Ce este dieta DASH și de ce spun doctorii că ar fi cea mai bună pentru slăbit?
În lista cu cele mai bune cure de slăbit din lume, dieta DASH este printre primele locuri. Medicii sunt de părere că este una dintre cele mai eficiente diete care nu dăunează sănătății.
Dieta DASH este considerată una dintre cele mai bune diete, iar potrivit specialiștilor de la National Institutes of Health acest regim ajută la slăbit fără să afecteze în mod negativ sănătatea organismului.
De ce spun doctorii că dieta DASH este cea mai bună pentru slăbit?
DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este o dietă special concepută de către medici pentru a ajuta persoanele cu hipertensiune arterială. Însă, după mai multe teste specialiștii au constatat că această dietă acționează pozitiv asupra mai multor probleme medicale: reduce nivelul colesterolului rău, previne accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă, ajutând în același timp la pierderea kilogramelor în plus. În plus, se pare că ar fi una dintre cele mai bune diete care împiedică apariția diabetului zaharat de tip 2.
Dieta DASH furnizează toți nutrienții necesari (fibre, calciu, grăsimi bune, proteine) pentru buna funcționare a creierului și a tuturor organelor interne. În plus, ea este benefică și pentru sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.
Un alt aspect foarte important legat de dieta DASH este acela că nu trebuie să te chinui să calculezi porții și calorii, ci doar să te asiguri că incluzi în alimentația ta anumite ingrediente (fructe, legume, verdețuri, cereale integrale, proteine, lactate) și că reduci cantitatea de sare.
Spre deosebire de alte diete drastice care au reguli peste reguli, dieta DASH practic oferă un plan de alimentație sănătos și echilibrat pe care îl poți menține pentru tot restul vieții fără să te gândești că ții cură de slăbire.
Dieta DASH: reguli de bază
Reține câteva reguli de bază și bucură-te de beneficiile unei diete care nu te înfometează și, în plus, are grijă de sănătatea ta în timp ce pierzi kilogramele care sunt în plus:
- Bea 2 litri de apă pe zi;
- Mănâncă de 5 ori pe zi, trei mese principale și două gustări, fără să exagerezi cu cantitățile consumate (o porție de mâncare nu trebuie să aibă mai mult de 215 grame);
- Poți să mănânci zilnic între 2000-2500 de calorii;
- Dulciuri mai sănătoase poți să consumi de 5 ori pe săptămână;
- Mănâncă mai multe cereale integrale, semințe, nuci, leguminoase, carne slabă și legume;
- Renunță la alcool, tutun și sucurile acidulate;
- Redu consumul de sare sub 2 lingurițe pe zi (reține că toate produsele din comerț au sare);
- Consumă doar cantități mici de pâine cu făină integrală;
- Exclude afumăturile, grăsimile animale, murăturile, produsele de patiserie, peștele la conservă și carnea la conservă.
Dieta DASH: ce poți să mănânci
Această dietă este potrivită atât pentru a menține sănătatea, cât și pentru a slăbi. Cei care vor să urmeze dieta cu scopul de a scăpa de kilogramele în plus trebuie să adopte un meniu cu mai puține calorii, ceea ce înseamnă că vei reduce din porții.
Planul tău zilnic poate să includă următoarele alimente:
- Cereale integrale - 7 porții sau mai puține dacă vrei să slăbești (o porție înseamnă o felie de pâine integrală, o jumătate de cană cu paste integrale gătite sau o jumătate de cană de terci de ovăz);
- Fructe - 5 porții sau mai puține dacă vrei să slăbești (o porție înseamnă un fruct sau o jumătate de cană de smoothie proaspăt din fructe);
- Proteine - 200 de grame de carne slabă, pește sau ouă;
- Legume - 5 porții (o porție înseamnă o jumătate de cană cu legume gătite);
- Lactate degresate - 2 porții (o porție înseamnă 50 de grame de brânză sau 150 mililitri de lapte);
- Lichide - 2 litri de apă, ceai verde, ceai din plante medicinale;
- Nuci, semințe, leguminoase - 5 porții sau mai puține dacă vrei să slăbești (o porție înseamnă 40 de grame);
- Grăsimi animale și vegetale - 3 porții sau mai puține dacă vrei să slăbești (o porție înseamnă 1 linguriță cu ulei de măsline);
- Ceva dulce: maximum 5 porții pe săptămână (o porție înseamnă o linguriță cu miere de albine sau gem).
Dieta DASH: ce trebuie să eviți
Cred că știi deja că aceste alimente nu sunt în general recomandate pentru un consum frecvent, astfel că și dieta DASH le elimină:
- Fast-food și cartofi prăjiți;
- Alcool;
- Mezeluri, afumături și conserve;
- Carne grasă;
- Dulciuri procesate din comerț (cookies, bomboane, biscuiți, napolitane, cornuri cu ciocolată, prăjituri);
- Băuturi carbogazoase.
- Alcool;
- Mezeluri, afumături și conserve;
- Carne grasă;
- Dulciuri procesate din comerț (cookies, bomboane, biscuiți, napolitane, cornuri cu ciocolată, prăjituri);
- Băuturi carbogazoase.
Poți să-ți construiești singură un plan alimentar, urmând regulile de mai sus. Iar dacă scopul principal este să slăbești, atunci trebuie să reduci din numărul porțiilor.