5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești
Un metabolism eficient înseamnă că vei arde mai multe calorii și vei reuși să slăbești mai repede, fără prea mult efort.
Iar pentru a stimula metabolismul imediat după ce te trezești, trebuie să apelezi la câteva trucuri simple. Iată ce să încerci:
Bea cafea
Cofeina poate stimula rata metabolismului cu până la 11%, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite. Dacă nu îți place cafeaua, poți încerca ceaiul verde, care oferă aceleași beneficii de stimulare a metabolismului, dar conține în același timp antioxidanți care stimulează arderea grăsimilor. Și ceaiul negru este la fel de eficient. Orice variantă alegi, optează pentru forme cât mai simple: bea cafea cu puțin zahăr, fără lapte sau frișcă, pentru a evita adăugarea inutilă a unui număr mare de calorii în alimentația ta.
Mănâncă un mic dejun cu multe proteine
Micul dejun este masa care declanșează metabolismul și îl menține la cote înalte întreaga zi, sunt de părere nutriționiștii citați de womenshealthmag.com. Dacă apetitul tău este scăzut imediat după ce te trezești, poți aștepta o oră sau două înainte de a mânca. Dacă mergi la sală, ai grijă să mănânci într-un interval de 45 de minute după antrenament, pentru ca organismul să-și refacă nivelul de energie și nutrienți.
De asemenea, alege proteinele pentru că organismul arde mai multe calorii ca să digere proteine decât arde pentru a digera carbohidrați sau grăsime. Pe de altă parte, proteinele îți țin de foame pentru mai mult timp.
Încearcă exercițiile intense
Studiile au arătat că exercițiile fizice efectuate înainte de micul dejun te ajută să arzi mai multe calorii. Iar beneficiile sunt și mai mari atunci când alternezi reprize de activitate intensă cu unele mai lente. De exemplu, poți să alternezi joggingul cu reprize de alergat rapid. "Activitatea fizică intensă arde mai multe calorii decât cea constantă, de tip cardio, ridicând nivelul oxigenului consumat după antrenament. Acest lucru face ca rata metabolismului să rămână ridicată pentru mai mult timp și crește numărul caloriilor arse în următoarele ore", declară nutriționistul Amy Goodson.
Sau ridicarea greutăților
Antrenamentele cu greutăți stimulează rata metabolică pe durata întregii zile comparativ cu cele de tip cardio, mai spune specialistul. Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate, alternează exercițiile cu greutăți cu intervale de activitate intensă.
Bea apă
Una dintre cele mai bune metode de a-ți menține metabolismul la cote înalte este aceea de a te menține hidratat. Atunci când ești deshidratat, organele interne, inclusiv ficatul, funcționează mai puțin eficient, ceea ce scade rata metabolismului. Un studiu efectuat la Universitatea din Utah, Statele Unite, a arătat că pierderea unei cantități de apă din organism echivalentă cu trei procente din greutatea corporală este suficientă pentru a scădea rata metabolismului în repaos cu două procente. Pe de altă parte, deshidratarea provoacă oboseală și reducerea capacității de funcționare a musculaturii, rezultatul fiind mai puțină energie pentru sport și un stil de viață sănătos.
Pentru a-ți menține corpul hidratat este necesar să bei între opt și zece pahare cu apă pe zi. Dar cantitatea de apă variază în funcție de activitatea ta fizică, temperatura de afară, înălțime și greutate. Urina este un barometru pe care să-l iei în considerare: dacă urina este incoloră sau este galben deschis, este un semn că bei suficientă apă. Urina de culoare mai închisă este un indicator care arată că ești deshidratat.