Echilibru şi moderaţie, reguli pentru o alimentaţie sănătoasă
Sărbătorile se apropie şi aduc cu ele mese îmbelşugate şi mii de calorii, duşmani aprigi ai siluetei. Cum rezistăm tentaţiilor culinare şi ce trebuie să alegem pentru a nu lua în greutate?
Sărbătorile se apropie şi aduc cu ele mese îmbelşugate şi mii de calorii, duşmani aprigi ai siluetei. Cum rezistăm tentaţiilor culinare şi ce trebuie să alegem pentru a nu lua în greutate?Cercetările arată că tindem să mâncăm mai mult cu cât avem mai multe opţiuni. Ce înseamnă alimentaţie echilibrată? Putem pune alături o mâncare relativ nesănătoasă şi una sănătoasă? Plusurile grepfrutului compensează minusurile unui ecler apetisant? Alegând cu grijă alimentele de la micul dejun şi cină, vei reuşi să ţii caloriile şi grăsimile sub control şi, totodată, vei oferi şi organismului substanţele nutritive de care are nevoie.
Moderaţia în alimentaţie înseamnă, în general, să nu mâncam în exces şi se referă în mod special la "plusuri", cum sunt grăsimile, dulciurile şi alcoolul. Unele persoane pot să păstreze o pungă de fursecuri în dulapul de la bucătărie şi să nu le mănânce pe toate o dată. Pentru alţii însă este de neconceput ideea de a mânca un singur fursec şi preferă uneori să evite tentaţia neaducând-o în casă.
"Este recomandat să ne străduim să mâncăm cât mai sănătos posibil. Varietatea ar trebui să reiasă dintr-o gama largă de alimente sănătoase pe care să le avem la dispoziţie. Echilibrul înseamnă mai puţin să numărăm alimentele "rele" şi cele "bune", cât să ne asigurăm că organismul nostru primeşte cantităţile de substanţe nutritive de care are nevoie - proteine slabe, grăsimi sănătoase şi carbohidraţi "folositori", cum sunt fructele, legumele şi cerealele integrale. Din când în când putem face excepţii, dar cu moderaţie - partea cea mai grea. Este greu să iei numai ce ai nevoie când peste tot în jurul tău găseşti tentaţii",