Cum să ceri o favoare ca să obții ce vrei
Casă şi familie · Prietenii / 16.04.2019

Tocmai ai găsit o ofertă excelentă de vacanță last minute și simți că nu o poți rata. Dar ce faci dacă ai un proiect la serviciu pe care trebuie să-l predai săptămâna viitoare?

Singura soluție este să discuți cu șeful tău și să-l rogi să-ți ofere o scurtă amânare pentru predarea proiectului ca să nu ratezi oportunitatea perfectă de vacanță.

Șansele să obții ceea ce vrei depind de cât de urgent este proiectul, cât de înțelegător este șeful tău, dar și de modul în care îi ceri această favoare. Se pare că modul în care rugăm pe cineva să ne facă o favoare are o influență majoră asupra răspunsului pe care îl vom primi.

Psihologii Liz Fosslien și Mollie West Duffy au dezvăluit în cartea lor "No Hard Feelings: The Secret Power of Embracing Emotions at Work" care este cea mai bună metodă de a cere o favoare cuiva.


Data viitoare când vrei să rogi pe cineva să te ajute, fie că este șeful, partenerul de viață sau un prieten, cea mai bună modalitate este să o faci în persoană, nu la telefon, prin mesaje sau email.

"Cercetările au arătat că oamenii văd solicitările prin email ca fiind de neîncredere sau ca nefiind urgente", spun Fosslien și Duffy. De fapt, o cerere față în față are de 30 de ori mai multe șanse de a primi un răspuns afirmativ, comparativ cu o cerere prin email.

Chiar dacă trebuie să trimiți cererea prin email, este întotdeauna mai bine să contactezi persoana respectivă înainte printr-un telefon sau o convorbire video.


Atunci când cererea este făcută în mod direct, persoana respectivă poate vedea intenția din spatele solicitării, ceea ce vă va ajuta să cădeți de acord. De asemenea, nu vei fi nevoită să aștepți o săptămână ca să primești un răspuns. Cel mai probabil vei primi un răspuns pe loc, dacă nu este o solicitare care necesită timp de gândire.

Iată și alte trucuri și reguli de care să ții cont când ceri o favoare:


Fii direct, dar politicos

Nu bate apropo-uri atunci când ceri o favoare. În afara faptului că persoana respectivă poate nu va înțelege ceea ce vrei, se poate simți în același timp enervată de faptul că nu ești direct.


Nu face să pară ceva rău

Dacă ceri o favoare, pune întrebarea într-un mod pozitiv. De exemplu, nu ar trebui să spui "Știu că ești foarte ocupat, dar ai putea să mă ajuți cu acest lucru?". Spune în schimb "Tocmai am terminat de montat un nou raft. Pentru că tu ești priceput la tâmplărie, ai putea să verifici dacă am asamblat-o corect?". În primul exemplu lași senzația că persoana respectivă trebuie să oprească ceea ce face pentru a te ajuta pe tine, dar în al doilea exemplu este pus accentul pe experiența persoanei în cauză.

    

Evită învinovățirea

Poate că vrei ceva de la o persoană pe care ai ajutat-o în trecut. Dar dacă nu a fost spus clar de la început că îți va rămâne datoare cu ceva, nu este obligată să-ți întoarcă favoarea. Prin urmare, nu ar trebui să folosești această armă neplăcută a învinovățirii, de tipul "Trebuie să mă ajuți pentru că și eu te-am ajutat".

Nu exagera

De exemplu, dacă ai un prieten medic, este în regulă să pui o scurtă întrebare legată de sănătate fără să depășești limita. Dar dacă te aștepți ca prietenul tău medic să-ți ofere consultații complete în timpul său liber, în mod sigur depășești acea limită. Este valabil în cazul oricărei profesii. Nu cere să ți se ofere gratuit un serviciu pentru care ar trebui să plătești decât dacă poți la rândul tău să oferi un alt serviciu în schimb.

Evită favorurile de o singură parte

Poate că o persoană nu se așteaptă să-i faci un favor în schimb imediat după ce te-a ajutat. Dar dacă ceri favor după favor fără să oferi nimic în schimb, s-ar putea să te evite în curând. Încearcă să găsești ceva ce poți face pentru această persoană înainte de a-i cere iar ceva.

Acceptă și refuzuri

Nu o lua personal și nu te supăra dacă ești refuzat. Este posibil să nu te poată ajuta din diverse motive, nu pentru că nu și-ar dori.

Lasă loc de ieșire

Atunci când ceri o favoare este de preferat să adaugi și "Înțeleg dacă nu poți face asta" sau "Te rog să nu te simți obligat să faci asta dacă nu este în regulă pentru tine". Spune aceste lucruri și asumă-le. De asemenea, nu pune niciodată o persoană în fața faptului împlinit astfel încât să fie obligată să accepte.

Fii recunoscător

După ce o persoană te-a ajutat, transmite-i mulțumirile tale. Spune-i cât de mult apreciezi ajutorul său și amintește-i că la rândul tău ai vrea să faci ceva pentru ea în viitor. De asemenea, poți trimite un cadou sau o atenție în semn de mulțumire.

Ajută-i la rândul tău pe ceilalți

Dacă îți faci un obicei din a-i ajuta pe ceilalți, ai șanse mai mari să-și dorească la rândul lor să te ajute atunci când le ceri o favoare. Cu toate acestea, nu te aștepta să primești ceva în schimb. Atunci când ajuți trebuie să o faci din spirit de solidaritate, nu pentru a primi o răsplată.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro