Cum si cand ar trebui sa mancam?
Daca in ceea ce priveste alimentele pe care ar trebui - sau nu - sa le consumi pentru a te mentine in forma, alegerea momentului cand stai la masa e o problema ceva mai dificila. De ce? Pur si simplu pentru ca, de cele mai multe ori, nu mancam atunci cand dorim sau cand simtim nevoia, ci atunci cand avem timp. Cu toate acestea insa, ar trebui sa-ti stabilesti un program in acest sens, pe care sa-l respecti, in masura in care depinde de tine.
Probabil ca ti s-a intamplat nu o data sa sari peste micul dejun. Indiferent de cauze - nu ai timp sau nu iti este foame dimineata - ar trebui sa mananci macar un fruct, un iaurt sau cereale. In caz contrar, cel tarziu in jurul orei unsprezece vei simti ca esti obosita, lipsita de energie si ca nu te mai poti concentra.
In mod firesc, reactia ta va fi sa mananci, de obicei ceva dulce, pentru a-ti echilibra nivelul glicemiei. Pe termen scurt, asa se va si intampla. Insa, daca transformi acest lucru intr-un obicei, metabolismul tau se va deregla. Si nu vei avea un raspuns la intrebarea "De ce ma ingras?". De asemenea, ar trebui sa nu mai mananci nimic dupa ora 18, intrucat procesul digestiei va fi mult mai lent in timpul somnului, nu vei mai putea arde grasimile la fel de repede si deci, cu timpul, vei acumula in greutate.
Tine cont de faptul ca nu ar fi indicat sa mananci pana te saturi. A nu se intelege ca ar trebui sa te infometezi, nici vorba de asa ceva. Ridica-te de la masa inainte de a te fi saturat sau mananca fructe pana la aparitia senzatiei de satietate.
Invata sa faci diferenta intre senzatia fizica de foame si cea mentala, pentru ca nu este acelasi lucru. De multe ori, atunci cand oboseala unei zile epuizante sau a unui proiect solicitant isi pune amprenta, avem de multe ori tendinta sa rontaim ceva (de obicei, un desert), pentru a ne regasi puterea de munca. In realitate, poate ca organismul nostru nu simte nevoia de a fi alimentat in acel moment. "Foamea fizica" se traduce prin senzatie de gol in stomac, iar cea psihica, prin oboseala.
Mananca incet, mestecand pe indelete si fara a citi sau a privi la televizor. Stiu ca acest lucru se poate dovedi o provocare dar, daca vei proceda astfel, vei manca mai putin, si digestia va fi mult mai buna. Totodata, nu bea lichide in timpul mesei (exceptie face vinul rosu, daca e cazul), pentru ca in principiu, perturba digestia.