Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi prăjiți mereu?
Dietă & Fitness · Dieta / 23.06.2017

Cine ar putea să refuze o porție de cartofi prăjiți din când în când? Mai ales când este vorba despre o rețetă atât de ușoară și de rapidă, ca să nu mai spunem de gustul acestui preparat. Însă știi care sunt consecințele unui consum exagerat de cartofi prăjiți? Iată ce spun studiile!

De ce ar trebui să reduci consumul de cartofi prăjiți?

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că un preparat precum cartofii prăjiți nu aduce beneficii pentru starea generală de sănătate. Iar de curând a fost realizat și un studiu care corelează consumul de cartofi prăjiți, mai exact două porții de cartofi pe săptămână, cu un risc crescut al decesurilor.

Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică și a analizat consumul de cartofi pe un eșantion format din 4.400 de persoane cu vârstele cuprinse între 45 și 79 de ani, pe parcursul a 8 ani. Până la sfârșitul acestui studiu, au decedat 236 de persoane.



Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi prăjiți?

După ce au ajustat cercetarea în funcție de mai mulți factori, cercetătorii au ajuns la concluzia că un consum de cartofi, chiar unul destul de mare, nu a dus la creșterea riscului de deces al unei persoane. Însă în momentul în care oamenii de știință au analizat mai atent tipurile de cartofi pe care oamenii le consumau, au descoperit că un consum de cartofi prăjiți de cel puțin 2 ori pe săptămână a fost asociat cu un risc de deces dublu sau chiar și mai mare. Consumul cartofilor gătiți cu ajutorul altor modalități, cum ar fi salatele de cartofi, cartofii fierți, copți și piure, nu a fost corelat cu o creștere a riscului de deces.

Cartofii albi care nu sunt prăjiți reprezintă un aliment relativ sănătos, deoarece conțin o cantitate importantă de fibre, vitamine și micronutrienți, conform autorilor studiului menționat mai sus. Acest preparat poate contrabalansa efectele dăunătoare ale indicelui său glicemic ridicat.

Cu toate acestea, cartofii prăjiți conțin multe grăsimi și un adaos de sare. Deocamdată, legătura aceasta este doar o asociere și este nevoie de mai multe cercetări, realizate cu ajutorul unor eșantioane care includ grupuri mai mari de persoane, pentru a investiga presupunerea aceasta. Momentan, este recomandat consumul de 3-5 porții de legume pe zi. În timp ce cartofii fac parte din această piramidă alimentară, specialiștii le recomandă oamenilor să aleagă legumele preparate astfel încât să nu existe o cantitate mare de grăsimi. Deci prăjelile sunt excluse.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro