Dieta californiană: greu de observat în farfurie, dar cu efect garantat de reconturare a siluetei
Dietă & Fitness · Dieta / 16.01.2020

Dr. Connie Guttersen, nutriționist specializat, a creat dieta californiană (sau dieta Sonoma) care combină ingrediente apetisante, cu multe vitamine, pentru a susține reducerea greutății pe termen lung. Testează și tu meniul propus, care nu presupune cheltuieli exagerate și are efect după numai 10 zile, fără restricții drastice.

Oare este posibil să slăbești fără să amețești sau să devii irasibilă din cauza foamei? Da, dacă alegi dieta californiană. Acest meniu nu mizează pe limitarea extremă a caloriilor, ci te ajută să-ți subțiezi talia și să-ți remodelezi toate zonele problematice în timp ce mănânci preparate cu gust bun și foarte consistente.

 
Ce este dieta californiană?

Este un plan de alimentație care te ajută să fii mai aproape de măsurile dorite chiar din primele 10 zile. Nu va trebui decât să fii atentă la mărimea porțiilor și să te limitezi la alimentele recomandate pentru a vedea rezultatele pozitive.
 
Iată care sunt super-alimentele din cadrul acestei diete:
- cereale integrale;
- broccoli;
- fasole verde și uscată;
- roșii;
- ardei gras;
- spanac;
- struguri;
- căpșuni;
- afine;
- citrice;
- migdale;
- ulei de măsline.
 
Dieta californiană are 3 faze:
- prima fază: durează 10 zile și este cea mai dificilă pentru că presupune porții de mâncare măsurate clar și reducerea consumului de zahăr;
- a doua și a treia fază: sunt mai flexibile și ușor de respectat pentru că se focalizează pe continuarea slăbirii și menținerea greutății atinse și permit consumul de vin și ciocolată.

 
Ce să mănânci în fiecare fază a dietei californiene?

 
Prima fază

Această etapă are drept scop reducerea dependenței pentru produsele din făină albă și zahăr și crearea unei scăderi rapide în greutate pe această bază.
 
Alimentele permise în prima fază a dietei californiene sunt:
- ouă;
- nuci;
- cereale integrale;
- kale și spanac;
- legume cu puțini carbohidrați;
- brânză dietetică;
- ierburi aromatice și condimente;
- o porție de boabe de fasole pe zi;
- ulei de măsline;
- fructe de mare;
- produse din soia;
- friptură slabă de porc;
- carne de pui fără piele.
Nu trebuie să bei alcool deloc, nu ai voie să mănânci fructe și nici să consumi dulciuri.
 
Scopurile acestei faze sunt:
- reducerea poftei de dulce și pentru carbohidrați;
- slăbirea accelerată prin diminuarea totalului de carbohidrați rafinați;
- învățarea mărimii corecte a porțiilor.
Nu va trebui să calculezi exact caloriile consumate, ci te vei focaliza pe mărimea porțiilor și crearea unui echilibru între ingredientele fiecărei mese.
Micul dejun trebuie să conțină 25% cereale integrale și 75% proteine sau cantități egale de cereale integrale și lapte. Masa de prânz trebuie să includă 60% legume și 40% proteine, iar la cină vei combina 20% cereale integrale cu 30% proteine și 50% legume.

 
Faza a doua

Poate dura între 2 săptămâni și 2 luni, în funcție de greutatea la care vrei să ajungi și presupune focalizarea pe susținerea slăbirii. Vestea bună este că poți adăuga elemente noi în meniul tău în timp ce continui să slăbești.
Micul dejun va fi identic cu cel din prima fază a dietei. La masa de prânz și la cină vei putea consuma 25% proteine sau produse lactate, 25% fructe, 25% legume și 25% cereale integrale. În plus, poți bea vin și vei putea gusta câteva pătrățele de ciocolată neagră.

 
Faza a treia

În momentul în care ajungi la această fază obiectivele tale se modifică. Nu mai trebuie să slăbești, ci să menții noua greutate cu ajutorul unui meniu sănătos. Deși poți adăuga câteva elemente apetisante cum ar fi deserturile sau micile gustări, trebuie să fii prudentă pentru a nu periclita rezultatele obținute.
Exemple de gustări utile sunt o jumătate de avocado cu 30g de nuci caju sau o pitta din făină integrală cu felii de castravete și iaurt grecesc. La desert poți alege ocazional o tartă cu fructe.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro