Poţi să faci zilnic anumite greşeli care par inofensive la o primă vedere, dar care te împiedică să scapi de kilogramele în plus. La ce obiceiuri ar fi bine să renunţi dacă vrei să slăbeşti?
Poate că nici nu îţi dai seama de anumite obiceiuri pe care le ai şi care sunt principalele obstacole în calea unei siluete de vis. Numeroase studii au demonstrat deja de foarte multe ori importanţa micului dejun, însă tu continui să sari peste el şi să speri că vei slăbi. Dacă se întâmplă într-o zi când eşti pe fugă, atunci nu e o problemă. Însă, dacă sari de obicei peste micul dejun, atunci ar fi bine să te obişnuieşti să mănânci ceva sănătos şi săţios, deoarece tocmai acest lucru te va ajuta să slăbeşti şi să faci alegeri bune la prânz şi cină.
Acesta este probabil primul lucru pe care trebuie să-l reţii atunci când ţi-ai propus să slăbeşti: nu sări niciodată peste micul dejun! Combină surse de proteine (ouă, unt de arahide, iaurt grecesc, brânzeturi slabe, şuncă, somon afumat) cu carbohidraţi complecşi (pâine integrală, crackerşi din secară, quinoa, legume), grăsimi sănătoase (avocado, ulei de măsline, măsline, nuci, seminţe, ulei de cocos) şi multe verdeţuri (spanac, rucola, pătrunjel, mărar, valeriană) ca să obţii un mic dejun hrănitor şi săţios.
După ce te-ai asigurat că respecţi cu sfinţenie acest obicei zi de zi, iată care sunt greşelile pe care trebuie să eviţi să le mai faci.
La ce obiceiuri trebuie să renunţi dacă vrei să slăbeşti?
1. Nu consuma sucuri carbogazoase şi nici sucuri stoarse din fructe
Sucurile carbogazoase fie ele şi fără zahăr nu te vor ajuta deloc să slăbeşti, astfel că este primul obicei la care ar fi foarte bine să renunţi. În schimb, sucurile stoarse din fructe constituie o opţiune mai sănătoasă, însă nu trebuie să le consumi în exces, deoarece nu conţin fibre importante pentru digestie şi rămâne doar o cantitate exagerată de zahăr. Nu cumpăra niciodată sucurile pasteurizate, deoarece nu mai conţin nutrienţi, ci optează pentru un pahar pe zi de suc proaspăt stors sau presat la rece, potolindu-ţi astfel pofta de suc.
2. Renunţă la ronţăielile nesănătoase!
În loc să ronţăi toată ziua sticks-uri sau alte gustări nesănătoase care par inofensive, dar ascund o mulţime de calorii şi nu ţin de foame, mai bine optează pentru trei mese principale care să conţină ingrediente simple, sănătoase şi un mix de proteine, carbohidraţi complecşi şi grăsimi bune. Mizează de fiecare dată pe o cantitate foarte mare de legume preparate simplu, verdeţuri şi apoi completează cu o cantitate mică de proteine (pui, curcan, peşte, leguminoase, quinoa) şi carbohidraţi (orez integral, orz, paste integrale, pâine integrală, mei, amarant).
3. Nu lua seara masa cea mai consistentă!
Ştii zicala că la micul dejun trebuie să mănânci ca un rege, la prânz ca un prinţ şi seara ca un cerşetor? Nu este degeaba şi chiar funcţionează! Încearcă să consumi în prima parte a zilei alimentele mai calorice, iar la cină mănâncă ceva uşor şi puţin, astfel ca digestia să se facă rapid şi să ai parte de un somn odihnitor.
4. Nu mânca la micul dejun covrigi, croissanţi, pateuri sau cereale dulci cu lapte!
Cerealele dulci din comerţ cu lapte, covrigii, pateurile, croissanţii, pâinea albă sau orice produs care are la bază făina albă şi zahăr trebuie evitate dimineaţa şi de preferat să nu le consumi deloc. Însă, dacă le vei mânca dimineaţa creşte brusc glicemia, pancreasul produce mai multă insulină, iar aceasta elimină zahărul din sânge, transformând excesul acestuia în grăsime. Astfel că nivelul de zahăr din sânge scade sub nivelul normal şi apare imediat acea „nevoie de dulce sau de a ronțăi ceva”. De aceea nu este deloc recomandat să consumi carbohidraţi simpli!
5. Nu gusta de toate după cină!
Obiceiul de a avea tot soiul de gustări după cină poate să fie unul foarte păcătos şi te va împiedica să slăbeşti. Dacă îţi vine să tot mănânci seara, chiar dacă ai luat o cină mai devreme este mai bine să eviţi dulciurile şi să bei o cană cu ceai sau apă minerală care nu calorii. Nici obiceiul de a consuma băuturi alcoolice seara nu te va ajuta deloc în procesul de slăbire, deoarece alcoolul conţine multe calorii.