Umiditatea atmosferica si plantele
Umiditatea atmosferica influenteaza intr-o mare masura cresterea sidezvoltarea plantelor. Chiar si cactusii care colonizeaza regiunile calde si aride ale lumii...
Umiditatea atmosferica influenteaza intr-o mare masura cresterea sidezvoltarea plantelor. Chiar si cactusii care colonizeaza regiunile calde si aride ale lumii au organe specializate care permit stocareaapei si o pilozitate care limiteaza evaporarea apei.Dar alte plante au nevoie de o higrometrie suficient de mare ca sanu se usuce. Umiditatea atmosferica este strans legata de valurile detemperatura. Cu cat aerul este mai cald, cu atat este posibil ca apa sase transforme in umiditate atmosferica.
Umiditatea atmosferica trebuie sa fie in echilibru cu cea din sol, fiindcunoscut faptul ca la un deficit de apa in atmosfera se intensificaevaporarea apei din sol si transpiratia prin frunze. La lumina sitemperaturi ridicate, consecinta este ofilirea temporara si uscareaplantelor. La higroscopicitate redusa se intensifica atacul de acarieni,iar la cea ridicata, cel al ciupercilor.
O valoare indicata si valabila pentru toate plantele de apartament arfi 60 - 70 %. Oricum, valoarea difera in functie de specie. Astfel,bromeliile si orhideele pretind 80 - 90 %, iar plantele din zonele aride(cactusii) 40 - 50 %. Aerul, ca factor ecologic, intervine in crestereasi dezvoltarea plantelor prin compozitia sa si prin efectul miscarii.
In cazul in care atmosfera este prea uscata se intampla urmatoarelefenomene:
- extremitatile frunzelor se usuca si se brunifica;
- bobocii florilor vor cadea;
- in cazul in care si temperatura este ridicata, frunzele vor sfarsiprin a cadea.
Iata cateva metode de a mentine o umiditate atmosferica ridicata:
- in primul rand tineti plantele grupate, astfel se va crea un microclimatumed;
- vara, faceti stropiri dese cu apa (cu ajutorul unui vaporizator) pefrunze, incercand sa evitati stropirea bobocilor florali. Utilizati uncarton pentru protejarea acestora;
- cateva plante decorative prin frunze, cum ar fi filodendronul saumonstera, au radacini aeriene care trebuie de asemenea mentinute umedepentru a se evita ofilirea;
- o alta metoda de mentinere a umiditatii ar fi amplasarea plantelor indoua ghivece. De ce? Pentru ca dupa ce udam plantele, apa se eliminaprin porii vaselor, mai ales daca acestea sunt din argila. Astfel,pentru a pastra umiditatea la nivelul solului si al radacinilor plasatighiveciul respectiv in altul de dimensiuni mai mari (cu cca. 5 cm)pe care il umpleti cu turba ce trebuie mentinuta umeda permanent.
Nivelul turbei din al doilea ghiveci trebuie sa fie acelasi cu cel dinprimul. Tasati usor amestecul cu ajutorul degetelor, umeziti bine silasati apa in exces sa se elimine!