Dietoterapia racelii
A revenit sezonul rece, auzim in jurul nostru din ce in ce mai multe stranuturi si evitarea racelii este uneori dificila. Este important de stiut ca o dieta corespunzatoare are un mare impact in ceea ce priveste rezistenta si recupararea dupa o raceala. Iata cateva sfaturi care ne pot tine departe de stranut, durere in gat si tuse.
Asadar, in primul rand este esential consumul de lichide: apa, ceai de plante si sucuri de fructe si legume proaspat stoarse. In acest fel toxinele care au cauzat aparitia simptomelor pot fi indepartate mai repede. In acelasi timp, cafeaua si ceaiul negru trebuie evitate pentru ca au efect diuretic si deshidrateaza organismul, concentrand astfel toxinele.
Laptele si produsele lactate, in general, trebuie evitate pe perioada racelii. Exista studii clinice care arata ca anumite componente ale laptelui determina eliberarea de histamine in organism, substanta care contribuie la agravarea congestiei nazale.
Bauturile alcoolice trebuie interzise pentru ca deshidrateaza organismul, favorizeaza eliminarea vitaminei C din corp si incarca suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii. In cazul in care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atata timp cat se consuma lichide suficiente. Supele de zarzavat, salatele, soteurile de legume, pot constitui variante de meniu pentru aceasta perioada. Grepfrutul este un fruct cu proprietati miraculoase in ceea ce priveste tratarea racelii. Are un continut mare de vitamina C si ajuta la detoxifierea ficatului. Si celelalte citrice sunt benefice, insa ele sunt prea dulci pentru a favoriza drenajul hepatic.
Nutritionistii recomanda ca grepfrutul sa fie consumat in intregime, adica si partea de pulpa albe sau roz amaruie pentru ca doar asa se pot preveni racelile si intari sistemul imunitar. Grasimile, branza grasa, carnea si produsele de patiserie trebuie evitate cat mai mult cu putinta.
Alimentele iuti cum ar fi piperul, mustarul iute, hreanul pot fi consumate in cantitati moderate pentru ca ele au efect de decongestionant nazal, favorizand drenajul mucozitatilor. Globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge virusii devin letargice si nu pot apara eficient organismul atunci cand exista aport de zahar in dieta. Asadar dulciurile si produsele zaharoase trebuie eliminate din dieta pe perioada racelii.
Asadar dieta trebuie sa fie echilibrata iar daca medicul considera necesar, poate recomanda anumite suplimente de vitamine si minerale. Astfel, vitamina A este un nutrient vital pentru membranele mucoaselor sistemului respirator pe perioada racelii. Lisina, un aminoacid, are proprietati antivirale si de aceea este de obicei recomandata. Vitamina B5 sustine functionarea adrenala, minimizeaza congestia nazala si oboseala. Vitaminele B, in general, au rol anti-inflamator si ajuta la ameliorarea simptomelor racelii. Vitamina C si zincul ajuta la scurtarea duratei racelii si reduc severitatea simptomelor. Usturoiul si echinaceea sunt plante de mare ajutor in caz de guturai. Iata ca remediile nutritionale sunt numeroase si la indemana si ne pot ajuta sa trecem sanatosi si peste acest sezon rece.