Cum să plantezi un măr
Casă şi familie · Plante / 24.02.2019

Înainte de a merge mai departe, este important să îți dai seama că, deși semințele merelor te ajută să crești pomii fructiferi, nu acesta este modul în care cultivi merele pe care le găsești la magazin.

Atunci când sunt cultivate din semințe, merele nu sunt la fel ca fructele inițiale, ceea ce înseamnă că merele produse de noul copac nu sunt la fel ca merele care au produs semințele. În schimb, acestea sunt produse de copaci care provin din grefare, folosind rădăcinile unui nou copac, dar creând un trunchi din ramura unui copac deja existent. Pentru începători, cea mai bună opțiune este să achiziționeze un puiet de măr de la magazinele specializate. Iată cum poți să plantezi un măr!

Ce ar trebui să știi dacă vrei să crești un măr


În primul rând, trebuie să respecți condițiile potrivite fiecărui soi de măr. Iar pentru a face acest lucru, trebuie să alegi tipul potrivit de măr. Există soiuri de mere care sunt cultivate în climate mai reci și tipuri de mere care sunt crescute în climate mai calde. Este important să alegi o varietate care să fie potrivită pentru climatul în care locuiești.

Apoi, trebuie să alegi și locul potrivit pentru copac. Solul reprezintă o parte importantă a acestui proces. Acestor copaci le plac solurile bine drenate și ușor acide, cu pH-ul între 5 și 6.8. În plus, este recomandat să plantezi un măr în cel mai înalt loc al terenului, astfel încât florile sale de primăvară să fie mai protejate de pagubele cauzate de îngheț. Ar trebui să fie în lumina directă a soarelui pentru șase ore pe zi.

Cum să plantezi un măr?


Este ușor să sapi o gaură, să introduci puietul de măr în ea și să începi să visezi la merele pe care le vei mânca. Cu toate acestea, există o modalitate adecvată de a planta orice copac. Curăță zona din jurul locului în care vei planta copacul de buruieni și ierburi. Arborele ar trebui să aibă în jur de un metru de spațiu liber în jurul său. Când sapi gaura, ar trebui să fie de două ori mai mare decât rădăcina copacului și să aibă o adâncime de aproximativ un metru. Baza arborelui ar trebui să fie chiar deasupra nivelului solului, așa că poți adăuga înapoi pământul pe care l-ai săpat. Atunci când reumpli groapa cu pământ, acesta ar trebui să fie presat ferm pentru a scăpa de aerul care ar putea fi în jurul rădăcinilor.

În cele din urmă, zona curățată din jurul copacului ar trebui să fie acoperită cu un strat de 10-12 centimetri de frunze sau paie. Ar trebui lăsat și un mic spațiu în jurul trunchiului.

Cum să ai grijă de mărul tânăr?


Îngrijirea copacilor nu este atât de dificilă, dar este foarte importantă. Aceștia trebuie învățați cum să fie mai productivi. Ar trebui să aibă un trunchi solid, care să se deschidă în trei-patru ramificații, care să pornească de la 60 de centimetri în sus. Copacii tineri ar trebui să fie curățați minim, adică să fie îndepărtate ramurile moarte, bolnave și rupte. Desigur, este important să îi uzi, iar menținerea acelui strat de frunze va ajuta enorm.

Odată ce copacul a crescut, ar trebui să îl cureți o dată pe an, de obicei la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, în timp ce acesta este încă inactiv. Ramurile subțiri și noi care merg în sus ar trebui tăiate, precum și ramurile care se dezvoltă în interiorul cavității centrale a copacului. Mai târziu, în sezon, după aproximativ o lună de la înflorire, vor începe să apară și merele. Poți culege merele toamna, chiar și un copac pitic putând da peste 45 de kilograme de fructe. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro