Provocarile culinare specifice organismului tau
Dietă & Fitness · Dieta / 16.12.2003

Pentru fiecare dintre noi exista cate o provocare ce poate deveni cosmarul oricarui program destinat scaderii ponderale: pentru unii este inghetata de venilie, pentru altii diverse gustaruri reci. Indiferent care este punctul "vulnerabil", fiecare din voi stie de ce sa se fereasca.

Provocarea poate fi reprezentata nu numai de un aliment, ci si de momentul si modul in care il consumati. Poate va place sa mancati noaptea tarziu. Unele persoane, pasari de noapte, considera ca pot rezolva cea mai mare parte a problemelor lor dupa ce toti ceilalti membrii ai familiei se duc la culcare. Daca insa vizitati frigiderul prea des, trebuie sa constientizati ca a sosit momentul sa va opriti.


Trebuie sa evitati sa mancati foarte tarziu masa de seara. Nutritionistii recomanda ca cina sa fie servita devreme in cursul serii pentru a avea suficient timp sa fie digerata inainte de a merge la culcare. Supraalimentatia este favorizata in cazul consumului in exces de calorii inainte de culcare.
Poate va place sa rontaiti ceva in timp ce va uitati la televizor. In principiu nu este nimic rau in aceasta practica, dar expertii considera ca atunci cand mancati inconstient, fara sa va ganditi, mancati mai mult, deaorece atentia va este distrasa de ceea ce urmariti pe ecran.


Daca acest comportament va caracterizeaza, atunci ar trebui sa aveti la indemana morcovi sau alte produse bogate in fibre si cu continut caloric scazut.

Poate apartineti grupului de persoane care cred ca trebuie sa manance tot ce au in farfurie. In acest caz, trebuie sa faceti fata impulsului de a manca tot ce vi se pune in fata si sa fiti constient ca pentru sanatatea dumneavoastra este mai bine sa aruncati ceea ce va prisoseste decat sa se depuna in organism sub forma de tesut adipos.

Pe langa alimentele "provocatoare", care va pot face rau, multe persoane isi saboteaza singure programele de scadere ponderala, inventand tot felul de scuze care mai de care mai fanteziste. Cel mai des invocat motiv este lipsa timpului disponibil, mai ales in cazul persoanelor cu profesii foarte solicitante. Cu totii am auzit scuze de genul "este prea greu sa gatesc mancare sanatoasa", "nu pot sa slabesc, exista o componenta genetica ce ma impiedica sa fac acest lucru", "de cand am inceput sa iau un tratament hormonal...", "imi este jena sa ma vada cineva facand exercitii fizice" etc.


Ce poate fi insa mai important decat sa acordati putin timp sanatatii dumneavoastra? Cercetatorii de la Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA au descoperit ca aproximativ 44% dintre femei incearca sa slabeasca. Aproape toate afirma ca si-au modificat alimentatia si 2/3 afirma ca practica o forma de activitate fizica. Totusi, doar una din cinci practica in mod constant un program regulat de exercitii fizice si alimentatie adecvata.

Acceptarea provocarilor personale nu ofera garantia ca le veti depasi, dar va ajuta sa identificati modul in care le veti aborda si daca veti reusi sa scapati de kilogramele in plus o data pentru totdeauna.


Cum sa procedati daca exista "ispite" alimentare?
Este foarte usor sa va scape de sub control cantitatea de alimente pe care o consumati. Pe nesimtite puteti sa terminati o punga de cartofi prajiti sau un rand de prajituri. Luati in considerare urmatoarele sugestii daca vreti sa scapti de aceste obiceiuri distructive.
- trebuie sa va indepartati atentia de la dorinta de a manca prin inlocuirea cu alte activitati: discutia cu un prieten sau efectuarea unor comisioane;
- incercati sa indepartati din alimentatie alimentele nesanatoase sau in cantitati mari si sa consumati alimente sanatoase, inclusiv fructe si legume;
- inainte de a manca ceva, incercati sa va imaginati aceasta actiune si consecintele ei;
- mancati atunci cand aveti senzatia de foame si nu neaparat atunci cand a sosit ora mesei;
- identificati cateva spatii in care puteti lua masa, ca de exemplu bucataria, sufrageria, o cafenea sau un restaurant si, dupa aceea, incercati sa luati masa numai in acele locuri;
- concentrati-va numai asupra acestei actiuni atunci cand mancati. Nu va uitati la televizor, nu cititi, nu vorbiti la telefon si nu lucrati;
- in timpul fiecarei mese, debarasati masa dupa fiecare fel;
- incepeti prin a manca jumatatea din cantitatea de alimente pe care o consumati in mod obisnuit si mancati mai incet. Incercati sa serviti felul principal pe o farfurie de desert sau salata, astfel incat cantitatea de alimente sa vi se para mai mare decat este in realitate;
- incercati sa depozitati alimentele intr-un loc cat mai putin vizibil. Puneti alimentele neperisabile in frigider, iar cele perisabile in cutii opace in congelator, cu o exceptie: alimentele sanatoase pe care trebuie sa le aveti la indemana;
- nu pastrati in preajma dumnevoastra alimente hipercalorice. Daca nu exista tentatia, atunci se evita mai usor consumul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro