Mama mea, prietena mea?
"Ce fel de personalitate are mama mea?" "De ce nu ma pot intelege cu ea"? Sau "mama mea este prietena mea cea mai buna". De cate ori nu aiintalnit astfel de situatii...
"Ce fel de personalitate are mama mea?" "De ce nu ma pot intelege cu ea"? Sau "mama mea este prietena mea cea mai buna". De cate ori nu aiintalnit astfel de situatii, poate chiar tu ai rostit aceste cuvinte. Carear fi raspunsurile la astfel de intrebari?Arhetipul matern se regaseste in oricare dintre noi, Evele. El ne umplesufletul de iubire pentru copil, de dorinta de a i se dedica, de a-locroti, de a face tot ceea ce consideram ca este bine pentru el. Ne poatedetermina sa facem mari sacrificii, mari eforturi, la care in alt contextnici nu ne-am gandi. Cu toate acestea, nu intotdeauna mama si copilulajung la calea cea mai inspirata de comunicare, ajungandu-se, uneori,in situatii conflictuale. Am stat de vorba cu psihologul Smaranda Grosu,care ne-a descris cateva tipuri de relatii mama-copil. Citeste celede mai jos si vei afla ce tip de mama ai tu sau ce fel de mama esti tupentru copilul tau.
Mama "deschisa", echilibrata - capabila sa-si satisfaca nevoia propriede afectiune (nu este frustrata afectiv). Ca urmare, poate sa-siorienteze atentia si dragostea spre copil. Relatia lor va fi permisiva,va implica respect reciproc, fiecare va simti ca are libertatea sa fie elinsusi. Este o relatie optima pentru educarea unui copil si dezvoltareapersonalitatii lui. Mama cultiva prietenia cu puiul ei, il priveste cape o persoana ce are propriile pareri, convingeri, sentimente.
Mama care nu este implinita afectiv sau este saturata de obligatiilezilnice. Nu mai gaseste in ea resurse si timp pentru a fi mama care arputea sa fie. Relatia dintre ea si copil are de suferit, este una dintreacele situatii in care "nu se intalnesc".
Mama care nu s-a bucurat de conditiile dorite de ea (lipsuri materiale,atitudine parentala restrictiva) isi doreste sa-i ofere copilului totceea ce ea nu a avut. Astfel de mame sunt tentate sa-si rasfete preamult copiii.
Mama care rasfrange asupra copilului implinirea unei dorinte de care nus-a bucurat ea in copilarie sau adolescenta. De cele mai multe ori impuneaceasta directie copilului (de a purta parul lung, de a urma o anumitafacultate, de a cultiva un anumit talent). Dar fara a da posibilitateacopilului de a-si da acordul cu aceasta directie. Copilul va trai cuimpresia ca isi doreste ceea ce de fapt mama ii impune. Se va trezitotusi la un moment dat ca are cu totul alte inclinatii si va fi chiarsurprins sa afle asta.
Mama care are o personalitate puternica (numita in psihologie "tipbuldozer"), care se exprima si se comporta in forta, cu autoritate. Decele mai multe ori nu ia in consideratie felul propriu de a fi alcopilului sau. Acest comportament poate duce la pierderea incredereiide sine a copilului, acesta poate deveni asertiv, foarte sensibil sivulnerabil. Uneori insa copilul poate fi un interlocutor pe masura mameisi se pot aprinde "scatei".
Mama care are posibilitatea sa ofere conditii extraordinarecopilului. Ofera tot ce poate si asteapta in schimb ca acesta sa aiba unviitor stralucit. Daca copilul nu reuseste sa se ridice la asteptarilemamei, aceasta va fi dezamagita. O astfel de mama nu intelege casacrifiile facute pentru copil nu pot fi reprosate ulterior acestuia.
Mama anxioasa, lipsita de incredere in ea si in viata in general. Traiestepermanet cu sentimentul riscurilor la care este expus copilul. Aceastagrija exagerata il poate ideparta pe copil si ii poate dezvolta si luio dispozitie anxioasa.
Mama cicalitoare. Aceasta mama are mereu ceva de criticat. De la felulde a arata al copilului pana la tot ceea ce acesta face. Nu numai ca eanu va fi fericita, dar nici copilul nu va fi. Daca ai o asfel de mama,trebuie sa-ti cultivi singura increderea in tine: "sunt o persoanabuna si cea mai importanta este parerea mea despre mine." Poti stabilianumite limite cu o mama ce are o astfel de personalitate. Arata-i ca tuii intelegi "bunele intentii", dar nu vrei sa discutati despre anumitesubiecte (ca de exemplu despre fizicul tau sau prietenii tai) si nu inultimul timp arata-i ca suferi atunci cand te critica.