Lucruri false pe care le știi despre dietă
Dietă & Fitness · Dieta / De Amalia Skelton, 01.08.2018

Lupta împotriva kilogramelor în plus este o provocare continuă și mereu apar alte informații despre dieta ideală. Descoperă lucrurile false pe care le credeai despre dietă.

Multitudinea de informații despre diete poate cauza deseori confuzie și impresia că nimic nu funcționează pentru a slăbi mai repede. Dietele de detoxifiere, cele care exclud carbohidrații sau zahărul, precum și variantele care promovează alimentele cu „puteri miraculoase” te pot dezorienta și devine complicat să decizi care dintre ele ți se potrivește. 
 
O selecție riguroasă a diferitelor mesaje sau sfaturi despre dietă este esențială pentru a te asigura că modificările din meniul zilnic vor avea efect. Din moment ce te vei abține de la prăjituri sau chips-uri motivația ta va fi mai puternică dacă vezi direct și rezultatele. Încearcă să descoperi pe ce se bazează reclamele și să privești dincolo de campaniile promoționale. Important este să faci acele schimbări care te ajută cu adevărat, în loc să fii dezamăgită că un produs care promitea rezultate uimitoare nu a funcționat.
 

Iată care sunt lucrurile false pe care le știai despre dietă:

 

1. Nu vei slăbi decât dacă mănânci mai puțin

Număratul caloriilor este o regulă aplicată de foarte mult timp și a apărut odată cu ideea de dietă, însă nu are rezultate garantate. Ideea că vei slăbi prin reducerea drastică a totalului de calorii consumate pare logică, dar lucrurile nu funcționează așa pe termen lung. 
 
Dacă mănânci foarte puțin nu vei avea deloc energie și chiar și cele mai simple activități vor părea extrem de obositoare. Atunci când urmezi un regim drastic mai mult timp organismul tău va intra într-o stare de alertă, acționând pentru conservarea depozitelor de grăsime. În concluzie, dietele bazate pe un deficit de calorii nu remodelează silueta, ci te indispun și îți dau dureri de cap fără să rezolve problema. 
 
Chiar dacă pe termen scurt vei vedea o schimbare, problemele de sănătate la care te expui, precum și faptul că există riscul ca toți centimetrii  în plus să rămână la locul lor deoarece organismul luptă pentru supraviețuire fac să fie un efort irosit, care te lasă fără puteri.

 
2. Toate caloriile sunt egale

Teoretic în fiecare zi ar trebui să îți calculezi câte calorii consumi și câte arzi, iar dacă reușești să arzi mai multe vei slăbi. Însă contează foarte mult și sursa caloriilor. Caloriile provenite din chips-uri, sucuri sau dulciuri nu sunt identice cu tipul de calorii furnizate de alimentele naturale, neprocesate. 
Inclusiv stresul și problemele de sănătate pot afecta modul în care sunt metabolizate caloriile consumate.
 
De aceea este foarte important ca dieta să fie personalizată, iar rezultatele pe care le obții să rămână pozitive și pe termen lung.  Spre exemplu, te poți gândi că dacă vei consuma 500 de calorii, indiferent dacă sunt fructe sau prăjituri, vei slăbi oricum. Cu toate acestea, excesul de grăsimi saturate nu te va ajuta să ai un corp tonifiat, ci va încetini metabolismul. Simultan îți va fi foame mult mai repede datorită efectului negativ al dulciurilor asupra glicemiei.

 
3. Trebuie să elimini toate grăsimile

Adesea grăsimile sunt semnalate ca principali „infractori” în cadrul unei diete, dar trebuie să știi că este vorba doar despre cele saturate. Acizii grași de tip Omega-3 te vor ajuta să-ți reconturezi silueta în mod armonios. Taie de pe lista zilnică margarina, maioneza, untul, untura și smântâna, dar păstrează somonul, macroul, migdalele crude, semințele de floarea soarelui, uleiul extravirgin de măsline, nucile caju și avocado. Dacă ai grijă să incluzi grăsimi sănătoase la fiecare masă nu îți va mai fi foame la fel de des, iar centimetrii în plus vor dispărea mai repede. În plus, organismul va prelucra mai eficient vitaminele și mineralele preluate din meniu, iar tu vei fi protejată de atacul microbilor.

 
4. Nu trebuie să mănânci înainte să te culci

Printre sfaturile speciale pentru diete se numără și acela de a nu mânca după ora 18 sau 19. Acest obicei reduce tentația de a lua multe gustări la ore târzii, dar în cele din urmă totalul de calorii contează mai mult. Organismul tău nu va ști cu exactitate ce oră este, dar va resimți efectul caloriilor acumulate. În loc să te preocupe în mod exclusiv ora ultimei mese, cel mai bine ar fi să corelezi nivelul de calorii pe durata întregii zile, pentru că dacă ai făcut un exces la ora prânzului, nu-l vei repara dacă nu mănânci seara. Pentru eliminarea kilogramelor în exces contează mai mult ritmicitatea meselor și consumul unor alimente consistente, care asigură nutrienții necesari pentru dezvoltarea țesutului muscular.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro