Cât de important este ovăzul pentru sănătatea ta?
Ovăzul este un aliment consumat în întreaga lume la micul dejun. Deși se bucură de popularitate în Europa, Statele Unite și Rusia, ovăzul începe să câștige rapid popularitate în țările în curs de dezvoltare datorită accesibilității și proprietăților sale pentru sănătate. Însă cât de sănătos este ovăzul?
Ai inclus ovăzul în alimentația ta? Iată cât de sănătos este acesta conform specialiștilor!
Pentru a răspunde la această curiozitate, este important să se facă diferența între toate tipurile de fulgi de ovăz. Există fulgi de ovăz instant, pentru gătire rapidă. Dar toți acești termeni se referă la diferite metode de preparare ale ovăzului. Nu poți consuma ovăz neprocesat direct de pe câmp. Ovăzul recoltat este învelit într-o coajă tare, care trebuie îndepărtată înainte de preparare și consum. Poți cumpăra și găti ovăzul. Fulgii de ovăz au fost preparați la abur și aplatizați. Fulgii de ovăz instant și cei pentru gătire rapidă au fost în continuare aplatizați, aburiți sau prefierți pentru a reduce timpul de preparare. Indiferent de alegerea ta, toate tipurile de fulgi de ovăz sunt considerate cereale integrale și ar trebui să fie mai mult sau mai puțin egale din punct de vedere al proprietăților nutritive de bază.
Cu alte cuvinte, toate tipurile de fulgi de ovăz sunt sănătoase, însă cu unele avertismente. Consumul de ovăz poate preveni apariția diabetului zaharat și, de asemenea, scădea nivelul colesterolului, ceea ce ar putea preveni și bolile cardiovasculare. Unele studii arată că ovăzul are și efect antiinflamator, care ar putea preveni inflamația asociată bolilor cronice.
Fibrele reprezintă atributul principal al ovăzului pentru sănătate. Acestea sunt bune pentru nenumărate lucruri de-a lungul tractului digestiv. În stomac și în intestinul subțire, de exemplu, fibrele ajută la încetinirea procesului de hrănire și absorbție a alimentelor în moduri care promovează sațietatea și liniștește răspunsul corpului la insulină. Aceste lucruri pot duce la reducerea riscului apariției diabetului de tip 2 și bolii metabolice. Mai departe în intestinul gros, fibrele hrănesc bacterii intestinale benefice și promovează sănătatea scaunului.
Spre deosebire de grâu și alte grâne, ovăzul conține cantități mari de fibre specifice numite beta-glucan, care au fost corelate cu un nivel ridicat al colesterolului sănătos și cu un risc redus de diabet și boli cardiovasculare.
Dar atributele pentru sănătate ale ovăzului se extind dincolo de fibre. Există din ce în ce mai multe dovezi care arată că ovăzul integral conține mai multe substanțe fitochimice, adică niște compuși ai moleculelor mici din plante, care pot avea efecte antioxidante și anfiinflamatoare.
Ovăzul este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina B, vitamina E și minerale precum magneziul. Dar asocierea fulgilor de ovăz cu zahărul, sarea sau alți aditivi poate diminua rapid beneficiile pentru sănătate. De exemplu, fulgii de ovăz instant conțin toate componentele cerealelor integrale, dar au și zahăr adăugat.
În timp ce ovăzul nu conține gluten, contaminarea încrucișată cu alte grâne poate expune oamenii la gluten. Este vorba despre persoanele cu boala celiacă sau cu o sensibilitate la gluten. Ovăzul poate fi contaminat cu gluten în timpul depozitării sau transportului, prin contactul cu boabele de grâu, orz sau secară.
În afară de aceste preocupări, consumul de fulgi de ovăz, presupunând că alegi o varietate fără zahăr și alți aditivi nesănătoși, este o idee bună. Cerealele integrale sunt alimente benefice și sănătoase, iar făina de ovăz este cu siguranță benefică. Cu alte cuvinte, poți continua să consumi fulgi de ovăz la micul dejun și să profiți de toate beneficiile pe care acest preparat îl aduce sănătății.