De ce să nu încerci dieta cu apă. Riscuri de care să ții cont
Dietă & Fitness · Dieta / De Amalia Skelton, 03.08.2018

Dieta cu apă, bazată pe consumul exclusiv de lichid, are numeroase efecte negative și îți pune sănătatea în pericol, chiar dacă elimină rapid kilogramele în plus.

O dietă bazată numai pe apă nu este recomandată de medici, din cauza impactului nefavorabil asupra organismului. Este o opțiune drastică, în cadrul căreia corpul nu mai primește vitaminele și nutrienții din hrană, ci doar lichid, timp de câteva ore sau mai multe zile. 
 
„Atunci când nu consumi decât apă, corpul tău nu va mai beneficia de nutrienții din hrană, ceea ce va determina organismul să acționeze ca și în cazul unei înfometări, prin conservarea depozitelor de grăsimi și proteine”
, explică dr. Whitney Linsenmeyer, specialist nutriționist de la Universitatea din Saint Louis.
 
Atunci când acest lucru se întâmplă în decursul a 24-48 de ore vor începe să apară efectele negative. 
„Dieta cu apă urmată timp de o zi sau două determină apariția unor stări de oboseală, irascibilitate și anxietate. De asemenea, tensiunea arterială va scădea, putând apărea starea de confuzie sau leșinul. În momentul în care nu mai primește substanțele necesare funcționării de bază organismul poate reacționa în mod neașteptat și este foarte riscant”
, spune dr. Linsenmeyer.

 
Te va ajuta să slăbești?

Cu siguranță. Din moment ce nu mai consumi nimic altceva decât apă, în mod sigur vei pierde o parte din excesul de kilograme, însă nu este o opțiune sănătoasă. Dacă urmezi dieta cu apă pe o perioadă mai lungă de timp te expui  consecințelor negative. Chiar dacă vei reuși să slăbești, noua greutate nu se bazează pe o alimentație echilibrată și la scurt timp după ce revii la un meniu normal este foarte probabil să recuperezi kilogramele pierdute sau chiar să adaugi altele.
„Metabolismul devine foarte lent în perioadele în care nu consumi decât apă. Corpul încearcă să conserve energie, ceea ce nu favorizează pierderea în greutate pe termen lung. Rata de ardere a grăsimilor va scădea cu până la 22%, ceea ce înseamnă că, după încheierea dietei, este foarte probabil să te îngrași dacă vei consuma același număr de calorii ca înainte”, potrivit dr. Linsenmeyer.

 
Iată care sunt principalele riscuri la care te expui dacă urmezi dieta cu apă:

 
1. Eliminarea kilogramelor greșite

Pentru că te limitezi la consumul de apă, vei pierde rapid câteva kilograme. Potrivit studiilor de specialitate, ai putea elimina până la 1 kg pe zi în timpul dietei bazate exclusiv pe apă. Din păcate, aceste kilograme nu vor fi doar din țesutul adipos, ci poți perde masă musculară, ceea ce va afecta aspectul de ansamblu al siluetei, chiar dacă ai mai puține kilograme.

 
2. Deshidratarea

Ți se pare că nu ai cum să te deshidratezi din moment ce această dietă este bazată tocmai pe un consum constant de apă? Ei bine, 20-30% din apa de care are nevoie organismul zilnic provine din alimentele consumate. Dacă vei bea aceeași cantitate de apă ca și în zilele în care luai toate mesele este posibil să ai probleme cu deshidratarea. Din acest motiv ar trebui să crești cantitatea de apă consumată, ținând cont de cantitatea pe care ai fi obținut-o din alimente.
Simptomele deshidratării sunt amețeala, starea de greață, durerile de cap, constipația și starea de confuzie.

 
3. Hipotensiunea ortostatică

Este vorba despre scăderea bruscă a tensiunii arteriale în momentul în care te ridici în picioare. Dieta cu apă provoacă adesea acest efect advers și crește riscul de leșin. Dacă urmezi acest tip de dietă cel mai bine ar fi să eviți să conduci pentru a preveni accidentele.

 
4. Agravarea altor afecțiuni

O dietă bazată numai pe apă nu ar trebui urmată de persoanele care suferă de:
 
- diabet: crește riscul apariției efectelor adverse ale diabetului de tip 1 și de tip 2;
- gută: crește nivelul acidului uric, iar atacurile de gută vor apărea mai des;
- afecțiuni cronice ale rinichilor: starea rinichilor se poate înrăutăți semnificativ;
- tulburări alimentare: dieta cu apă crește riscul agravării bulimiei după revenirea la o alimentație normală, în încercarea de a menține rezultatele obținute;
- arsuri la stomac: în lipsa unor alimente ingerate constant producția de acid de la nivelul stomacului va crește, iar senzația dureroasă de arsură se poate accentua.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro