si tesuturile din jur prin suprimarea raspunsului autoimun in artrita reumatoida. Cercetatorii au folosit doua grupuri de soareci. Primulul grup i s-a administrat doar apa, iar celalalt grup a primit o solutie de 90% apa si 10% alcool etilic, intr-o cantiate similara celei consumate de oamenii care beau moderat. Apoi, soarecilor li s-a facut o injectie asemanatoare celei cu colagen, pentru a induce simptomele artritei. Dupa noua zile, 85% din soarecii grupului de control prezentau simptome artritice, in vreme ce numai 20% din soarecii care bausera alcool sufereau de aceleasi probleme. Este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege mai bine cum bautul moderat poate ajuta la prevenirea artritei, au notat cercetatorii. Dar au fost impresionati cum soarecii consumatori de alcool au fost mai bine pregatiti pentru a rezista inflamatiei. "Chiar mai important" scriu ei "este ca artrita a ramas non-distructiva chiar in stadiile finale ale bolii". Cercetatorii sunt increzatori ca beneficiile vor fi similare in ceea ce priveste oamenii, sustine co-autorul Andrej Tarkowski, desi raman cateva intrebari la care nu s-a raspuns. "In prezent este neclar care ar fi doza optima", spune el. "Poate, speculativ, 1-2 pahare de vin pe zi, ca in cazul bolilor cardio-vasculare".