5 reguli de bază care te ajută să faci schimbări bune în dietă
1. Începe cu o curăţenie în frigider
Elimină din bucătăria ta orice conţine: zahăr rafinat, siropuri/topping-uri, făina albă rafinată, grăsimile saturate (grăsimile animale) şi grăsimile trans (se regăsesc în special în dulciuri, snacks-uri, prăjeli).
2. Lista de cumpărături sănătoase
Atunci când faci cumpărături într-un mod inteligent, încercând să îţi faci provizii în cămară şi frigider vei constata că îţi este mult mai uşor să prepari mese sănătoase şi rapide. În supermarket este recomandat să alegi lactatele cu mai puţină grăsime fără să exagerezi cu cantităţile, carne slabă în cantităţi moderate, produse din cereale/făină integrală (paste, pâine), fructe, legume, verdeţuri, fructe uscate, ciocolată neagră, nuci/seminţe crude, cereale integrale, orez brun sau Basmati, ouă, leguminoase (năut, linte, mazăre, fasole boabe), ceaiuri medicinale sau ceai verde, legume sau fructe congelate, peşte proaspăt sau congelat, conserve de roşii/ton/năut/fasole. Trebuie să stai departe de sucurile carbogazoase, dulciurile şi snacks-urile procesate, mezeluri, pâine albă şi produse de patiserie.
3.Farfurii mai mici
Folosind farfurii foarte mari, riscul de a mânca a exagera cu porţiile este unul mult mai mare. Dr. Oz îţi propune să foloseşti farfuriile mai mici pentru a te asigura că-ţi controlezi eficient porţiile de mâncare.
4. Păstrează cu tine o pungă mică cu nuci crude
Nu aştepta să ţi se facă foarte foame, deoarece vei fi tentată să faci cele mai nesănătoase alegeri. Este mult mai eficient să ai mesele principale regulate şi să ţii cu tine o pungă mică cu nuci/migdale/fructe uscate pentru gustări sănătoase care-ţi potolesc foamea.
5.Începe dimineaţa cu un smoothie sau cereale integrale
Cu cât te vei obişnui mai mult cu ideea că mesele principale trebuie să fie regulate, cu atât vei constata că senzaţia de foame apare în jurul orei stabilite pentru fiecare masă în parte. De exemplu, dimineaţa înainte de a pleca spre muncă este de preferat să optezi pentru un mic dejun rapid, cum ar fi fulgii de ovăz amestecaţi cu lapte vegetal sau iaurt degresat, nuci/seminţe crude şi fructe proaspete. O altă idee rapidă este aceea de a pune toate ingredientele în blender pentru a prepara un smoothie plin de fibre, proteine, grăsimi sănătoase şi multe vitamine.