Gogoșile nu îngrașă, gândul constant la ele și restricțiile, da
Eviți gogoșile pentru că ești convinsă că sunt cauza centimetrilor în plus și că nu vei mai încăpea în ținutele tale preferate? Nu te mai simți ciudat când vezi că prietenele tale le pot consuma fără griji, ci modifică felul în care te gândești la deliciile culinare.
De îndată ce îți apar în față gogoșile faci tot posibilul să te uiți la altceva și să ignori mirosul apetisant care te atrage? O alimentație sănătoasă nu înseamnă să-ți refuzi orice răsfăț culinar, ci să înveți să ai o relație pozitivă cu fiecare tip de mâncare, inclusiv cu dulciurile.
Slăbirea, interpretată greșit
De multe ori poți avea impresia că persoanele care sunt foarte slabe pot mânca fără probleme gogoși, în timp ce tu ești nevoită să te abții pentru a avea corpul pe care ți-l dorești. În general, persoanele care urmează o dietă sunt convinse că este normal să nu le mai facă plăcere să mănânce și că trebuie să reducă totalul de calorii până la limita pe care o pot suporta fără să fie epuizate tot timpul. Principalul inconvenient este că slăbirea este condiționată și de echilibrul emoțional.
Atunci când ieși cu prietenii și mâncați ceva delicios împreună te vei relaxa, vei aborda alte subiecte în loc să cântărești mereu toate ingredientele pe care le consumi și să calculezi câte fibre, proteine și grăsimi obții. Plăcerea de a mânca și refacerea legăturii cu prietenii sau familia în timp ce luați masa pot fi anihilate de preocuparea constantă legată de calorii. În momentul în care nu te stresezi gândindu-te mereu la celulită și greutate vei permite și metabolismului să funcționeze optim și nu va mai fi la fel de complicat să-ți remodelezi corpul. În plus, s-a constatat că restricțiile alimentare nu fac decât să intensifice pofta de dulciuri, iar în momentul în care decizi să guști ceva este foarte probabil să comiți un exces alimentar.
Gogoșile nu sunt dușmanul tău
Și niciun alt aliment care îți place foarte mult, chiar dacă are mult zahăr sau calorii. Nu gogoșile te îngrașă, ci modul în care te gândești la ele. Felul în care le percepi îți poate modifica obiceiurile alimentare, favorizând creșterea în greutate. Este mult mai important să-ți schimbi mentalitatea decât să eviți un anumit preparat. Nu dulciurile sunt problema, ci reacțiile tale trebuie să se modifice.
Impunerea unor restricții te va face să vrei și mai mult să guști din alimentele interzise. În situația în care știi că nu trebuie să consumi dulciuri vor deveni mult mai tentante și apare fenomenul numit de nutriționiști „ultima cină”, când mănânci deodată foarte mult fără să te poți opri. Raționamentul din spatele acestei reacții este că trebuie să mănânci totul acum din moment ce începând de mâine nu vei mai consuma deloc alimentul respectiv.
Poți savura alimentele „problemă” fără să te simți vinovată
Dacă reușești să-ți egalizezi viziunea asupra alimentelor și să nu le mai încadrezi pe unele în categoria de „pericol pentru siluetă” vei vedea că nu este atât de greu să consumi doar o gogoașă, o prăjitură sau o singură bomboană. Este esențial să nu vezi nevoia de dulciuri, chips-uri sau orice alte alimente ca pe o slăbiciune sau un semn al inferiorității. De îndată ce renunți la restricții vei observa că poți cumpăra o cutie de bomboane sau de prăjituri fără să le mănânci imediat ce ai ajuns acasă. Ți le vei repartiza pe diferite zile și îți vei alege momentele în care le poți savura în tihnă pentru că nu vei avea de ce să te grăbești să le mănânci până a doua zi, când ar trebui să înceapă dieta ipotetică.
Alți factori care pot influența slăbirea
Pentru unele persoane tendința de a consuma cantități excesive de dulciuri poate fi cauzată și de modificarea stării de dispoziție, stres sau oboseală. Trebuie să iei măsuri pentru a te odihni, a te relaxa și a putea să ai din nou o abordare optimistă deoarece numai în acest fel vei vizualiza pozitiv și mâncarea, evitând supărarea, rușinea sau vinovăția când guști ceva care îți place foarte mult.