Okinawa, dieta celor mai longevivi oameni din lume. Ce este și cum să o urmezi
Dieta persoanelor de pe insula Okinawa din Japonia este considerată foarte sănătoasă și poate fi adoptată de oricine. Implică un consum ridicat legume și fructe și are un conținut caloric redus.
Okinawa este una dintre cele mai mari insule din Japonia. Este, de asemenea, foarte bine cunoscută pentru că este una dintre Zonele Albastre - un nume dat anumitor locuri din lume în care oamenii sunt considerați a fi cei mai sănătoși datorită ratelor scăzute de boli cardiace, cancer, diabet și obezitate și care au o speranță de viață mai mare.
De fapt, Japonia este țara în care locuitorii au cea mai mare speranță de viață din lume: 90 de ani pentru femei și 84 pentru bărbați. În Okinawa există cel mai mare număr de persoane care au depășit vârsta de 100 de ani per 100.000 de persoane. Stilul de viață al acestor oameni a fost studiat decenii la rând, iar dieta se pare că este unul dintre motivele longevității lor.
De fapt, Japonia este țara în care locuitorii au cea mai mare speranță de viață din lume: 90 de ani pentru femei și 84 pentru bărbați. În Okinawa există cel mai mare număr de persoane care au depășit vârsta de 100 de ani per 100.000 de persoane. Stilul de viață al acestor oameni a fost studiat decenii la rând, iar dieta se pare că este unul dintre motivele longevității lor.
Ce este dieta Okinawa?
Este important de știut că la fel ca în cazul dietei mediteraneene, dieta Okinawa este mai mult un stil de viață decât o dietă în sine.
Alimentația populației din Okinawa este bogată în nutrienți și săracă în calorii. Deși nu își interzic în mod intenționat niciun aliment, persoanele din Okinawa nu mănâncă prea multă carne, produse lactate sau cereale. Există două trăsături esențiale ale acestei diete:
Este o dietă bazată pe plante și produse vegetale
Cei de pe insula Okinawa consideră carnea mai mult un condiment decât un fel principal. Carnea și fructele de mare sunt consumate, dar în catități mici.
Alimentația zilnică este bogată în legume - rădăcinoase precum cartofii dulci, legume verzi și galbene precum dovleac, ardei gras, castravete amar și alge marine. "Predominanța legumelor galbene face ca această dietă să fie bogată în carotenoizi, care scad nivelul inflamației din corp și îmbunătățesc funcția sistemului imunitar
", declară medicul nutriționist Melissa Rifkin pentru shape.com.
Meniul este completat de tofu și ciuperci. Consumă și orez, dar într-o cantitate mai mică decât în cazul dietei tradiționale japoneze, preferând cartofii dulci galbeni sau mov ca surse de carbohidrați.
Respectă regula 80/20
Al doilea factor principal al dietei este regula 80/20. Acest lucru înseamnă că persoanele de pe insula Okinawa mănâncă de obicei până când simt că se satură, dar nu complet, ci 80%. "Este ca și cum ai mânca cina, dar lași loc și pentru desert, dar apoi nu mănânci desertul
", spune nutriționistul.
Beneficiile dietei Okinawa
Dieta Okinawa este considerată sănătoasă și poate fi adoptată de oricine. Implică un consum ridicat de alimente integrale, neprocesate și are un conținut ridicat de apă datorită produselor proaspete. Este bogată în fibre și carbohidrați și are un număr redus de grăsimi și calorii per ansamblu. Persoanele de pe insula Okinawa mănâncă în jur de 1200 de calorii pe zi, în timp americanii consumă în medie 2000 de calorii pe zi.
Acest plan alimentar este recunoscut pentru reducerea inflamației, ceea ce scade riscul bolilor cronice, deși acest lucru nu a fost încă dovedit științific.
Fiind o alimentație bazată pe plante, este bogată în fructe și legume care oferă necesarul de vitamine, antioxidanți și fibre.
Dezavantajele dietei Okinawa
Deși oferă numeroase beneficii, este important de știut că această dietă are și dezavantaje. Din moment ce mesele conțin puțină carne, produse lactate și cereale integrale, există riscul să apară lipsa anumitor nutrienți precum vitaminele din grupul B, vitamina D, calciu și fier, spune Dr. Rifkin.
Această dietă este, de asemenea, bogată în soia, ceea ce nu este recomandat pentru unele persoane. Nu există încă unele concluzii clare, dar se consideră că soia poate afecta sistemul endocrin. Unele femei care au risc ridicat de a face cancer de sân sau cancer ovarian ar trebui să evite fitoestrogenii, precum cei care se găsesc în soia și semințele de in.
Nu doar alimentația este responsabilă pentru longevitatea și sănătatea persoanelor de pe insula Okinawa. Stilul lor de viață implică multă activitate fizică, numărul mediu de pași pe care o persoană îi face zilnic este cuprins între 14.000 și 18.000, în timp ce în cazul americanilor media este de 5000 de pași pe zi.
Rifkin mai avertizează că adoptarea unei diete restrictive de 1200 de calorii pe zi ar putea fi dificilă și chiar periculoasă pe termen lung. Dar având în vedere că numeroase persoane sunt supraponderale, cei mai mulți oameni ar putea beneficia de pe urma scăderii numărului de calorii consumate zilnic. Un număr de 1500 de calorii este un început rezonabil, spune specialistul.
Meniu pentru o zi bazat pe principiile dietei Okinawa:
Mic dejun - brânză tofu cu ardei gras galben și o jumătate de cartof dulce
Gustare - măr cu unt de arahide
Prânz - orez cu linte sau boabe de soia cu broccoli
Gustare - salată de alge marine sau supă miso cu morcovi, ciuperci shiitake, tofu și ridichi
Cină - orez brun cu linte, spanac și dovleac
Gustare - lapte de soia